Dr. Jan Klod Kayuka

Dr. Jan Klod Kayuka

jan.klod@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Önemsemediğiniz morlukların altında ciddi hastalıklar yatıyor olabilir. Lösemi ve hemofili bu sorunlar arasındadır. Morluklar sırasıyla; kırmızı, mavi, mor, lacivert, kahverengi, yeşil ve sarı renklerini alır.

Morluk (Ekimoz), herhangi bir sebebe bağlı olarak cilt altındaki kılcal damarların hasara uğraması ve kanın cilt altına sızmasıdır. Sızan kan, vücut tarafından metabolize edilir. Ekimoz kırmızı, mavi, mor, lacivert, kahverengi, yeşil ve sarı renkler aldıktan sonra solar, kaybolur.
Morluklar, pek çok nedenden ötürü ortaya çıkabilir. Vücutta sebepsiz, durduk yerde oluşan morluklar varsa hafife alınmadan doktora gidilmeli.
Özellikle morluklarla beraber nefes darlığı, tırnaklarda veya dudaklarda renk değişikliği, göğüs ağrısı, burun kanaması ve çarpıntı gibi belirtiler varsa altında bir hastalık yatıyor olabilir. Yani morluklar sebepsiz yere oluşmazlar.
Morlukların altında hep ciddi nedenler yoktur. Bazen hissetmediğiniz bir çarpma veya vurma olayı da morluğa yol açabilir.

Haberin Devamı

Sebepsiz morlukların nedenleri
* Travmalar: Morluklar genelde düşme, çarpma gibi ufak kazalar ve daha büyük travmalar sonucunda gelişir. Bu olay normal karşılanır. Morluğun oluştuğu bölgedeki derinin altında bulunan damarlarda renk değişikliği gözlenir. Bu tarz morluklar 2 - 3 haftada kendiliğinden iyileşir.
* Yaşlanma: Yaşlanmayla damarların hasar görmesi kolaylaşır. Cilt eskisi kadar esnek değildir. Ayrıca deri altındaki yağ tabakası da azalmıştır. Bu nedenle en ufak kazada morluk oluşabilir, damarlar kolayca hasar görebilir.
* Uzun süre kullanılan ilaçlar: Kan veya cilt üzerinde inceltici etkiye sahip ilaçlar, kan inceltici ve pıhtı önleyici ilaçlar, kortizon içeren ilaçlar, E vitamini, ginkgo ve balık yağı kullanımında cilt normalden daha dayanıksız hale gelir ve en ufak bir kazada morarma ortaya çıkar.
Sürekli ağrı kesici kullananlarda da bacaklarda morarma olabilir.
Alerji, astım, egzama ilaçları kullananlarda ise hafif şiddetteki darbelerde morluklar gelişir.
* Çeşitli hastalıklar: Lösemi, Hemofili, Trombosit fonksiyon bozuklukları, Von Willebrant ve Fibrinojen eksikliği. Lösemi, en önemli ve hayati tehlike arz eden morluk sebebidir. Hastalarda başka farklı belirtiler de vardır.
Hemofili, genetik bir kan hastalığıdır. Kanın pıhtılaşma sistemi bozulur. Kanın pıhtılaşmasında rol alan trombositlerin sayıları azalırsa, morluklara yol açan kanamalar oluşur.
Von Willebrant, genetik nedenlere bağlı ortaya çıkan bir kan hastalığıdır.
* C vitamini eksikliği
* K vitamini eksikliği
* Diyabet
* Kalp damar hastalıkları
* Karaciğer sorunları
Uzun süre geçmek bilmeyen ve sanki hiçbir neden yokken ortaya çıkmış gibi görünen morluklar hastalıkların veya vücudunuzdaki olağan dışı durumların belirtisi olabilir. Ancak unutmayın ki, bu hastalıkların tek belirtisi morluk değildir. Yani sadece morlukların ortaya çıkması, altta yatan nedeni saptamak için yeterli olmaz.
Bu yüzden de morluk şikayetiyle ilgili doktora başvurduğunuzda, kan testinin yanı sıra sizden başka testler de isteyebilir ya da sizi farklı bölümdeki doktorlara yönlendirebilir.

Haberin Devamı

Ne zaman önlem almalı?
* Kendi kendine gelişiyorsa
* Birden fazlaysa
* Ağrısız ama tekrarlıyorsa
* Diş eti, burun ve genital kanamalar eşlik ediyorsa
* Ateş ve halsizlik varsa
* Küçük travmayla aşırı derecede büyük morluklar oluşuyorsa