Bizde turizmin altyapısı yabancı turist girişine dayalı olarak gelişti.
Otel ve pansiyonlarda 2014’te yabancılar 162 milyon geceleme yaparken, yurt içi yerleşikler 39 milyon geceleme yapmıştı. Yabancı ziyaretçi sayısı 35 milyondan 25 milyona düşünce, 2016’da yabancıların geceleme sayıları 105 milyona geriledi. Yurt içi yerleşiklerin gecelemeleri 46 milyona yükseldi. Açık anlatımıyla, yurt içi yerleşiklerin turizme katkısı önem kazanmaya başladı.
Bizde turizm konusu gündeme geldiğinde Antalya öne çıkar. 2014 yılında Türkiye’ye gelen toplam ziyaretçilerin üçte biri Antalya’daki turistik tesislerde ağırlanmıştı.
2014 - 2015 yıllarında Antalya’ya 12 milyon turist gelmişti. 2016 yılında bu sayı 6 milyon 250 bine geriledi. Bu yıl Rusya ve Ukrayna’dan gelen yabancı ziyaretçiler sayesinde, 15 Ağustos itibarıyla Antalya’ya gelen ziyaretçi sayısı 6 milyonu aştı. Geçen yılın tamamında gelen ziyaretçi sayısına ulaştı. Ziyaretçi sayısında % 62 artış var.
Avrupalı gelmiyor
Ancak gelen yabancı ziyaretçiler Rusya ve Ukrayna ağırlıklı. Avrupa ülkelerinden ziyaretçi gelmiyor. 2015’lere kadar Antalya’ya gelen ziyaretçilerin % 50’si Avrupa ülkelerinden gelirken, şimdilerde Avrupalı turist oranı % 23’ü dolayında.
Özellikle Almaya, Hollanda ve İskandinav ülkelerinden ziyaretçi sayısında büyük gerileme var.
Hükümetin bayram tatilini 10 güne çıkarmasının turizm sektörüne ve Antalya’daki turistik tesislere ne yararı olabileceğini Turizm Gazetesi editörü Fehmi Köfteoğlu’na sordum. Köfteoğlu, ağustosun yerli ve yabancı ziyaretçi için en yoğun ay olduğunu, Antalya’daki turistik tesislerin yüksek doluluk yakaladığını, Kemer’den Belek’e otellerde yer bulmanın zorluğuna işaret ediyor. Bayram tatilinin uzamasının motel ve pansiyonlara talebi artıracağını söylüyor.
Geçen yıla göre iyi
Akdeniz Turistik Otelciler Birliği Başkanı Erkan Yağcı, 2016’‘nın kırılma yılı olduğunu, 2017’nin toparlanma ve turizmde yeni stratejiler oluşturma yılı olacağını söylüyor. Erkan Yağcı’ya göre hükümetin bayram tatilini uzatması turizm sektörünün önemini görmesinin işaretidir. İç turizmsiz, turizm sektörünün gelişemeyeceğinin anlaşılmasının işaretidir.
Erkan Yağcı Antalya’da 913 turistik tesiste 550 bin yatağın bulunduğunu, turizm sektörü için Almanya, Benelüks ülkeleri ve İskandinav ülkelerinden gelen ve gelecek ziyaretçilerin önemli olduğunu belirtiyor. Avrupa’sız turizm olmaz diyor. Erkan Yağcı’dan öğrendiğime göre, yerli ziyaretçi sayısının artması otellerin fiyatları maliyetlerin altına indirerek zarar etmelerini önleyecek.
Erkan Yağcı’nın anlatımıyla, Antalya yılda tekrar 12 milyon ziyaretçi ağırlamaya başladığında bugün % 30-%40 aşağıya inen fiyatlar gene eski çizgisine çıkabilecek.Unutmayalım, yabancı ziyaretçi döviz getiriyor. İhracat gelirinden sonra en büyük döviz gelirimiz turizm geliri.