Sıcak yaz günlerinde hem serinlemek hem de eşsiz bir spor olan yüzmenin yararlarından istifade etmek için çocukların bol bol yüzmesinde kuşkusuz çok fayda var.
Peki çocukların güvenli ve sağlıklı bir biçimde yüzebilmesini sağlamak için neler yapılabilir? Bu konuda Aile Hekimliği Uzmanı Dr. Murat Keklikoğlu ilginç bilgiler verdi soru cevap şeklinde, aynen aktarıyorum:
Kulağında tüpü olan çocuklar yüzebilir mi?
Kulak tüpleri orta kulaktaki sıvı ve havanın dışarı çıkması için yerleştirilen borucuklardır. Çocuğunuzda kulak tüpü varsa yüzme sırasında kulak tıkacı takıp takmamayı doktoruna sorunuz. Bazı doktorlar kulak tüpleri olan çocukların yüzerken orta kulağa bakterilerin girmesini önlemek için kulak tıkaçları takmasını tavsiye eder. Ancak, çocuğunuz dalıyorsa veya göl ya da nehir suyu gibi doğal sularda yüzüyorsa kulağında tüp yoksa bile rutin olarak kulak tıkacı kullanmasında yarar var.
“Yüzücü kulağı” nedir?
Yüzücü kulağı genellikle kulak damlalarıyla tedavi edilen bir kulak enfeksiyonudur. Önlemek için:
* Çocuğunuzu yüzerken kulak tıkacı takmaya teşvik edin.
* Çocuğunuzun kulaklarını yüzmeden sonra bir havlu ya da fön makinesiyle kurutun.
* Kulak kanalını çizerek enfek-siyon için ortam hazırlayan pamuklu kulak çubukları kullandırmayın.
* Çocuğunuzun kirli sularda yüzmesine izin vermeyin.
Yüzmeden sonra oluşan göz kızarması için ne yapmalı?
Havuzda uzun süre kalan çocuklarda oluşan göz kızarıklığı çokluk klora karşı duyarlılığın göstergesi olabilir. Havuz ve göl sularında gözün korneasında iltihaba neden olan bakteriler de bulunabilir. Göz kızarmasını önlemek için çocuğunuzun suda gözlük takmasında fayda vardır. Yüzmeden sonra gözlerdeki tahriş ve rahatsızlığı gidermek için steril göz yıkama solüsyonu veya yapay gözyaşı damlasıyla gözleri yıkayabilirsiniz.
Havuz suyunu yutmak riskli midir?
Yüzmeyi yeni öğreniyorsa bir ya da birkaç defa havuz suyu yutabilir. Az miktarda havuz suyu yutulmasının zararı yok, ama bol miktarda havuz suyu yutmak rahatsızlığa neden olabilir.
Derisinde kesik veya sıyrık olan çocukların yüzmesi doğru mudur?
Kanamıyorsa deride kesik, çizik veya sıyrık olan çocukların yüzmesinde sakınca yok. İltihaplı, akıntılı ve geniş yüzeyli yara ve yanıklar varsa yüzmeden önce doktoruna danışın.
Çocuk, yemek yedikten sonra yüzebilir mi?
Hafif bir şeyler atıştırmışsa yemekten sonra yüzebilir, ama normal bir öğün ya da ağır bir yemekten sonra hemen yüzmemesi doğru olacaktır.
Deniz ve havuz denince akla gelen en kötü şey boğulma tehlikesidir. Bazı basit güvenlik önlemleri almak bu tehlikeyi bertaraf edebilir:
>> Çocuğunuza mutlaka yüzme öğretin. Ancak unutmayın, yüzmeyi öğrenmiş olması, bir çocuğu boğulmaktan korumak için yeterli değildir.
>> Çocuğunuzu havuz kenarında veya deniz kıyısında kesinlikle yalnız bırakmayın.
>> Havuzun içinde oyuncak bırakmayın. Yüzme bilmeyen küçük çocuklar oyuncağı almak isterken suya düşebilir.
>> Havuz ve deniz kenarında gözünüz çocuğunuzun üzerinde olsun. Kalabalık arasında bir çocuğun havuza düştüğünü kimse fark etmeyebilir. Çocuğunuzu havuza sokmadan önce havuzu kontrol edin ve havuzda açık bir drenaj kapağı olup olmadığını sorun. Küçük çocukların saçları ya da vücutları bu delikten emilebilir.
Çocuğunuz yüzerken bunlara dikkat!
Denizde, göllerde ve nehirlerde yüzme koşulları değişkendir ve önceden kestirilemez. Suyun derinliği kısa mesafelerde aniden değişebilir özellikle bulanık sularda derinlik aldatabilir. Bütün bunlar çok iyi yüzme bilmeyen bir kişi için tehlikeler oluşturabilir. Çocuğunuz yüzerken aşağıdakilere dikkat edin:
* Çocuğunuzun bir yetişkinin gözetimi olmadan yalnız yüzmesine kesinlikle izin vermeyin.
* Önce suyun derinliğini kontrol edin ve su altında kayalık vb başka bir tehlike olup olmadığına bakın.
* Plajlarda sadece yüzmeye izin verilen alanlarda yüzmesini söyleyin, sebeplerini anlatın.
* Sahilde sürat motoru, jet-ski gibi araçların hareket halinde olduğu kontrolsüz bölgelerde çocuğunuzun yüzmesine kesinlikle izin vermeyin.
* Boğulma ile ilgili ilk yardım kaidelerini öğrenin. Acil bir durumda insan paniğe kapılıp iyi bilmediği şeyleri unutabiliyor. Bu nedenle ilkyardımı sanki uygularmışcasına arada bir hafızanızda canlandırın.
* Bir teknedeyseniz çocuğunuza can yeleği takın. Hava dolu kolluklar can yeleğinin yerini tutmaz.