27.03.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:
Çoğu bilim insanına göre yaşlanma, ‘serbest radikal’ hasarının zamanla birikmesinden ibaret. Bilimsel teoriye göre , ‘serbest radikal’ler, vücudu tahrip ediyor; hücrelerimizde onarımı her zaman mümkün olmayan hasarlara yol açıyor. Jill Fullerton-Smith, ‘Gıdalar Hakkındaki Gerçekler’ adlı kitabında, bu problemle başa çıkmanın yolunu şöyle anlatıyor: “Öncelikle bu maddelerin üretimini teşvik etmeye son vermek gerek. Bunun anlamı sigaradan ve güneşte uzun süre kalmaktan uzak durmaktır.
İkinci iyi yöntem ise, onları ‘antioksidanlarla’ yok etmektir. Burada gıdalar hakkındaki gerçeklerin bilinmesi devreye girer. Doğru besinler, serbest radikallere ve yaşlanmaya karşı şaşırtıcı derecede güçlü silahlardır. Bu bölümde en büyük antioksidan müttefiklerimizin bazılarına göz atacağız: Orman meyveleri, domates, kırmızı şarap!”
ORMAN MEYVELERİ
Her gün günlük beş porsiyon sebze ve meyve çerçevesinde bir porsiyon orman meyvesi yiyin: 2-3 tepeleme yemek kaşığı aşağı yukarı 80 gramlık bir porsiyona
denktir.
Porsiyonda antioksidan miktarı Meyveler
En İyİler: Elma-Golden Delicious, Granny Smith, Red Delicious-böğürtlen, yabanmersini, kiraz, cranberry (yaban üzümü), kırmızı erik, ahududu, çilek
Çok İyİler: Kayısı, kırmızı ya da yeşil üzüm, portakal, kırmızı greyfurt, şeftali, armut, mandalina
İyİler: Muz, kivi, mango, nektarin
İdare ederler: Kantolup kavunu, karpuz
DOMATES YAŞLANMAYI GECİKTİRİR
Güneşe tapanlar dikkat! Uzun süre güneşte kalmak cildinizi daha hızlı yaşlandırır. Ultraviyole ışınları, cilt yaşlanmasında tek başına en büyük unsurdur. Durmadan güneş banyosu yapmanız da gerekmez; her gün güneş ışığına maruz kalmak, ciltte büyük hasara neden olur. Neyse ki, cilt yaşlanmasıyla savaşta domates sizin tarafınızda tüm gün ve her gün!
Domatesin sırrı
Yaşlı cilt daha kolay morarır ve cilt kanseri dâhil, hastalık riski daha fazladır. Piyasada çok çeşitli güneş losyonları ultraviyole ışınların cildiniz üzerindeki etkisini azaltıp daha uzun süre genç kalmasına yardım edebilir. Domatese rengini veren ‘likopen’ adlı pigment de aynı şekilde çalışır. Likopen, beslenmeyle ilgili çevrelerde büyük yankı yarattı. Çünkü, beden bu harika kimyasalı kendi yapamaz, o halde alınacak mesaj bellidir: “Bol domates yiyin”. Likopen, sadece daha yavaş yaşlanmanıza değil, daha uzun yaşamanıza da yardım ediyor. ABD Ulusal Yaşlanma Enstitüsü tarafından yapılan ve ‘Rahibe Araştırması’ adı verilen büyük kapsamlı bir çalışma bu sonucu ortaya koydu. Araştırma, yaşları 77 ila 99 arasında olan ve aynı manastırda yaşayan 94 rahibe üzerinde yapıldı. Araştırmacılar, altı yıl süreyle rahibelerin kanındaki likopen miktarını ölçtü. Likopen oranları yüksek rahibelerin araştırmanın sonunda hala hayatta olduğunu, likopen seviyesi düşük rahibelerden ancak yüzde 13’ünün hayatta kaldığını gördüler.