Dr. Hasan İnsel

Dr. Hasan İnsel

hinsel@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Böcekler, parazitler, mantar ya da alerjen cisimler gibi gözle görülebilen belirli bir faktör bulunabilir, ama kaşınan derinin görünümü tümüyle normal de olabilir.
Birçok deri hastalığına kaşıntı eşlik edebildiği gibi deriyle ilgili olmayan hastalıklar da bu şikayete neden olabilir. Çoğu zamansa kaşıntının başlangıcından itibaren deride döküntü, kabarcık, şişme, kızarıklık gibi başka belirtiler bulunabilir. Tabii ki sürekli kaşımaya bağlı olarak deride kaşıntı izleri kalabilir.
Zedelenen deri iltihaplanabilir, farklı renk alabilir. Bazen kaşıdıkça kaşıntı artar.

Haberin Devamı

ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ
Kaşıntı başka hastalıkların ön belirtisi olabileceğinden, devamı halinde muhakkak doktorunuza danışmalısınız. Kısacası kaşıntıların sebebi belirlenmeli ve uygun şekilde tedavi edilmelidir.
Tanı ve tedavide hızlı davranma gereğinin tek gerekçesi, kaşıntının rahatsız edici bir his olması değildir. Bundan daha da önemlisi kaşıntı deriden başka ‘altta yatan’ ciddi hastalıkların bir uyarıcı belirtisi olabilir. Nitekim kaşıntıların bazıları karaciğer, böbrek, kan ve metabolizma hastalıkları gibi iç organların veya organ sistemlerinin hastalıkları sonucunda ortaya çıkabilir.

KAŞINTIYA KULAK VERiN
Enfeksiyonlar ve başka hastalıklar da kaşıntılara neden olabilir. Nörolojik ve psikolojik bozukluklar, alerjiler, ilaç tahammülsüzlükleri kaşıntıya yol açabilir. Hamilelerde kaşıntı daha sık görülür.
Özetle yüzlerce olası nedeni olan kaşıntı sorununu çözmek her zaman kolay olmayabilir, “Kaşınıyor ne yapalım” denmemeli, sebebini bulmaya çalışılmalıdır.

NEDEN KAŞINIRIZ

DERİ KURULUĞU
Yaşla birlikte derinin nemini koruyan doğal yağ üretiminde azalma olur. Ortam havasının kuru olması ve sık sık sıcak suyla banyo yapılması gibi faktörler, derinin kurumasına neden olabilir. Döküntü gibi bariz deri değişikliklerinin veya başka belirtilerin eşlik etmediği kaşıntının sebebi deri kuruluğu olabilir.

DERİ HASTALIKLARI
Birçok deri hastalığı kaşıntıya neden olur. Bu olgularda kaşıntı genelde belirli alanları etkiler ve kaşıntıya kızarıklık, deri tahrişi veya kabarcıklar gibi çeşitli belirtiler eşlik edebilir. Böcek sokmaları da önemli kaşıntı sebeplerindendir.

İÇ?HASTALIKLARI
Toplumda en çok tanınanı karaciğer hastalıklarına bağlı kaşıntılardır. Çölyak hastalığı gibi emilim bozuklukları, böbrek yetmezliği, demir eksikliği anemisi, tiroid sorunları, kan hastalıkları, iltihabi ve tümöral hastalıklar ve daha çok çeşitli hastalıklarda da kaşıntı görülebilir. Bu olgularda kaşıntı genelde bütün vücudu etkiler. Deri kaşınan alanlar dışında normal görünebilir.

TAHRİŞ?VE?ALERJİLER
Yün, kimyasal maddeler, sabunlar, bitkiler, kozmetikler deriyi tahriş ederek kaşıntıya neden olabilir. Gıda alerjileri deri reaksiyonlarına yol açabilir.

Haberin Devamı

İLAÇLAR
Antibiyotikler, mantar ilaçları, ağrı kesiciler ve daha pek çok ilaç yaygın kaşıntı ve döküntüye neden olabilir.

HAMİLELİK
Bazı kadınlarda hamilelikte karın, uyluklar, memeler ve kollarda kaşıntı olabilir. Dermatit gibi deri hastalıkları hamilelikte ağırlaşabilir.
Bunlar kaşıntıya neden olabildiği için devam eden kaşıntı hafife alınma-malı, doktora danışıl-malıdır.



NE ZAMAN DOKTORA BAŞVURMAK GEREKİR?
Eğer kaşıntı aşağıdaki özelliklere sahipse, sizi rahatsız ediyor veya bir süredir devam ediyorsa doktorunuza veya bir cilt hastalıkları uzmanına (dermatolog) başvurun:
- Bir haftadan uzun süren ve basit önlemlerle düzelmeyen kaşıntı
Kilo kaybı, halsizlik, dışkılama alışkanlığında değişiklik veya idrarla ilgili değişimlerin eşlik ettiği kaşıntılar
- Bütün vücutta yaygın kaşıntı
- Uyumaya engel olan şiddetli kaşıntı
- Deride çatlaklar
- Ağrı, şişme, kızarıklık, ısı veya hassasiyet gibi iltihap belirtileri
- Deride kırmızı çizgilerin uzandığı alanlar
- İrinli akıntı
- Başka nedene bağlanamayan yüksek ateş
- Boyun, koltukaltı ya da kasıktaki lenf bezlerinde şişlik