Alerji, aynı miktar ve koşullarda başka kişiler için zararsız olan yabancı maddelere karşı bazı kişilerin aşırı duyarlılık göstermesi ve bağışıklık sisteminin, herhangi bir maddeye karşı gösterdiği aşırı hassasiyet reaksiyonudur. Bu reaksiyonlarla, bağışıklık sistemi hücreleri zararlı maddeleri ortadan kaldırır, ya da vücuda girmelerini engeller. Alerjideyse bağışıklık sistemi normalde vücut için zararlı olmayan maddelere karşı aşırı bir reaksiyon verir. Alerjiye yatkın insanlar ‘atopik’ olarak adlandırılır. Açık tenlilerde, deniz kenarı ya da nemli ortamlarda yaşayan insanlarda daha fazla görülür. Stres, yoğun çalışma ortamı, hava kirliliğinin artması, gıdalara eklenen katkı maddelerinin; alerjilerin görülme sıklığına yol açar. Alerjilerin kökten çözümü olmamakla beraber, alerjiye neden olan maddeden uzak durarak veya alerji ilaçları kullanarak rahatsız edici belirtilerini dindirebiliriz.
Belirtileri...
Belirtileri, kişiden kişiye farklılık gösterebilir ve belirtilerin şiddeti değişebilir. Genel alerji belirtileri kaşıntı, kızarıklık, deride kabarıklık, dilin şişmesi, burun akıntısı, hapşırma, hırıltılı nefes alıp verme, nefes darlığı ve vücudun çeşitli yerlerinde şişlikler olmakla birlikte bu belirtiler alerjene ve kişiye göre değişebilir.
Besin alerjisi
Besin alerjisi küçük yaştaki çocuklarda sık görülür ve genellikle çocuk büyüdükçe kaybolur. Süt, yumurta, soya, yer fıstığı, ağaç yemişleri, balık, kabuklu deniz ürünleri ve buğday, bazı çocuklarda alerjiye neden olan gıdalardır. Çok sık rastlanmasa da yetişkinlerde de bazı sebze ve meyvelere karşı besin alerjisi görülebilir.
Havayla taşınanlar...
Havayla taşınan alerjenler astıma kadar pek çok soruna yol açabilirler. Bu alerjenler hava tarafından oradan oraya taşınabilen, çok küçük partiküllerdir.
Polen, ev tozu akarları, küf, hayvan tüyü, hayvandan dökülen kepek, boya kimyasalları, sigara dumanı, parfüm veya halı malzemesi, havayla taşınan alerjenlere örnek verilebilir. Bu sayılanların içerisinde en çok şikayet edilen alerjen polenlerdir çünkü polenleri engellemek veya kontrol etmek mümkün değildir ve alerjiyi tetikleyebilir.
Anafilaktik şok nedir?
Böcek ısırığının ya da sokmasının ardından kişi ciddi ve tehlikeli olabilecek bir alerjik reaksiyon veriyorsa, dilde ve boğazda şişme, nefes almakta zorlanma, baş dönmesi, mide krampları, bulantı, ishal, kaşıntı ve kurdeşen gibi belirtiler görülür. Bu belirtilerden biri veya birkaçı görüldüğü anda, en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
Tedavileri...
Alerjinin tedavisi sürekli olsa da her zaman ilaç kullanılmaz. Yapılacak tedaviyle alerjik hastalık kontrol altına alınmaya çalışılır fakat hastalık tamamen geçecek diye bir şey yoktur. Hastalığın görüldüğü mevsimde yapılacak tedavi, kişinin rahat bir yaşam sürmesini sağlar. Uygulanacak tedavi, hastalığın tipine, şiddetine, hastalığa neden olan alerjene göre değişir. Amaç, yan etkiyi en aza indirmek için gereken en düşük dozda ilaç tedavisi uygulamaktır. Gerektiğinde ilaç tedavisi kesilir ve tedavi şekli değiştirilebilir. Alerjiyi önlemek için alerjiye neden olan faktörlerin ortadan kaldırılması gerekir. Alerjisi olanlara aşı uygulanabilir. Bu aşı, sıklıkla ev tozuna ya da polenlere karşı alerjisi olanlarda en fazla etkilidir.