Dr. Hasan İnsel

Dr. Hasan İnsel

hinsel@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Birtakım önlemlerle, zamanı kullanmayı ve ilişkilerimizi kontrol etmeyi öğrenirsek, stresimizi azaltıp, sağlıklı yaşam adına önemli bir adım atabiliriz. Artık zamanla yarışmaktan vazgeçin

Çoğu insan için zaman bulamamak veya zamanın yetmemesi önemli stres kaynaklarından. Bazılarımız günü 24 saat değil de 36 saatmiş gibi dolu dolu yaşıyor. Bazılarımızsa 24 saatin kendilerine yetmesi imkansızmış gibi koşuşturma ve stres içinde hayatını geçiriyor. Sonra da bu durumdan yakınıyor. Aslında zamanı etkin biçimde kullanmak için bazı basit önlemler alabiliriz. İşte zaman yönetimi adına yapılabilecekler:

Haberin Devamı

Önceliklerinizi belirleyin
Nelerin en önemli olduğuna karar verin, ilk önce onları halledin. Enerji düzeyiniz yüksekken en önemli görevlerle uğraşın. Günün planını yaparken önceliği zor işlere verin. Onları bitirince ne kadar hafiflediğinize inanamayacaksınız. Önemli işleri atlamak için bahaneler bulmayın, bu üzerinizdeki stresi daha da artırır.

Gününüzü organize edin
Gün içinde daima gecikme, ara verme ve planlanmayan işlerin çıkması gibi durumlar olur. Bu gibi şeylere günü planlayarak hazırlanın. Başkalarının acil taleplerinin yaşamınızı kontrol etmesi tuzağına düşmeyin. Başkalarını tatmin etmek için, kendi düzeninizi bozmak stres nedenlerinden biri.

Toplantı zamanını azaltın
Toplantıya başlarken kaçta biteceğini belirtin ve uzatmayın. Eğer kesemeyeceğiniz bir toplantı planlayacaksanız öğle yemeği veya işten çıkış saatine yakın zamanları seçin. Böylece toplantıyı fazla uzatamazsınız.

Acele etmeyin
İşleri sıkıştırmayın ve akla yakın, gerçekleşebilir zaman hedefleri belirleyin. Zaman baskısı altında aceleyle yapılan işlerin çoğunlukla tekrar yapılması gerekir.

Mükemmeliyetçi olmayın
Hiçbir zaman mükemmele erişemezsiniz. Makul bir zaman içinde elinizden gelenin en iyisini yapın ve sonra diğer önemli işlere yönelin. Zaman bulursanız daima geriye dönebilir ve daha önce bitirdiğiniz işi kontrol edebilirsiniz.
İnsanlar arası ilişkiler, başlı başına stres nedeni olabilir. İyi kurulmayan ilişkiler, planlanandan çok daha uzun zamana ve strese sebep olarak günlük düzeninizi alt üst edebilir. Başarılı iletişim kurmak için en önemli nokta, iyi bir dinleyici olmak. İletişime girdiğiniz insanların duygu ve düşüncelerini sizinle paylaşmalarına izin verin. Onlarla empati kurun, kendinizi onların yerine koyun. Başkalarını anlamayı denerseniz, daha iyi anlaşıldığınızı göreceksiniz. Zaman kıtlığına düşeceğiniz korkusuyla iyi konsantre olmadığınız bir ilişki, sonunda size çok daha fazla zaman kaybettirecektir.

Haberin Devamı

Sessizlikten korkmayın
İnsan iletişimi, sözcüklerden daha fazla; sessizliğin de bir iletişim değeri var. Sıkılıp sonradan “Keşke demeseydim” diyeceğiniz gereksiz sözcüklerle bu süreyi bozmayın. Bazılarının düşüncelerini toplamak ve iletişimde güven hissetmek için sessizliğe gereksinimi olur. Karşınızdakine ve kendinize gereğinde bu sessizlik süresini tanıyın.