CaddeGenco Erkal'a veda! Son yolculuğuna ömrünü verdiği tiyatro sahnesinden uğurlandı

Genco Erkal'a veda! Son yolculuğuna ömrünü verdiği tiyatro sahnesinden uğurlandı

02.08.2024 - 17:10 | Son Güncellenme:

Dostlar Tiyatrosu'nun kurucusu, pek çok eseri sahneye taşıyan Genco Erkal (86), önceki gün kan kanseri nedeniyle hayatını kaybetmişti. Usta sanatçı, bugün Harbiye Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu’nda düzenlenen törenin ardından ikindi vakti kılınacak cenaze namazıyla Zincirlikuyu Mezarlığı’nda son yolculuğuna uğurlandı.

Bir süredir kan kanseri tedavisi gören tiyatro ve sinema oyuncusu Genco Erkal, 31 Temmuz'da hayatını kaybeti.

Haberin Devamı

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, 86 yaşındaki sanatçının vefatını, sosyal medya hesabından yaptığı "Usta tiyatrocu ve sinema oyuncusu Genco Erkal'ın vefatını derin bir üzüntüyle öğrendim. Merhuma Allah'tan rahmet, ailesine, yakınlarına ve tüm sanat camiasına başsağlığı dilerim" paylaşımıyla duyurdu.

"HOŞÇA KALIN DOSTLARIM"

Genco Erkal'ın X hesabından ise "Hoşça kalın dostlarım benim, hoşça kalın! Sizi canımda canımın içinde, kavgamı kafamda götürüyorum. Hoşça kalın dostlarım benim hoşça kalın... Resimlerdeki kuşlar gibi dizilip üstüne kumsalın, mendil sallamayın bana istemez... Tek hecesiz elveda" paylaşımı yapıldı.

Genco Erkala veda Son yolculuğuna ömrünü verdiği tiyatro sahnesinden uğurlandı

SON KEZ SEVENLERİYLE BULUŞTU

Tiyatro ve sinema oyuncusu Genco Erkal için Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde tören düzenlendi.

Haberin Devamı

Sanat ve siyaset dünyasından birçok ismin katıldığı törenin başlangıcında, iki gün önce vefat eden Erkal'ın şiirlerinin yanı sıra Ercan ve Gökhan Çağıran, piyanist Fazıl Say ve Serenad Bağcan, Tülay Günal, Yiğit Özatalay ve Deniz Güngören bir dinleti sundu.

Genco Erkala veda Son yolculuğuna ömrünü verdiği tiyatro sahnesinden uğurlandı

“GÜLHANE PARKI'NDA BİR CEVİZ AĞACIYDI”

Törene katılan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Erkal'ın sevenlerine ve ailesine baş sağlığı dileyerek, "İyi ki bu ülkeden, bu şehirden, bu dünyadan Genco Erkal geçti. İyi ki onunla aynı dönemde yaşadık ve onun oyunlarını izledik. Güçlü sesini duyduk. Söylediklerini dinleme şansı yakaladık ve hissettik. O sanat dünyasının koca çınarıydı." dedi.

İmamoğlu, Erkal'ı Gülhane Parkı'nda bir ceviz ağacına benzeterek, "Ceviz ağacı verimliydi. Müthiş tutkusuyla hep üretti. Hep var oldu, en güzel en çetin cevizler onun dallarında yetişti. En sıcak günlerde onun gölgesinde ruhumuz dinlendi. Müthiş mücadele insanıydı. Sahneye taşıdığı her eserde görüşünü, duruşunu, tavrını net bir şekilde ortaya koydu." diye konuştu.

Genco Erkala veda Son yolculuğuna ömrünü verdiği tiyatro sahnesinden uğurlandı

"TİYATROMUZA SOLUK VERDİ"

Tiyatro eleştirmeni ve yazar Prof. Dr. Dikmen Gürün, Erkal'ın 65 yıldır tiyatro ile içli dışlı yaşadığını belirterek, "Tiyatromuzla soluklandı ve tiyatromuza soluk verdi. Kurucularından biri hatta oyuncusu olduğu Dostlar Tiyatrosu ise 55 yaşını geride bıraktı." dedi.

Haberin Devamı

Genco Erkala veda Son yolculuğuna ömrünü verdiği tiyatro sahnesinden uğurlandı

"ÇOK DEĞERLİ BİR İNSANDI"

Yönetmen Özcan Arca, "Çok özel, çok değerli bir insandı. Çok iyi bir aile babasıydı. Ailesine, torunlarına gerçekten çok güzel bir şekilde sahip çıktı. Ayrıca Genco Erkal'da en çok hayran olduğum şey haksızlığa, hukuksuzluğa karşı korkusuzluğuydu." görüşünü paylaştı.

Törene katılanlar arasında ayrıca Haldun Dormen, Şevket Çoruh, Emre Kınay, Bedri Baykam, Altan Öymen ve eski Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Hikmet Çetin yer aldı.

Genco Erkala veda Son yolculuğuna ömrünü verdiği tiyatro sahnesinden uğurlandı

ZİNCİRLİKUYU MEZARLIĞI'NDA DEFNEDİLDİ

Bir süredir tedavi gördüğü hastanede üç gün önce 86 yaşında hayatını kaybeden usta tiyatrocu Genco Erkal dün düzenlenen tören sonrası son yolculuğunda uğurlandı. Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde dört bin kişinin katıldığı törende piyanist Fazıl Say ile Serenad Bağcan, tabutu Türk bayrağına sarılı Erkal için sahnede ‘İnsan İnsan’ şarkısını seslendirdi. Ardından usta ismin cenazesi omuzlara alınarak cenaze namazının kılınacağı Teşvikiye Camii’ne getirildi. Tiyatro dünyasının önde gelen isimlerinin sanatçıya son görevini yapmak için bir araya geldikleri camide Erkal’ın kızı Ayşe Erkal ve torunları taziyeleri kabul etti.

Haberin Devamı

Genco Erkala veda Son yolculuğuna ömrünü verdiği tiyatro sahnesinden uğurlandı

Camideki törende sanat dünyasının ünlü isimlerinden Nur Sürer, Fazıl Say, Erdal Özyağcılar, Ali Rıza Binboğa, Büşra Develi gibi isimler yer aldı. İkindi namazı sonrası Genco Erkal’ın tabutu omuzlara alınırken usta sanatçıyı cami avlusunu dolduran sevenleri son kez alkışlarla son yolculuğuna uğurladı. Sanatçı ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verildi. - SEÇKİN ŞENVARDAR