CaddeGRAMER SÜPER KONUŞMA SIFIR

GRAMER SÜPER KONUŞMA SIFIR

15.06.2012 - 21:42 | Son Güncellenme:

Küçük yaşta ikinci dili öğrenen çocuk, o dili kullanmasa da yıllar sonra yeniden hatırlar ve çok kısa zamanda ana dili gibi konuşur. Yetişkin yaşta dil öğrenenlerse öğrendiği dili kullanmadığında unutur

GRAMER SÜPER KONUŞMA SIFIR


Helen Doron Türkiye Genel Müdürü Bora Gündüzyeli, yabancı dili küçük yaşta öğrenmenin getirdiği avantajlar hakkında sorularımızı yanıtladı.

Yetişkinler için yabancı dil öğrenmek neden zor?
Bilimadamları tarafından ispatlanmıştır ki, beynimiz fizyolojik olarak yabancı dil edinmeye küçük yaşlarda açık.
Yetişkinler ikinci bir dili öğrenirken, beyinleri daha farklı çalışır. Beynin derin motor alanına bilgi ve becerileri kaydetmek için bulunan fırsat penceresi yedi yaşına kadar en geniş olup, 17-18’de neredeyse kapanmış olur.
Bu nedenle yetişkinlerin bilgileri, beynin daha aktif bölgelerinde depolanır. Bunun sonucunda, yetişkinler çoğu kez, bir çocuğun başka bir dili otomatik olarak düşündüğü gibi düşünmeyip, cümleleri kendi ana dillerinde düşünerek sonra kelime kelime tercüme ederler.
Ergin yaşta kapsamlı bir ikinci dil eğitimi almış ve konuşmasının artık otomatik olduğunu düşünen kişilerde bile, nörolojik düzeyde, beyin, bir çocuğunkinden farklı çalışır.

Yetişkinlerin yabancı dil öğrenmeleri nasıl kolaylaştırılabilir?
Bunun için en ideali, ‘Lingoa Franca’ yöntemiyle dili öğretmek. Yani lisanı gramer ağırlıklı dil öğrenme sistemleri yerine iletişim kurmalarına odaklı bir sistemle öğretmek gerekir.

Yabancı dili yabancı ülkede mi öğrenmek gerekir?
Hayır, bu şart değil ama daha çabuk öğrenmek için o dilin kullanıldığı ülkede zaman geçirmek muhakkak ki avantajlıdır. Fakat daha sonra kendi ülkesine döndüğünde kullanılmadığı takdirde öğrenilen yabancı dil unutulup gider.

Yabancı dil öğrenmek bir yetenek mi?
Yabancı dil öğrenmek yetenek değil ama aynı matematik öğrenmek gibi. Kimisi daha fazla öğrenir kimisi daha az. Asıl amaç öğrendiğini kullanmaktır; bu nedenle Lingo Franca yöntemindeki gibi, kullanacağı kadar öğrenmek, ihtiyacına odaklı yabancı dil öğrenmek esastır.

Yabancı dil nankör mü, unutmamak için ne yapılmalı?
Evet, yabancı dil nankördür. Unutmamak için sürekli o dilde kitap okumak ve altyazısı olan filmler seyretmek gerekir. Ve tabi ki her fırsatta yabancı insanlarla İngilizce ya da bildiği dili konuşmak faydalıdır.

Öğretmenin yabancı olması bir avantaj mı?
Öğretmenin gerçek ve iyi öğreten yetenekli öğretmen olması önemli. Bu anlamda yabancı ve Türk ayrımının bir önemi yok ama daha hızlı konuşmayı motive eden en önemli psikolojik unsurlardan bir tanesi yabancı öğretmenle konuşmak.

Gramer mi yoksa konuşma mı öğrenmede öncelikli?
Normalde ikisi beraber yürür ama ne yazık ki ülkemizde her şeyde olduğu gibi bunda da sınav psikolojisi ön plana çıktığı için gramer tabanlı bir eğitim verilir. Neticesinde de ‘present perfect tense’i matematik olarak mükemmel bir şekilde açıklayan ve testte doğru cevap veren ancak iki kelime İngilizce konuşamayan birkaç nesil yetiştirilmiş durumdayız.

Haberin Devamı

“HATA YAPMAKTAN KORKMAYIN”

Gerçek yabancı dil öğretmeninden eğitim almak lazım. Sadece gramer değil, konuşma, yazma ve iletişim kurmayı öğreten bir sistemle öğrenmek gerekir. Sürekli öğrenilen dilde kitap okumalı. Konuşurken hata yapmaktan korkan yabancı dil öğrenemez; bu nedenle yabancılarla sürekli iletişim halinde olmak gerekir.

- BiTTi -

Yazarlar