04.10.2011 - 21:12 | Son Güncellenme:
EKMEK TARiFLERi / YAZI?DiZiSi-2
Mutfak Sanatları Akademisi şeflerinin hazırladığı tariflerde bugün, dünya sofralarının ekmeklerinden örnekler var.
FAN TANS İngiliz yuvarlak ekmek
Malzemeler (4 KİŞİLİK)
* 500 gr. un
* 200 cc. ayran
* 60 gr. tereyağı
* 15 gr. maya
* 5 gr. tuz
* 5 gr. karbonat
* 3 gr. şeker
Hazırlanışı: Maya, şeker ve ayranı birlikte karıştırın. Tuz, soda ve unu harmanlayın. Tereyağının yarısını ve mayayı unla 10 dakika yoğurun. Hamuru 1 saat kadar dinlendirin, sonra merdaneyle açın. Kalan yağı üzerine sürün. Hamuru 4 cm. kalınlığında şeritler halinde kesin. 5 adet şeridi üst üste koyun. Geri kalan hamuru 7 cm. uzunluğunda kesip, taban kısımlarını elle ezerek birleştirin. Muffin kalıplarında son mayalandır- maya bırakın. 200-220 derecede 15-20 dakika pişirin.
BRIOCHE Fransız tereyağlı ekmek
Malzemeler (4 kişilik) * 550 gr. un
* 180 gr. tereyağı
* 100 cc. su
* 4 adet yumurta
* 75 gr. şeker
* 20 gr. maya
* 10 gr. tuz
* 1 portakalın rendesi
HAZIRLANIŞI:Mayayı reçetedeki suyun bir miktarıyla karıştırıp, eritin. Tereyağı hariç bütün malzemeyi 6 dakika mikserde yoğurun. Tereyağını ekleyip yoğurmaya devam edin. İçine arzu edilirse haşhaş, portakal, şekerleme, kakao veya damla çikolata ilave edilebilir. 2 saat buzdolabında dinlendirin. Hamuru muffin kalıplarına koyun. İki katına çıkıncaya kadar mayalandırın. 180 derece fırında 17 dakika pişirin.
FOCACCIA İtalyan yassı ekmek
Malzemeler (4 KİŞİLİK) * 500 gr. un
* 400 cc. su
* 35 gr. kuru domates
* 20 gr. zeytinyağı
* 90 gr. zeytin
* 15 gr. bal
* 30 gr. maya
* 10 gr. tuz
* 3 gr. taze kekik
* 3 gr. taze biberiye
HAZIRLANIŞI:Su ve mayayı bir kapta karıştırın. İçine un, tuz ve zeytinyağını ekleyin. Kekik ilave edin. Elle veya bir tahta kaşık yardımıyla karıştırarak yoğurun. Domates, zeytini en son ekleyin. Bir fırın kabı ya da tepsisine yayıp elinizle şekil verin. 20-25 dakika mayalandırdıktan sonra üzerine biberiye serpiştirin. 180 derecede ısıtılmış fırında 30 dakika pişirin. Fırından çıkınca üzerine zeytinyağını sürün.
YARIN: RAMAZAN PiDESi