Dr. Hasan İnsel

Dr. Hasan İnsel

hinsel@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Saç dökülmesi hakkında Dermatolog Dr. Yıldız Dizdaroğlu değerli bilgiler verdi, işte anlattıkları. En güzel doğal süsümüz diyebileceğimiz saçlarımızın ana maddesi keratindir. Bir insanın başında ortalama 100 bin ila 150 bin saç teli vardır. Her gün 80-100 kadar saç teli dökülür ve yerine yenileri çıkar. Saç uzaması, saç teli belirli bir uzunluğa gelince durmaz ve saçımız ayda yaklaşık bir santimetre uzar. Saç dökülmesi, tıptaki adıyla ‘alopesi’ çok yaygın bir sorundur. Uzun süre günde 100 saç telinden fazlasını kaybeden herkeste alopesi sorunu var demektir. Kalıtsal ya da hastalığa bağlı saç dökülmesi farklı sıklıkta olsa da hem erkeklerin hem de kadınların karşılaştığı bir durumdur.

Haberin Devamı

SAÇ DÖKÜLMESİ
Dökülme sinsice başlarÇeşitli nedenlere bağlı saç dökülmeleri vardır. Hormonal-genetik nedenli saç dökülmesi esasen erkekleri etkileyen saç dökülmesi biçimidir. ‘Erkek genler’ nedeniyle erkeklerin saç folikülleri yaşla birlikte hidrotestosteron hormonuna karşı daha duyarlı olmaya başlar. Bu genetik olarak programlanmıştır. Bu hormon, saç kökünü saran kese biçimindeki bir yapı olan saç folikülünün küçülmesine neden olur. Saç kökü zamanla iyice zayıfladığında saçlar daha hızlı dökülmeye başlar ve artık yenisi çıkmaz. Bu değişimler genellikle otuzlu yaşlarda başlar. Dökülme genellikle önden ve yanlardan sinsice başlayarak arkaya doğru ilerler. Başka bir saç dökülme nedeniyse saç foliküllerine karşı vücudun kendi kendine verdiği bir reaksiyonudur. Başın çeşitli yerlerinde saçsız alanlar şeklinde kendini belli eder. Baş derisinde yuvarlak veya oval biçimli kel yerler bu hastalığın tipik belirtisidir. Hastalığın başlangıcında bazen doğal boya maddesi kaybı olur ve saçlar gri renk alır.

Pek çok hastalık neden olabilir
Metabolizma hastalıkları, ilaçlar, demir eksikliği, hormonal bozukluklar, radyoterapi, kemoterapi ve aşırı ruhsal stres saçları olumsuz etkileyebilir ve yoğun saç dökülmesine yol açabilir. Nadiren beslenme noksanlıkları saç dökülmesine neden olabilir. Kadınlarda hamilelik sırasında veya menopozda fizyolojik saç dökülmesi yaşanabilir. Saç dökülmesinin altında yatan bir sistemik neden varsa bunun çözümlenmesi gerekir. Saç dökülmesinin tedavisi çoğu zaman güçtür.

Haberin Devamı

Saç ekilmesi
Bu tedavi, androgenetik alopesi denilen genetik nedenli erkek tipi dökülmede başarılı olmaktadır. Bu konuya girmeden önce bir gerçeğin kabul edilmesi gerek. Saç ekilmesi ne kadar başarılı olursa olsun 18 yaşındaki gibi gür saçlara sahip olma umudu taşımamak gerekir. Ayrıca biraz sabırlı olun çünkü yeni ekilen saçlar tekrar çıkmadan önce bir kez daha dökülecektir.
Başın arka bölümünden alınan saçlar kelleşmiş bölgelere ekilir. Arka taraftan alınan saçlar çok güçlü ve kalın olmalı, saçın döküldüğü bölge çok geniş olmamalıdır. Doğuştan güçlü ve sağlıklı saç kökleri olan kişilerde oldukça iyi sonuç alınır. Ekilen saçların kalitesi iyi değilse yani arka tarafta çok ince ve güçsüz saçlar kalmışsa başarı oranı düşer. Başkasından alınan saçlarsa bağışıklık sistemi tarafından reddedilir.

BESLENME VE DÖKÜLME
Son zamanlarda yapılan araştırmalarda, küçülen folikülde yer alan saç kök hücresinin deri içinde ortama uyum sağlayarak yaşamına devam ettiğini göstermiştir. Bu durum yeni saç foliküllerinin gelişiminin mümkün olabileceği konusunda umut vericidir. Saç dökülmesi tedavilerinde oral besin destekleri çinko, biotin, demir, folik asit saç foliküllerini besleyerek yarar sağlayabilir.