Dr. Hasan İnsel

Dr. Hasan İnsel

hinsel@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Kulak tıkanması orta kulaktaki hava basıncı ve çevredeki hava basıncı arasındaki dengenin bozulması sonucunda oluşur. Yutkunma hareketleriyle rahatsızlığın etkisini hafifletebilirsiniz

Modern uçaklarda her ne kadar basınç ayarlama sistemleri çok ileri düzeyde olsa da kısa sürede gerçekleşen yükseklik değişikliklerini yolcular hissediyor. Uçak yolculuğu bazen kulaklarınızı zorlayabilir. Sebebi orta kulaktaki hava basıncı ve çevredeki hava basıncı arasındaki dengenin bozulması sonucunda kulak zarının ve orta kulaktaki diğer yapıların etki altında kalmasıdır. Bu olayı özellikle uçuşun sonunda iniş sırasında yaşayabilirsiniz. Yükseklik seviyesindeki hızlı değişimler bunu tetikleyen hava basıncı değişimlerine neden olur. Bu konuyu Kulak Burun Boğaz Uzmanımız Dr. Hüseyin Çolakoğlu ile konuştuk, işte anlattıkları:
Orta kulaktaki hava basıncının dış ortama göre ayarlanması, orta kulakla genizin burun boşluğunun arkasında kalan bölümünü birleştiren östaki tüpünün görevidir. Orta kulakla genziniz arasında bağlantı sağlayan bu dar geçit sayesinde orta kulaktaki basınç dış ortamla eşitlenebilir. Esnediğinizde veya yutkunduğunuzda östaki tüpünü açan kasları harekete geçirmiş olursunuz böylece orta kulakla geniz arasında hava akımı sağlanır ve basınç eşitlenir. Bu nedenledir ki genellikle esnemek, yutkunmak, ciklet çiğnemek gibi kendi kendinize alacağınız önlemler bu durumu önleyebilir veya hava basıncındaki farkların sebep olabileceği şikâyetleri daha az hissetmenize yardımcı olabilir. Şiddetli olguların veya devam eden şikâyetlerin doktor tarafından tedavi edilmesi gerekebilir.

Haberin Devamı

Belirtiler
Basınç değişikliğine bağlı şikâyetler bir kulakta ya da iki kulakta birden oluşabilir. Daha çok uçağın inişi sırasında hissedilen belirtiler şunlardır:
Kulakta orta dereceli rahatsızlık hissi veya ağrı
Kulakta tıkanıklık veya dolgunluk hissi
İşitme kaybı

Ne zaman doktora gitmeli?
Aşağıdaki belirtiler var ise doktora gitmelisiniz:
Devam eden ağrı
Kulağınızda suyun altında imişsiniz gibi kalıcı basınç hissi
Devam eden işitme kaybı
Kulak çınlaması
Baş dönmesi hissi
Baş dönmesine bağlı kusma
Kulaktan kanama olması

Haberin Devamı

Risk faktörleri
Östaki tüpünü tıkayan veya fonksiyonunu azaltan her durum uçuşa bağlı kulak travması riskini artırır. Sık görülen risk faktörleri:
Östaki tüpünün dar olması
Soğuk algınlığı
Sinüs enfeksiyonu
Saman nezlesi
Orta kulak iltihabı
Uçakta iniş ve kalkış sırasında uyumak

Önlemler
Uçaktayken özellikle iniş sırasında esneme ve yutkunma hareketleri yapın. Bir şeker, karamela emebilir veya çiklet çiğneyebilirsiniz.
Uçak yolculuklarında Valsalva manevrası denen bir tekniği deneyebilirsiniz. Bu manevrayı uygulamak için burun deliklerinizi parmaklarınızla sıkarak tıkayın, ağzınızı kapatın ve sanki burnunuzdan üflüyormuş gibi yapın, fakat fazla zorlamamaya dikkat edin. Bu manevrayla östaki tüpleri açılabilir. Bunu özellikle iniş sırasında kulaklarınız ve uçak kabini arasındaki basıncı eşitlemek için birkaç kez yapabilirsiniz, ama dikkatli olun, kesinlikle burnunuza fazla basınç vermeyin. Kulak ve boğaz iltihabı gibi durumlarda bu manevrayı yapmayın.
Uçağa binmeden önce soğuk algınlığı, sinüzit, burun tıkanıklığı veya kulak enfeksiyonu varsa ya da yakın zaman önce kulak ameliyata geçirmişseniz seyahatinizden önce doktorunuza danışın.
İniş ve kalkışlarda uyumayın.
Doktorunuza danışarak kalkıştan veya inişten yaklaşık 30 dakika önce buruna sıkılan bir burun açıcı sprey kullanabilirsiniz.
Su kaybından kaçınmak için bol su için. Böylece burun geçitleri ve genziniz kurumayacağından östaki tüpleri daha iyi çalışır.
Alkol ve kafeinden kaçının. Bunlar su kaybını artırabilir, fazla alkol ayrıca kılcal damarların çatlamasına neden olabilir.