08.09.2008 - 12:01 | Son Güncellenme:
Nesrin COŞKUN/İZMİR (DHA)
İZMİR Dokuz Eylül Üniversitesi Acil Tıp Anabilim Dalı'nda, göğüs ağrısının şiddetinin kalp kriziyle ilgisi araştırıldı ve şiddetin ölçü olmadığı ortaya çıktı. Şiddetli göğüs ağrısının kalp krizi habercisi olmayabileceği gibi, hafif göğüs ağrısının da kalp krizinden kaynaklanabileceğini belirten Doç.Dr. Hakan Topaçoğlu, “Çok hafif bir göğüs ağrısıyla güle oynaya kalp krizi geçirip ölebilirsiniz. O nedenle göğüs ağrınız olduğunda düşük ya da yüksek olup olmadığına bakmayın, acil servise başvurun” dedi.
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Topaçoğlu ile uzmanlık tezi hazırlayan Dr. Erhan Dedeoğlu göğüs ağrısıyla kalp krizi ilişkisini araştırdı. Çalışmaya hastanenin acil servisine son 1.5 yılda başvuran 126'sı kalp krizi tanılı, 106'sı da diğer hastalık tanısı almış göğüs ağrısı şikayeti olan, toplam 232 hasta alındı. ‘Acil servise göğüs ağrısı ile başvuran olgularda ağrı şiddeti ile akut koroner sendrom elektrokardiyografideki ST segmenti arasında ilişki’ konulu araştırma sonuçlarını açıklayan Doç.Dr. Topaçoğlu, şunları söyledi:
“Ağrı şiddetleri ister baş ağrısı, ister karın ağrısı olsun hekim için önemli. Çünkü baş ağrısının en şiddetli baş ağrısı olması o hastaya bilgisayarlı tomografi çekme endikasyonu koymamızı sağlıyor. Dünya literatüründe göğüs ağrısının şiddetini belirten hiçbir yayın yok. Yani bu ilk çalışma. Biz de ‘Göğüs ağrısı çok şiddetli olunca acaba kalp krizini daha mı iyi gösteriyor, ağrı az olunca daha mı az gösteriyor? İnsanlar neyi önemsesin’ düşüncesinden yola çıktık. 232 hastadan ağrısının şiddetini rakamsal olarak 10-0 arasında değerlendirmesini istedik. Yani hayatının en büyük ağrısıysa 10'u, hiçse sıfırı işaretlemesini istedik. Bunları uluslararası ölçeklerle kıyasladık. Özellikle acil servis hekimleri ağrının şiddetine göre tanıyı şekillendiriyor. Bu nedenle verilen yanıtlar önemliydi. Aslında biz göğüs ağrısının kalp krizi geçiren kişide çok yüksek olmasını bekliyorduk. Ama hiç fark çıkmadı. Göğüs ağrısının şiddeti kesinlikle kalp krizini göstermiyor. Ama çok büyük bir tehlike ortaya çıktı. Yani göğsünüz ağrıyınca her koşulda hastaneye gitmeniz gerekiyor. Biri de bir, bini de bir. Çok şiddetli bir göğüs ağrısı da kalp krizi habercisi olabilir çok basit bir göğüs ağrısı da.”
Herkesten göğüs ağrılarını önemsemelerini isteyen Doç. Dr. Topaçoğlu, meslektaşlarına da “Göğüs ağrısının şiddetini sorgulamayın. Bu ağrının şiddeti sizi yanıltmasın” uyarısında bulundu. Kalp krizinin tipik ağrılarının göğüs kafesi ile mide bölgesinde hissedilen baskıcı, ezici, sıkıştırıcı türden ağrılar olduğunu belirten Topaçoğlu, vatandaşlara ve hekimlere şu önerilerde bulundu:
“Genelde 45-60 yaşlarda bu ağrı ‘sanki üzerimde fil oturuyor, sanki bir şey eziyor, şuramda sızı var' şeklinde tanımlanır. Çok az kısmı ‘yanıyor’ der. Göğüs ağrınız varsa mutlaka önemseyin. En düşük şiddetteki göğüs ağrınız kalp krizi habercisi olabilir, en yüksek şiddetteki göğüs ağrısıyla eşdeğerdir. Göğüs ağrısı şikayetiyle gelen her hasta ağrı karakteri dışında bir takım sorgulamalara tabi tutuluyor. Ama bu hastaların kalp enzimlerinin normalde yükselme süresi olan 6-8 saat süreç içerisinde izlenmesi, sonuçların normal olması halinde evlerine taburcu edilmesi gerekir.”