İnternet, sağlık alanında en son gelişmeleri, bitkisel takviyeleri veya vitaminleri keşfetmenin ideal bir yolu sayılabilir. Ancak internette rastladığınız her bilgi doğru da olmayabilir. Sağlık dolandırıcılığının kurbanı olmayın
İnternet sitelerinde rastlayabileceğiniz yüzlerce yeni ürün ve terapi, sizi iyileştirmek bir yana sağlığınızı bozabilir. Ziyaret ettiğiniz her sağlık sitesini dikkatle araştırın ve iyi ürünleri kötülerinden ayırmasını öğrenin. Ve bu tedavileri denemeden önce her zaman doktorunuza veya eczacınıza danışın.
Mucize şifalar
Diyelim ki bitkisel destek ve tedavilerle ilgili bilgi ve ürün sunan bir siteye girdiniz, aşağıdaki hususları dikkate almanız, iyiyi kötüyü ayırmanız için size yardımcı olabilir: Birçok ticari sitede bir ürünün mucizevi şifalar sağladığı gibi bilgiler yer alır. Bu gibi tek yanlı ve aşırı iddialar genellikle yanıltıcıdır.
Bilimsel kanıtları ve reklamı ayırt edin. Tek bir sağlık sitesi yerine birçok sağlık sitesini dolaşın ve verdikleri bilgileri karşılaştırın. Eğer üreticinin kendi sitesi dışındaki başka sitelerde bu iddiaları destekleyen kanıtlar bulamazsanız ondan şüphelenmekte haklısınız demektir.
Birçok insan dertlerine çare bulmaya çabalarken bundan faydalanmak isteyen fırsatçıların hedefi oluyor. Etiketinde ‘doğal’ yazan her ürünün öyle olduğunu düşünmek hata olur. Bunun yanında doğal bir ürünün de yanlış kullanılması veya fazla miktarda alınması ya da başka ilaçlarla etkileşime girmesi sizin için zararlı olabilir.
Nelere dikkat edelim?
Üretici veya dağıtıcı firmanın ruhsatlarını, desteğini, sertifikalarını, ulusal ve uluslararası derneklerin onayına sahip olup olmadığını inceleyin. İdeali güvenilir bir ülkeden gelen ve güvenilir bilgilerle tanıtılan besin takviyelerini bulabilmek. Bazı ürünler ön plana çıktığında hemen sahteleri yapılıyor. Bir ürün meşhur olmaya görsün, hemen kelimelerle oynanıp ürünün muhtevasıyla ilgisi olmayan taklidi internette satışa sunuluyor. Örneğin İsviçre’de özel metotlarla üretilen balık DNA’sı kapsülleri gibi insanı gençleştirdiği ve çeşitli ek yararlar sağladığı belirtilen ürün yerine, bu ürünle hiç ilgisi olmayan, tamamen başka bir ülkede üretilmiş, farklı bir ürün karşınıza çıkabiliyor. Biraz dikkatsiz davranırsanız, beklediğiniz faydaları göremeyeceğiniz, ilgisiz bir ürünü de satın almış oluyorsunuz.
İlaç etkileşimi
Kullanmakta olduğunuz reçeteli veya reçetesiz ilaçlar bazı beslenme destekleriyle etkileşebilir. Sözgelimi reçeteli bir ilaç olan ‘kumadin’, besin desteği ‘ginkgo biloba’ ve E vitamininin birlikte alınması kanama riskini artırabilir. Ameliyat geçirecekseniz aldığınız destekleri ameliyattan önce doktorunuza söyleyin. Bazı destekler ameliyat sırasında kalp hızında veya tansiyonda değişim ve kanamada artış gibi sorunlara neden olabilir. Bu destekleri ameliyattan en az 2-3 hafta önce kesmeniz gerekebilir.
Günümüzde gerek piyasada yaygınlaşan ve kolayca erişilebilen bitkisel veya besin takviye ürünlerini, tedavilerini kullanmadan önce bunların potansiyel yararlarının, risklerine ağır basıp basmadığını tartmamız gerekir. Bunları denemeden önce doktorunuzla veya eczacınızla konuşun ve o ürünle ilgili yapılmış bilimsel araştırmaları inceleyin. Özellikle hamileyseniz, bebeğinizi emziriyorsanız, diyabet ya da kalp hastalığı gibi kronik bir rahatsızlığınız varsa doktorunuzla mutlaka konuşun.
Eczacınıza danışın
Bitkisel ilaçların ve desteklerin olası yan etkileri hakkında bilgi edinin. Bu desteklerin her zaman reçeteli ilaçlar kadar iyi test edilmediğini ve sıkı düzenlemelere tabi olmadıklarını bilin. Çeşitli kaynaklardan ve özellikle eczacınızdan bilgi edinin ve bunları değerlendirin. Bu tip takviyelerin maliyeti cebinizi yakabilir, fiyatları markadan markaya göre farklılık gösterebilir, hem kalitelisini, hem de uygun fiyatlısını bulmak için biraz araştırmanız yararlı olacaktır.