Bilimadamları tarafından araştırılan ve sonuçları açıklanan bazı sağlık çalışmalarını, Dr. Özgen Doğan’la değerlendirdik
Kardiyolog Dr. Özgen Doğan, HTV’de hazırlayıp sunduğum ‘Vip&Fit’ programıma misafir oldu. Kısa bir süre için New York’tan İstanbul’a geldi, yanında da son günlerde yayımlanan ilginç sağlık haberlerinden derlediği bir dosya getirdi. Bu ilginç haberlerden bazılarını sizler için seçtik:
1-Göz altlarında oluşan ‘Xanthelasma’ denilen sarımsı renkli plak şeklindeki deri kabartıları, kalp-damar hastalıklarında bir risk faktörü olarak kabul ediliyor. Danimarka’da yapılan 22 yıllık bir çalışmasının sonucunda bu tip kabartıları olanların iskemik kalp hastalıkları ve enfarktüs bakımından artmış riskleri olduğunu ortaya çıktı. Bu nedenle sarımsı plaklara önem verilmesi, doktor kontrolünde olunmasında fayda var.
2-Yine ilginç bir Danimarka çalışmasına göre, elma ve armut gibi beyaz etli meyvelerden yiyenlerin inmeye karşı daha iyi korundukları anlaşıldı. 10 yıl süren bu araştırmada 20 bin kişi incelendi. Beyaz etli meyvelerden tüketenlerin, bu meyvelerden yemeyenlere nazaran yüzde 52 oranında daha az inme riski taşıdıkları ortaya çıktı.
3-Öfke ve stres, kalp krizi geçirmiş kişilerde ikinci bir kalp krizi riskini artırıyor. Kalp krizini atlatanlar, sık öfkelendiklerinde veya çok stres altında yaşadıklarında kendilerini ikinci bir kalp krizine hazırlıyor. Bu ikinci kalp kriziyse ciddi yaşam tehlikesi oluşturuyor. 10 yıllık bir çalışma sonucunda normal yaşam sürenlerin ikinci bir enfarktüs geçirme riskleri bu tip yaşam sürenlere nazaran dörtte bir oranında daha az.
4-Sigara içmek kadınlara, erkeklerden daha çok zarar veriyor. Avrupa Kardiyoloji Cemiyeti’nin bir çalışmasına göre, sigaranın damarlarda yaptığı zarar kadınlarda erkeklere oranla iki misli daha fazla.
5-Göğüs ağrısı, kalp krizinin göstergesi olarak görülmemeli. Hastanelerin acil bölümlerine gelen kişiler incelendiğinde şiddetli göğüs ağrısı şikayetleri olanların enfarktüs geçirme riskleri, çok az ağrısı olanlardan fazla değil. Ayrıca ağrının şiddetinin enfarktüsün komplikasyonlarıyla da bir ilgisi tespit edilmedi. Bu çok değerli araştırma bizlere, “Ağrısı az olan tehlikede değil” gibi bir yanlış teşhisten kaçınma uyarısı veriyor. Ağrıya yol açmadığı için enfarktüslerin üçte biri teşhis edilemiyor.
6-Uzun süreli ve yüksek şiddette olmayan egzersizin bile koroner kalp hastalığı riskini ciddi oranda azalttığı tespit edildi. 33 değişik çalışmanın sonuçları karşılaştırıldığında eskiden “Çok az”, “Yetersiz” dediğimiz sürelerdeki egzersizin bile koroner kalp hastalıkları riskini azalttığı kanıtlandı.
7-Çok televizyon seyretmek, ömrü kısaltıyor. Avustralya’da yapılan büyük bir çalışmanın sonuçlarına göre, 25 yaştan sonra her bir saatlik televizyon seyretme süresi, hayattan 22 dakika çalıyor. Yani televizyon seyretmek, sigara içmek ve obezite gibi insan hayatını tehdit eden gruba giriyor. Bir başka deyişle eğer devamlı televizyon izliyorsanız hayatınız beş yıl kadar kısalabilir.