Yüksek kolesterol kalp-damar hastalıklarında ve genel sağlımızda çok iyi bilinen bir risk faktörü. Bu nedenle de gündemden hiç düşmeyen kolesterol üstüne çok şey yazılıp çiziliyor. Kalbimizi ve damarlarımızı korumak için bu denli önemli olan kolesterole gösterilen bu ilgiye şaşırmamak lazım, ama kolesterolü konu alan yazıların ve haberlerin bir kısmı, özellikle de beslenme ile ilgili olanları, bazen kafa karıştırıcı oluyor. Beslenmenin kolesterolü düşürmede önemli rol oynayabildiği hemen herkesçe kabul edilen bir gerçek. Beslenmenizde doğru değişiklikler yapmak istiyorsanız ve nereden başlayacağınızı bilemiyorsanız, bu işin doğrusu doktorunuzdan veya diyetisyeninizden bunları öğrenmek ve bu bilgileri bir yaşam tarzı değişikliği şeklinde uygula-maktır. Kötü kolesterol (LDL)’yi düşürücü, iyi kolesterol (HDL)’yi de yükseltici besinlere bazı örnekler:
Omega-3 yağ asitleri
Haftada en az iki porsiyon mümkünse daha fazla balık yenilmesi artık tüm araştırmacıların üzerinde uzlaştığı bir öneri. Uskumru, ton, somon, alabalık, sardalya gibi yağlı balıklarda daha çok olan omega-3 yağ asitlerinin kolesterol düşürücü olmanın yanında pıhtılaşma eğilimini azaltma yoluyla da kalp hastalığının önlenmesine yardımcı olabileceği birçok araştırmada gösterilmiş. Kalp krizi geçirmiş olan kişilerde de omega-3 yağ asitleri ani ölüm riskini anlamlı ölçüde azaltıyor. Balık sevmiyorsanız balık yağı destekleri alabilirsiniz ama balıkta bulunan başka yararlı besin ögelerinden faydalanamayacaksınız.
Bitkisel sterol ve stanoller:
Bazı margarin, yoğurt gibi besinlere eklenmiş olan bitkisel stanol ve steroller de LDL kolesterolü düşürmektedir. Günde 2 mg kadar bitkisel sterol veya stanol alınması kolesterol seviyesinde düşüşe yardımcı olmaktadır.
Yukarıdaki besinler dışında diyetinizde başka değişiklikler yapmadan önce ne tipte ve ne miktarda yağlar tükettiğinize bakın. Diyetinizden yağları çıkarırken doymuş ve trans yağları kesmeye odaklanın. Yağlı kırmızı etlerdeki, derili tavuk etlerindeki ve tam yağlı süt ve süt ürünlerindeki doymuş yağlar total kolesterolünüzü yükseltebilir. Derisiz ve yağsız et çeşitleri ile az yağlı ve/veya yağsız süt, yoğurt ve peynir yiyin. Fırın ürünleri, poğaça, kraker ve kekler gibi işlenmiş karbonhidrat kaynakları aynı zamanda trans yağ asidi içerir. Bunları küçük porsiyonlarda yemeye çalışın.