Dr. Hasan İnsel

Dr. Hasan İnsel

hinsel@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Hızlı yaşam temposu kimi zaman ve hatta sık sık gündelik kaygıları ve rutinleri geride bırakarak enerji depolamayı gerektiriyor. Bir de mesleki ve ailevi nedenlerle uzun tatil yapma şansı giderek azaldığı için, günümüzde uzun dinlence dönemlerinin yerini kısa ama sık çıkılan tatiller alıyor. Hele bizim gibi resmi tatilleri sık olan ülkelerde birkaç günlük mini tatiller daha da kolay yapılıyor.
Aylar öncesinden planlanan ve iki haftadan başlayan uzun süreli tatil alışkanlığı, gitgide birkaç günlük kısa ama sık aralıklarla gerçekleştirilen tatillere dönüştü. Son yıllarda yükselen bir kısa tatil trendi göze çarpıyor. Cuma akşamından pazartesi sabahına kadar veya bir gün izin alınarak üç - dört güne uzatılan uzun hafta sonlarını da buna eklemek gerek. Cuma akşamı valizi kapıp ertesi sabah cennet gibi bir ortamda derin bir nefes almak birçok kişi için artık erişilmez bir düş değil. Hava yolculuğunun ucuzlaması, e-tatil seçenekleri ve erken rezervasyonların sağladığı avantajlar kısa tatil trendini besleyen diğer faktörler. Tur organizatörlerinin de teknolojide yaşanan bu gelişmelere hızla ayak uydurması, uygun fiyatlı, kısa süreli tatil seçeneklerinin artmasını sağladı.

Haberin Devamı

Spor yapın, ama yorgun dönmeyin
Kısa tatiller günlük yaşantımızda ihtiyacımız olan enerjiye kavuşmanın reçetesi denebilir. Seçeceğimiz sporlar da tatil sırasında stresi atmanın ve forma kavuşmanın en güzel yolu olabilir. Kısa tatillerde gittiğimiz bölgeye göre çeşitli sporlara başlayabilir veya becerinizi artırabilirsiniz. Ama tek amacınız spor olmasın. Kısa tatilden yorgun dönmeyin.

İşkolikler tatili boş geçirmiyor
Bu arada yapılan bazı araştırmalar tatilcilerin dörtte birinin tatilde iken e - postalarına veya sesli mesaj kutularına baktıklarını gösteriyor. Yine dört tatilciden biri tatilde işine de vakit ayırmayı planlıyor. Yine yapılan araştırmalara göre çalışanların beşte biri tatile çıktığı için işlerini yarım bıraktığını düşünüyor ve bundan suçluluk duyuyor. Oysa sürekli çalışmanın ve devamlı iş bitirme beklentisinin, iş kapasitesi üzerinde zamanla ciddi oranda negatif etkisi var.

Haberin Devamı

KISA BiR MOLA GEREK

FIRSATLARI DEĞERLENDİRİN
Kısa tatillerin revaçta olmasının diğer bir yanı da kuşkusuz ruh ve beden sağlığımız üzerindeki olumlu etkileri. Zevkimize, kesemize ve bireysel ihtiyaçlarımıza göre ‘pilimizi şarj edebileceğimiz’, günlük yaşamın stresinden uzaklaşabileceğimiz; gevşeme, dinlenme ve yenilenme olanakları sunan zengin bir sağlık turizmi portföyü var önümüzde. Vücudumuz için sağlık yüklü bu kısa tatiller, ayrı bir öneme sahip. İster deniz kıyısında, ister dağ başında ya da farklı bir çevrede bünyemizi birkaç gün de olsa dinlendirmek, bir de bunun yanında farklı kültür ve insanlarla etkileşim kurmak, düşüncelerimizi serbest bırakmak için her fırsatı değerlendirmeliyiz.
Baharın kapımızı çaldığı şu günlerde bir sahil kasabasında uyanmak, temiz havada derin nefes almak, yürüyüş yapmak, kahvaltının ardından kendine bol zaman ayırmak, hamam, masaj, yoga ve daha birçok olanak kısa tatilcileri bekliyor.

Haberin Devamı

‘Tükenmişlik sendromu’na dikkat!
Sonuç olarak çalışanlarınızla veya amirlerinizle tatilde iken gerektiğinde diyalog halinde olun tabii, ama unutmayın işinize ayırdığınız zaman ne kadar önemli ise dinlenmeye ayıracağınız zaman da o kadar önemlidir. Bu durumun bir süre sonra fazla yorgunluk ve birikim nedeniyle ‘tükenmişlik sendromu’ yaşama riskine değip değmediğini kendi kendinize bir sorun.