Dr. Hasan İnsel

Dr. Hasan İnsel

hinsel@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Modern yaşam ve doğadan uzak hayat tarzı, alerjilerin ortaya çıkma sıklığını artırdı. Neredeyse cam kavanoz içerisinde yetiştirilen çocuklar dışarıya çıktıklarında hemen her şeye karşı alerji gösteriyor

Ev hayvanlarının insan sağlığına pozitif katkıları her geçen gün daha fazla anlaşılıyor. Ancak evinize aldığınız ve aylarca beslediğiniz hayvanın sizde bazı fiziksel şikayetlere neden olduğunu fark edebilirsiniz. Hatta bu şikayetlere bazı geceler hafif bir nefes darlığı da ekleniyorsa çok sevdiğiniz kedinize alerjiniz var demektir. Peki, bu kedicikle yaşamanın bir yolu var mı?

Haberin Devamı

Bu tavsiyelere kulak verin
‘Pediatrics Synopsis Book’, bu yaklaşımı çok net ve güzel bir şekilde özetliyor: “...Yenidoğan bir bebek ya da henüz alerjisi olmamış küçük bir çocuk ne kadar erken ev hayvanlarıyla karşılaşır ve temasa geçerse, ileriki yaşlarda herhangi bir etkene karşı alerji geliştirme riski düşer. Egzema, alerjik nezle hatta astım gibi hastalıklar bu çocuklarda daha seyrek görülür.” Aynı kitap, “Eğer çocukta ev hayvanlarına karşı oluşmuş bir alerji varsa, bunlarla temasını sürdürmek belirtilerin daha da kötüleşmesine sebep olmaktan başka bir işe yaramaz. Dolayısıyla böyle bir durumda, doktorunuzun başka bir önerisi yoksa, hayvanı evden uzaklaştırmak akıllıca olur” diye devam ediliyor.
Hayvanı uzaklaştırmak çoğunlukla kesin çözümken, bazen duygusal nedenler ya da veterinerlik gibi meslekler sebebiyle yakın temasa engel olunamıyor. Bu nedenle insanın aklına “Korunmak adına neler yapabiliriz?” geliyor. İşte birkaç öneri:

* Kendi evinizde yoksa bile evinde hayvan olan birisini ziyaret edecekseniz, elden geldiğince hayvandan uzak durun ve gitmeden alerji ilacınızı alın.
* Eğer evde mutlaka hayvan bulunması gerekiyorsa dolaştığı alanları sınırlayıp en azından yatak odalarına sokmayın. Onunla bedensel teması en aza indirin.
* Kedilerin tuvalet kaplarını evin içine doğru hava akımının olduğu yerlere koymayın.
* Evin iyi havalanmasını sağlayın.
* Kendi yaşam alanınızın dışında, mümkünse dışarıda kediye veya köpeğe seveceği uyku yeri oluşturun.
* Haftada bir kere, hayvanı veterinerin önerdiği şampuanla yıkayın.
* Bazen faydası olabilen HEPA filtreli elektrik süpürgeleri kullanın.
*Evdeki uzun tüylü halıları kaldırın. Halılar ve uzun tüylü örtüler alerjiye sebep olan deri kepeklerinin birikmesi için çok uygun ortamlardır.

Haberin Devamı

Bir bilene danışın
Bu arada genel bir yanlışı düzeltmekte fayda var, alerjiye sebep olan kedi ya da köpek kılı değildir, öncelikle hayvanın derisinden dökülen kurumuş kepeklerdir. Özellikle yalanarak etrafa saçtığı bu parçacıklar hayvan evden gitse bile uzun süre ortamda bulunmayı sürdürebilir. Tabii işin en doğrusu bu konuyu alerji uzmanı doktorunuzla etraflıca konuşmak ve onun önerileri doğrultusunda hareket etmektir. Doktorunuz gerektiğinde RAST testi, yeni çıkan moleküler alerji testi gibi kan testleri veya çeşitli cilt testleri uygulayarak sonuçlarına göre hedefe yönelik tedavilerle ve önerilerle sizi çok rahatlatabilir.