Ferhan İstanbullu

Ferhan İstanbullu

ferhanist@gmail.com

Tüm Yazıları

İstanbulluların önünden geçerken hep içini merak ettiği Perili Köşk’ü restore edip hem de dünya çapında sanat eserleri eşliğinde görmemize olanak veren Borusan’ın vizyonunu takdir etmemek mümkün mü?


Rumeli Hisarı’nda esas adı Yusuf Ziya Paşa Köşkü olup Perili Köşk diye bilinen bir güzide bina vardır. 30 yıldır kullanılmayan, yolu Boğaz’a düşen İstanbulluların merakla baktığı bu binayı Borusan Holding alıp yönetim merkezi olarak kullanmaya başladı. Bu kalibrede bir şirketin, rakipleri gibi Maslak’ta yükselen ‘bilmemne plaza’ yerine tercihini İstanbul’da yaşıyor/çalışıyor olduğunuzu damardan hissettirecek bir mekanı seçmeleri, bence bir zevk ve görgü meselesi, aynı zamanda... Şehrin muhtemelen viraneye dönüşmesi muhtemel anıtsal bir yapısını ‘kurtarmakla’ kalmamış Ahmet Kocabıyık ve ekibi. Bir de Asım Kocabıyık’tan gelen koleksiyonerlik geleneğiyle hayli genişlettikleri çağdaş sanat eserleriyle de binayı donatmışlar.

Haberin Devamı

Manzara büyüleyici, eserle de
Her katta ilk önce karşınıza çıkan olağanüstü İstanbul manzarası karşısında afallıyorsunuz. Sonra neredeyse her oda için düşünülerek yerleştirildiği belli resimleri, heykelleri, enstelasyonları incelemeye dalıyorsunuz. Bir de çalışma alanları dışında video sanatından örnekler için yaratılmış özel alanlar var. Bence video art işleri, bu koleksiyonun amiral gemisi parçalarından olmuş. Dikkatimi koleksiyonun ışık enstelasyonları ve bir o kadar da fotoğraf açısından zengin olması da çekiyor. Yine de özellikle çocuklarıyla ya da çağdaş sanatla ilişki kurmada çekimser olanların en çok video art işlerine bayılacağına eminim.
Binanın dışından da gördüğünüz o ışık tüpünü hatırladınız mı? Binanın her katını çıkan ışık tüpü güneş ışınlarını helistatlar aracılığıyla büyük aynaya yansıtıyor ve böylece içeriye doğal ışık giriyormuş. Binanın manzarası-sanat eserleri bir yana, ofis olarak da temiz, yalın ve maskülen çizgilerinden de etkileniyorum. Mimar Hakan Kıran’ın eseriymiş. Bu hoşluklar yetmemiş gibi en üst katta bir taraftan Karadeniz’in bir taraftan Marmara’nın göründüğü muazzam bir de teras bulunuyor. Borusan Contemporary sadece hafta sonları açık. Zira hafta arası burası yoğun tempolu bir holding merkezi! En hoş detaylardan biri, kimi çalışma masalarında hafta sonu ziyaretçilerinin göreceği şekilde bırakılan ‘ofiste sanat var!’ yazılı kağıtlar! Hafta sonları 10.00-20.00 arasında açık olan Borusan Contemporary’de şu sıralar hem kendi koleksiyonlarından bir seçkiyi hem de ‘Tarih Nehri’ adlı sergiyi görebilirsiniz.

BORUSAN’A TEŞEKKÜR



Argande, bugüne özel Markafoni’de
BORUSAN’A TEŞEKKÜR



Argande projesini duymuşsunuzdur. Türkiye’nin önde gelen tasarımcılarının çizgileri, bu projeyle Güneydoğulu kadınlar tarafından dikiliyor. Markafoni, Dünya Kadınlar Günü için duyduğum en anlamlı projeyi gerçekleştirmiş. Anadolu’ya has otantik kumaşlarla özgün motiflerin bir araya geldiği Argande ürünleri, bugün ve yarın özel fiyatlara www.markafoni.com’da satışa sunulacakmış. Kampanyadan elde edilen gelir, Markafoni’nin ana destekçile-rinden biri de olduğu Argande’ye aktarıla-cakmış. Argande’de kimlerin el emeği var? Moda tasarımcısı Hatice Gökçe önderli-ğinde Hakan Yıldırım, Rojin Aslı Polat, Alex Akimoğlu, Gamze Saraçoğlu, Özgür Masur, Simay Bülbül, Deniz Yeğin, Ezra Tuba Çetin, Banu Bora, Aida Pekin, Mehtap Elaidi, Zeynep Tosun, Günseli Türkay, Gül Ağış, Bige Ökten, Rana Canok ve Berna Canok bu proje için biraraya gelen isimlerden. Markafoni çekimlerinde de gelmiş geçmiş en güzel ve başarılı modellerimizden Sema Şimşek poz vermiş. İçinizdeki alışveriş canavarını bir kez de faydalı bir amaç için salmayı düşünenleriniz varsa...