Dr. Hasan İnsel

Dr. Hasan İnsel

hinsel@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Kanserin sevmediği yiyecekler


YAZARIMIZ DR. HASAN İNSEL DÜNYACA ÜNLÜ PROF. DR. MEHMET ÖZ’LE CADDE İÇİN KONUŞTU


Şu anda hepimizde kanser var. Bağışıklık sistemi kanserli hücreleri bulup öldürüyor. Bu nedenle günde beş porsiyon sebze ve meyve tüketmek, diyet gıdalardan uzak durmak şart


“Mehmet, geçen gün televizyonda seni dinlerken, buzdolaplarınızı boşaltalım, hepsini atalım, gelin onları yeniden dolduralım” diyordun. Hakikaten hepimizin mutfakları ve buzdolapları sağlığımıza zararlı birçok yiyecekle dolu. Bunları farkında olmadan alıp getiriyoruz. İşin kötü yanı, en zararlıları çabuk yiyip bitiriyoruz. Hadi seninle beraber bir buzdolabını yeniden dolduralım.
* * *
“Dolduralım Hasan, ama önce ‘neden yeniden doldurmak lazım’ onu anlatayım. Geçen yıl Amerika’da 1 milyonu aşkın yeni kanser vakası teşhisi konuldu ve 600 bin kişi bu ürkütücü hastalık yüzünden hayatını kaybetti. Bugün, iki erkekten biri ve üç kadından biri ömürlerinde bir defa kanserle karşılaşacak.
Güvenli ve basit sihirli bir yöntem olsa da kanseri önlemeye yarasa. Aslında böyle bir yöntem var ve yanıt hemen parmaklarınızın ucunda, kendi mutfağınızda, her gün yediğiniz o yiyeceklerin içinde. Amerikan Kanser Araştırma Enstitüsü verilerine göre her yıl ortaya çıkan kanser vakalarının üçte biri önlenebilir. Bu kanserleri önlemek için işlenmemiş yiyecekleri tüketmek, düzenli egzersiz yapmak ve sağlıklı bir kiloda olmak yeterli. Ve işin daha da hoş yanı kimi kanser türlerinde bu yöntemin işe yararlılığı yüzde 70’lere kadar çıkıyor.
Tüm endometriyum yani rahim kanserlerinin yüzde 70’i sadece doğru yiyecekler yiyerek önlenebilir. Tüm kolon kanserlerinin yüzde 45’i yani neredeyse yarısı, sağlıklı bir yaşam tarzıyla önlenebilir. Mide, göğüs, akciğer ve gırtlak kanserlerinin hepsinde doğru beslenerek ve egzersiz yaparak risk oran düşürülebilir.
Rakamlar yalan söylemez. Şaşırtıcı bir şekilde obezite yüzünden her yıl 100 bin yeni kanser vakası görülüyor. Buna karşılık iyi haber ise vücut yağı düşürülerek yani fazla kiloları kontrol ederek bu hastalığa yakalanma riski önemli derecede azaltılabilir.

Haberin Devamı

Hepimizde kanser var
Peki, bütün bunlar nasıl doğru olabilir? İnsana inanılmaz gibi geliyor, ama doğru. İşin sırrı daha önce konuştuğumuz epigenetikte gizli olabilir. Yapılan son araştırmalarda yediğimiz yiyeceklerin vücudumuzdaki kimi hücrelerin kansere dönüşüp dönüşmemesini kontrol edebilme yeteneğinde olduğu ortaya kondu. Daha da ileri gideceğim, korkmayın ama şu anda hepimizde kanser var. Fakat bağışıklık sistemimiz bizi sağlıklı tutabilmek için o kanser hücrelerini arayıp buluyor ve öldürüyor. İşte bu nedenle de bağışıklık sistemimiz ne denli güçlü olursa biz de kansere karşı o derece güçlü oluruz.
Kanser karmaşık bir hastalık olduğu için, sihirli bir formül yoktur onu önleyecek. Ancak bilim adamları, yediğiniz yiyeceklerin, tıpkı sigarayı bırakmak gibi kanser riskini azaltabileceğini söylüyor.”
* * *
“Mehmet, bugün aslında kanser riskine karşı koruyucu beslenme tarzı; aynı zamanda kalp krizine, inmeye, tip 2 diyabete ve pek çok başka hastalığa karşı da koruyor. İnsanlar sağlıklı yiyecekleri seçmekte zorlanıyor. Tabii hazır yiyeceklerin ambalajları kafa karıştırıyor. ‘Light’ ve ‘diyet’ lafı bolca kullanılıyor ama bu yiyeceklerin çoğu zararlı yağlar, çok fazla basit şeker gibi istemediğimiz şeyler içerebiliyor. Dediğin gibi en doğrusu işlenmemiş gıdaları tüketmek.”
* * *
“Hadi buzdolabını boşaltalım, içindeki her şeyi çıkartalım ve yeniden dolduralım. Şimdi buzdolabımız bomboş. Öncelikle sebze ve meyvelerle dolduruyoruz. Biz bunlara ‘Mücadeleci Beşler’ diyoruz. Burada tabiatın her rengini kullanmaya çalışıyoruz. ‘Beşler’ diyoruz çünkü kanserle mücadelede bunlardan her gün beş porsiyon tüketmenizi istiyorum. Bunlardaki antioksidanlardan yararlanmak istiyoruz ve muhakkak beş porsiyon tüketilmesini istiyorum her gün. Bu grubun yararlarına bir örnek vereyim. Haftada üç kez lahana ve brokoli tüketen hanımların meme kanseri olma riski yüzde 72 azalıyor, inanılmaz değil mi? Çok fazla pişirmek sebzelerin içerdiği güçlü antioksidanların etkisini azaltıyor. Örneğin brokoli ve lahanayı buharda pişirmek en iyisi.”
* * *
Bugün artık kanser ve birçok hastalık riskinin yanlış beslenmeyle ilişkisi, yukarıda Prof. Dr. Mehmet Öz’ ün verdiği rakamsal ve şaşırtıcı örneklerle kanıtlanmış durumda. Hadi bu günlük hep beraber mutfağımıza ve buzdolabımıza şöyle bir göz atalım.

Haberin Devamı

Yarın yine kanser ve başka hastalık risklerinden korunmamıza yardım edecek, diğer besinlerle sohbetimize devam edeceğiz.