Zayıflamak için diyet listeleriyle uğraşmak gerçekten çok zordur. Hem kendinize uygun listeyi bulmakta zorlanırsınız, hem de orada bulunan gıdaları temin etmek ve tam olarak belirtilen porsiyonları zamanında tüketmek ciddi uğraş gerektirir. Ve bir süre sonra da kilo verme konusunda olan kararlılığınızı kaybedersiniz. Peki zayıflamak için neler yapılmalı? Kalıcı ve sağlıklı zayıflama yolları nelerdir?
Fazla kilonun sebepleri
Genetik yatkınlık, doğum kontrol hapları ya da antidepresanlar, gebelik, çok fazla kalori tüketmek, yavaş metabolizma, tiroid bezinin az çalışması, insülin direnci, stres, depresyon ve anksiyete gibi psikolojik durumlarda fazla yemek yeme ihtiyacı ortaya çıkar. Herhangi bir sağlık problemi bulunanların veya kilosu çok fazla olanların mutlaka uzman gözetiminde kilo vermesi gerekir.
Gün içinde aldığımız kalori miktarı harcadığımız kalori miktarından fazlaysa kilo almaya başlarız. Besinlerle alınan kalori miktarını azaltmak ve gün içinde harcanan kalori miktarını artırmak, zayıflama yöntemlerinin temelini oluşturur. Amaç, yavaş ve istikrarlı bir şekilde kilo vermek yani sağlıklı zayıflamak olmalı. Kilonuzu zamana yayarak vermenin avantajları var. Gün içinde enerjiniz düşmez, kendinizi sürekli yorgun ve uyuşuk hissetmezsiniz. Sürekli açlık çekmezsiniz. Uymamız gereken ağır egzersiz programlarınız yoktur ve katı kurallar yerine esnek kurallara sahip olursunuz. Bu şekilde kilo verdikçe, daha sağlıklı ve enerjik olacaksınız ayrıca daha ince göründüğünüz için de mutluluğunuz ve öz güveniniz artacak.
Benim önerim; belirli katı listelere bağlı kalmak yerine, bütün gıdaları kapsayan fakat miktarlarının azaltıldığı, yanına bol su tüketimi ve düzenli egzersiz veya yürüyüşün eklendiği yaşam tarzı değişikliğidir. Kalıcı ve sağlıklı olan budur. Hızlıca kilo verdiren yöntemler kalıcı olmaz.
Diyete başlamadan
önce bu tahlilleri yaptırın
1- Obezitenin sık rastlanılan ve önemli nedeni, pankreas bezinde üretilen insülin hormonunun aşırı salgılanmasına bağlı gelişen insülin direncidir. HOMA olarak da bilinen açlık şeker ve açlık insülin seviyesini ölçen testi ihmal etmeyin. Bazen doktor şeker yükleme testi de isteyebilir.
2- Kan yağları ve karaciğer fonksiyon testleri. Diyet öncesinde vücut yağları hakkında bilgi sahibi olmak için total kolesterol, HDL, LDL ve trigliserid kontrol edilmeli.
3- Troid bezinin çalışmasındaki anormallik, metabolizma hızını etkileyerek kilo alımına veya kilo kaybedilmesine neden olur. Tiroid fonksiyonlarının değerlendirilmesi için en çok total T3, serbest T4 ve TSH hormonlarıyla ilgili değerlere bakılır.
4- Böbrek fonksiyonları (Üre, kreatinin ve ürik asit tetkikleri) Ödem şikayeti olan, ailesinde böbrek hastalıkları bulunan veya dolaşım bozukluğu, hipertansiyon hastalığı olanlar, mutlaka böbrek fonksiyonlarına baktırmalı.
5- D vitamini, B12 vitamini, demir ve folik asit düzeyleri saptanmalı.
6- Böbreküstü bezi fonksiyonları yönünden kortizol seviyesi de önem arz eder.
7- Karaciğerdeki yağlamayı tespit için üst batın ultrasonografisi yapılması uygundur.
8- Ayrıca kişiye egzersiz önereceği için yaşa uygun kalp tetkiklerinin de yapılmasında fayda vardır.
Zayıflamak için altın öneriler
1. Sık ve bol sebze yiyin: Sadece salatalardan değil, yağsız veya çok az yağla hazırlanmış sebzelerden istifade edin. Ayrıca tek sebze yerine burada da çeşitliliğe önem verin. Sebzelerin hem posa ve sıvı içerikleri yüksek, hem de kalorileri azdır, bu nedenle fit olmanın en güvenilir yol arkadaşıdır. Öğle ve akşam yemeklerine mutlaka az zeytinyağlı bol salatayla başlayın.
2. Az şeker tüketin: Çayınıza, kahvenize şeker eklemeyin ve şekerli her türlü içecekten, özellikle meşrubatlardan uzak durun. Tatlandırıcı olarak limon ve baharatlardan faydalanın. Bol su tüketin.
3.Günlük tükettiğiniz ekmek miktarını çok azaltın: Tam tahıllı ekmek tercih edin. Unlu yiyecekleri azaltın. Beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği yiyin. 1-2 dilimle yetinin. Pirinç pilavı yerine bulgur tüketin.
4. Yavaş yiyin: Yeme hızını yavaşlatmak, fazla gıda tüketimini önlemenin en etkili yoludur. Hiçbir öğününüz 20-30 dakikadan daha kısa sürmesin. Unutmayın ki, tokluk hissi sağlayan hormonlar ortalama 20 dakikadan sonra etkisini göstermeye başlıyor.
5. Alkolden uzak durun: Alkol sadece yüksek kalori içeriği nedeniyle değil ayrıca daha çok yemeye teşvik ettiği için müthiş bir kilo aldırıcıdır.
6. Dışarıda değil, evde yiyin: Evde yenilen yemekler sadece daha sağlıklı değil, aynı zamanda daha az kalorilidir.
7. Küçük tabaklar kullanın: Tabak boyutu küçüldükçe, yiyecek miktarı da azalacak ve porsiyonlar küçülecektir. Porsiyon kontrolü çok ama çok önemli bir noktadır.
8. Sofradan aç kalkın: Sofraya doymak için değil beslenmek için oturun. Dışarıda yiyorsanız, tabağınıza konan yemeğin yarısını başkalarıyla paylaşın.
9. Daha çok hareket edin: Asansör yerine uygunsa merdivenleri kullanın. Düzenli egzersizler ve bol yürüyüş yapın.
10. Daha iyi uyuyun: Araştırmalar, uyku sorunu olanların daha kolay kilo aldıklarını gösteriyor. Uyku problemi özellikle gece kaçamaklarına yol açan ve kilo aldıran bir ayrıntı ama önemli.
Saydıklarım aslında uygulaması hiç de zor olmayan ve sağlığımız için inanılmaz faydalı olan yaşam tarzı değişiklikleridir. Bizi zayıflattığı gibi daha sağlıklı ve mutlu kılar. Kendinize güvenin ve bunu başaracağınız inancıyla zamana yayarak uygulayın. Mutlaka ama mutlaka başaracaksınız.