Ferhan İstanbullu

Ferhan İstanbullu

ferhanist@gmail.com

Tüm Yazıları

Biten tatilin ardından sonbaharın yaklaşmakta olduğu gerçeğiyle yüzleşmenin tam zamanıdır

Bayram tatili de bitti. Çoluğu çocuğu olanlar ağustos sonunda son tatillerini yapacak. Sonra okula dönüş... Kurnaz olanlar tatil haklarını sonbahara sakladı; sahiden Datça’ya gitmek için ne güzel zaman eylül... Şehir de o adı konulmamış İtalya vaziyetinden yavaş yavaş sıyrılıyor. Malumunuz; İtalya, ağustosta toptan tatile giren bir memlekettir. Bakıyorum; İstanbul’un varsıl semtlerinde de ağustos uyku haliyle geçiyor. Delicatesssen’in tıkış tıkış olduğu saatler azalmış. Bebek’in sabahın erken saatlerine özgü güzelliği bir nebze de olsa güne yayılmış. Yine belli ki kışın en etkin adresi Karaköy olacak. Akşam, “İlla manzaralı bir yer olsun” diye tutturmayanlar şimdiden Karaköy’de pıtrak gibi çoğalan mekanları dolduruyor. Kadıköy Çarşı da turistlerin İstanbul’da sevdiği destinasyonlardan birine dönüşmüş durumda. Artık şehrin Anadolu Yakası’nı da keşfetmek istiyorlar. Hülya Ekşigil’in yaptığı, günlük yemek turları geliyor aklıma... Yedi düvelden yabancı, İstanbul’un sokak yemeklerini keşfetmek için Ekşigil’in peşinde şehri arşınlıyor. Merakla sonbaharda açılacak sergileri bekliyorum. Yine Karaköy’den 2-3 galeriyi gözüme kestirdim, programlarını takipteyim. Geçen baharı iddia bakımından aratmayacak prodüksiyonlar yolda diye düşünüyorum.

Yıllardır planladığım ‘yaratıcı yazarlık’ atölyesine de bu ekimde başlamak niyetindeyim. Boğaziçi Üniversitesi’nde pek sevdiğim bir yazar; Murat Gülsoy veriyor dersleri. Okuldan mezun olmayanlara da açık üstelik. Büyükada’ya aile evine gitmek güzel. Lakin ailem, arkadaşlarım da kalsın istediğimden, sonbaharda Büyükada’da kiralık ev arayışına artık bu yıl gireceğim. Kendime ait bir oda... Bir de Fest Turizm’le hafta sonu gezilerinin programını erkenden yapacağım. Sayelerinde İstanbul’un ne sürprizlerini keşfetmek mümkün oldu! Nişantaşı lokantası Kantin’in altındaki Dükkan’ın değişikliklerinin takipçsiyim. O bayıldığım ekşi mayalı ekmeklerin çeşidi artacak, bir de hızlı öğle yemekleri için sandviç bar kurulacakmış. ‘Avlanabilir boyuttaki lüferin’ tadını Perşembe Pazarı civarındaki balıkçılarda çıkarabilmek için eylülü bekliyorum. Belli ki yavaş yavaş adres biriktirmeye başladığım, Üsküdar’ın eskicilerini keşfetmek de sonbahar hafta sonlarıma renk katacak.