Dr. Hasan İnsel

Dr. Hasan İnsel

hinsel@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Migren teşhisini  doktorunuza bırakın



Migren tipi baş ağrıları genellikle bulantı, kusma ve ışığa karşı duyarlılığın eşlik ettiği oldukça şiddetli baş ağrılarıdır. Bu tip baş ağrılarının belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterebilir.
Bu nedenle kendi kendine teşhis koymak yanlıştır



Çoğu kişi, özellikle yaşları biraz ilerleyince, her baş ağrısını migrenle özdeşleştirir. Başım ağrıyor diyen birine sorduğunuzda, çoğunlukla “Migren herhalde, Ayşe ilaçlarından verdi, bayağı iyi geldi” gibi sözlerle durumun önemsiz olduğunu belirtip sizin de fazla kurcalamanızı istemediklerini vurgularlar. Böyle baş ağrılarının bir çoğunun migren olmama olasılığı vardır ve çeşitli sebepleri olabilir.
Belirtiler kişiye göre değişir
Migren tipi baş ağrıları genellikle bulantı, kusma ve ışığa karşı duyarlılığın eşlik ettiği, yerine göre oldukça şiddetli baş ağrılarıdır. Yarım baş ağrısı olarak da bilinir ve birçok tipi vardır. Kalıcı bir hasar vermese de, milyonlarca kişinin yaşamını etkileyen migren, kadınlarda erkeklere göre üç kat daha sık görülür ve migrenli kadınların dörtte birinde ayda dört veya daha fazla migren krizi gelişmektedir.
Genellikle belirsiz bir ağrı biçiminde başlayarak, zonklayıcı bir ağrı gelişir. Ağrı fiziksel aktivite ile artar. Başın bir yanından diğer yanına kayabilir veya başın tarafını, ya da tümünü etkileyebilir. Migren tipi baş ağrılarının belirtileri kişiden kişiye çok değişiklik gösterebilir. Bu nedenle kendi kendine teşhis koymak yanlıştır, doktora danışılmalıdır


Tedavide önemli yol alındı
Doktorunuzun yönetiminde ilaç tedavisi ve tetikçilerden kaçınılması, migren krizlerinin sıklığını ve şiddetini hafifletir, zamanla da şikayetler çok azalıp, kaybolabilir de.
Doktor kontrolünde kullanılan ağrı kesiciler, bulantı kesiciler, migrenin ilk belirtisiyle alındığında migren krizini durduran ilaçlar ve ayda iki üç defadan fazla kriz yaşayan hastalarda düzenli kullanılan önleyici ilaçlarla, bugün migren tedavisinde önemli mesafeler alınmıştır.
Adet dönemlerinde migren yakınmaları olan kadınlar, adetleri yaklaşırken önleyici tedaviye başlarlarsa çok yarar görürler. Düzenli yemek, yeterli istirahat ve düzenli egzersiz, migrenin önlenmesine yardımcı olabilir. Gevşeme ve stres yönetimi tekniklerini öğrenmeniz de migren krizlerini önleyebilir ya da şiddetini azaltabilir.

Migren günlüğü tutabilirsiniz
Bir ”migren günlüğü” tutarak örneğin belirli yiyecekler, yorgunluk ya da stres gibi baş ağrısını başlatan faktörleri ve baş ağrısı tipini izleyebilirsiniz. Böylece migren ataklarınızın sıklığını, tipini, şiddetini ve ağrıyı tetikleyen faktörleri saptamanız mümkün olabilir. Ağrı ile bağlantılı faktörlerden kaçınarak, gelecekte migren krizlerini önleyebilirsiniz. Migren günlüğü, doktorunuza sizi daha iyi tanıtacak, doktorunuzun size uygun ve özel bir tedavi vermesine de yardımcı olacaktır.
Baş ağrısı ile ilgili teşhis ve tedavileri doktorunuz yapmalıdır. Çoğu kişi baş ağrılarını önemsemez ve yakınlarının kullandığı ilaçları denemeye başlar, oysa başı ağrıyan yakınların tavsiyeleri bu ağrının altında yatan başka bir sebep varsa, zaman kaybettirerek zarar dahi verebilir.

Yediklerinize dikkat!
Besinlerdeki doğal kimyasallar, besin katkıları ve bazı içecekler de migren krizlerini tetikleyebilir:
-Eski peynirler: rokfor, mozzerella, beyaz peynir, sedar, parmesan (içindeki tiramin)
- Alkol: kırmızı şarap, bira, viski, şampanya
- Kafein: kahve, çikolata, çay, kola, sodalı içecekler
- Salam, sosis, füme etler (bunların içindeki nitratlar ve nitritler gibi katkılar)
- Ekmek ve unlu mamuller
- Kuruyemiş
- Füme veya kurutulmuş balık veya et
- Patates cipsi
- Pizza, yer fıstığı, kaz ciğeri
- Bazı Çin yemeklerindeki monosodyum glutamat (MSG)


Belirtileri nelerdir?
Migren belirtileri, aşağıdakilerin çeşitli karışımları şeklinde ortaya çıkabilir:
- Işığa, sese ve kokulara karşı duyarlılık
- Bulantı ve kusma, mide bozukluğu, karın ağrısı
- İştahsızlık
- Sıcak basması veya üşüme
- Solukluk
- Yorgunluk
- Başdönmesi
- Görme bulanıklığı
- İshal


Krizi neler tetikler?
Migrenli kişilerde yorgunluk, parlak ışıklar, hava değişiklikleri ve başka etmenler gibi migren tetikleyicilerinden etkilenme eğilimi olduğu biliniyor. Migren krizini tetikleyen birçok dış faktör vardır. İşte olası tetikçilere örnekler:
- Duygusal stres
- Âdet dönemleri
- Normal uyku düzenindeki değişimler
- Aşırı yorgunluk
- Belirli yiyecekler ve içecekler
- Aşırı kafein alımı veya yoksunluğu
- Öğünlerin atlanması; açlık
- Hava durumundaki değişiklikler
- Egzersiz
- Sigara
- Parlak veya yanıp sönen ışıklar
- Kokular