CaddeGrip miyim, nezle mi?

Grip miyim, nezle mi?

23.01.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Toplumda sık görülen grip ve nezleyle ilgili kafalar karışık... Birbirine benzeyen ancak bazı noktalarda tamamen farklı olan bu hastalıkların ayırt edilmesi, tedaviyi belirlemek açısından büyük önem taşıyor

Grip miyim, nezle mi

Kulaktan kulağa dolma bilgiler, komşu, eczane ya da aktardan alınan tavsiyeler, kış hastalıklarını daha karmaşık hale getiriyor. Oysaki yapılması gereken şey çok basit; bir doktora başvurmak ve verdiği tedavi doğrultusunda hastalıkla mücadele etmek...

Haberin Devamı

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümünden Doç. Dr. Kıvanç Şeref- hanoğlu, bu iki hastalık arasındaki farkları anlattı ve gripten korunma yolları hakkında bilgiler verdi.

Grip, influenza adlı virüsle meydana gelen, ani başlangıçlı, solunum sistemini (burun, sinüsler, boğaz ve akciğerler) etkileyen bir enfeksiyon. Griple soğuk algınlığı / nezle benzer belirtiler gösterir, ancak grip çok daha ağır bir tablodur, hatta ölümcül komplikasyonlara yol açabilir.

Grip, herkes için tehlikeli sonuçlar doğursa da bazı gruplarda risk çok daha yüksektir:

-İki yaşından küçük çocuklar ve 65 yaşından büyükler

-Bağışıklık sistemi zayıflamış kişiler (kanser hastaları, bağışıklık sistemini baskılayan ilaç kullananlar, organ nakil hastaları, HIV pozitif kişiler)

Haberin Devamı

-Kronik hastalığı olanlar (astım, KOAH, kalp, diyabet, böbrek ve karaciğer hastalığı bulunanlar)

Gripte aşağıda belirtilen durumların gelişmesi halinde derhal hastaneye başvurulmalı:

-Nefes darlığı veya nefes almada zorluk

-Göğüs ağrısı veya göğüste baskı

-Şiddetli ve inatçı kusma

-Baş dönmesi veya bilinç bozukluğu

-Deride mavimsi renk veya dudaklarda morarma

-Nöbet

-Sıvı kaybı belirtileri (dilde kuruluk, bitkinlik, idrarda azalma veya idrar renginde aşırı koyulaşma)

-Şiddetli baş ağrısı veya ensede ağrı

-Grip belirtilerinin geçtikten sonra daha şiddetli olarak tekrar ortaya çıkması

Grip miyim, nezle mi


Tedavide yapılacaklar

1. Vücudunuzun toparlanması için birkaç gün istirahat edin. Grip bulaşıcıdır, bu nedenle evde kalın. Burunda dolgunluk varsa, yastıkla başınızın yükseltin.

2. Bol sıvı alın. Ateş, sıvı kaybına yol açar. Bu nedenle hastalıkla mücadele etmek için normalde aldığınızdan daha fazla miktarda sıvı tüketin.

Açık çay ve limonlu sıcak su boğazı rahatlatıp sinüsleri açar. Kafeinli içecekler, alkol ve sodadan kaçının.

Bulantı ve iştahta azalma olabilir. Sıcak çorba içmek mide bulantınızı artırmadan, vücudunuzun ihtiyacı olan besinleri almanızı sağlar. Tavuk çorbası solunum sisteminizdeki iltihabı azaltır.

Kusuyorsanız, elektrolit ve mineral dengeniz bozulabilir. Bunun için bir litre kaynatılmış suyun içine, 2 çorba kaşığı toz şeker, 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karbonat ekleyip karıştırın.

Haberin Devamı

3. Burnunuzu temiz tutun. Burnunuz doluyken sinüs ve kulak enfeksiyonlarının önlenmesi için burnun açık olması önemli. Sıcak duş almak, odayı nemlendirmek ve serum fizyolojik spreyler uygulamakta fayda var.

4. Sıcak uygulama yapın. Sıcak su dolu paketleri ağrınızın bulunduğu yerlere (göğsünüz, sırtınız) koyun.

5. Tuzlu su gargarası yapın. Tuzlu su, gribe bağlı meydana gelen boğaz ağrısını azaltabilir.

6. Okaliptus buhar tedavisi uygulayın. 2 bardak kaynayan suya 5-10 damla okaliptus yağı ekleyin.

Başınızın üzerini havluyla örtün ve başınızı kabın üzerine yanaştırın. 10 - 15 dakika buharı soluyun.

7. Grip belirtilerini gideren ilaçlar kullanın.

8. Gribe neden olan virüse karşı ilaçlar alın. Bu ilaçlar, hastalık başladıktan sonra 48 saat içinde alınırsa belirtileri azaltır ve hastalık süresini kısaltır.

9. Antibiyotikler gribi tedavi etmez. Grip virüs tarafından meydana getirilen bir hastalıktır, bu nedenle gribin tedavisinde antibiyotiklerin faydası olmaz.

Haberin Devamı

Korunmak için yapılacaklar

1. Grip aşısı olun: Aşı, yüzde 60 oranında hastalığa yakalanma riskini engeller ve ölüm oranlarını azaltır. Grip aşısı, eylülden sonra yapılabilir. Gribe yol açan virüsler sürekli kendilerini yeniledikleri için grip aşısı da her yıl tekrarlanmalı. Altı aydan büyüklere uygulanabilir.

2. El hijyeni sağlayın: Ellerin sık yıkanması gribin bulaşmasını engellemede en etkili yöntem. Su ve sabunun bulunmadığı ortamlarda antimikrobik mendiller kullanabilirsiniz.

3. Genel sağlığınızı koruyun: Dengeli beslenmek ve spor yapmak, dayanıklı olmanızı sağlar.

C vitamini takviyesi

Grip ve nezleyle mücadelede C vitaminin önemi unutulmamalı. Suda çözünen bu vitamin, vücudu enfeksiyonlara ve bakterilere karşı korur. Güçlü antioksidan özelliğiyle bağışıklık sistemini güçlendirir. Soğuk algınlığı ve gripte vücudun direncini artırır.