Dr. Hasan İnsel

Dr. Hasan İnsel

hinsel@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Horlama uyku devamlılığını bozarak kişinin yeterince istirahat edebilme imkanını azaltır. Ciddi boyuttaysa önemli sağlık sorunlarına yol açabilir. Horlayanların yüzde 85’ini erkekler oluşturuyor. Bu gruptakilerin yarısının kilosu, ideal vücut ağırlıklarından en az yüzde 30 fazla oluyor. Tabii horlama zayıf kişilerde de görülebiliyor. Çocuklarda görüldüğünde sıklıkla bademcik ve geniz eti gibi üst solunum yollarını tıkayan sorunların belirtisi oluyor. Konunun ayrıntıları için KBB uzmanı Doç. Dr. Ali Oğuz ile konuştum. Anlattıklarını sizinle paylaşıyorum:
“Horlama ve uykuda nefes tutma, toplumda oldukça yaygın bir sosyal sağlık sorunu. 35 yaş üzeri erkeklerin yüzde 40’ı düzenli olarak horluyor, bunların yarıya yakını da uykuda nefes tutuyor. Bu oran 16-40 yaş arasında yüzde 20’ye inerken 65 yaş üzerinde yüzde 65’e çıkıyor. Ülkemizde yaklaşık 10 milyon kişinin düzenli olarak horladığını söyleyebiliriz. Horlamayla yatış pozisyonu arasında bir bağ var. Yumuşak damağın ve küçük dilin kapaklanmasına bağlı olarak horlama, en çok sırt üstü pozisyonda görülüyor. Yan yatışta azalıyor, yüz üstü yatıştaysa geçiyor.

Haberin Devamı

Uyku bozukluklarının belirtileri
Apne, nefesin hava yolundaki tıkanıklığa bağlı olarak geçici olarak durmasına verilen isimdir. Solunum refleksindeki dengesizlik, hava yolundaki daralma, solunum kaslarındaki koordinasyon kaybıyla kalıtsal özellikler, apneye neden olur.
Horlama, uykuda soluk durması, gündüz uyuklama, yorgunluk, şişmanlık, dikkatsizlikle hafıza ve davranış bozuklukları, cinsel yetersizlik, sabah baş ağrısı, gece sık idrara gitme veya idrar kaçırma uyku bozukluklarının belirtileri arasında. Kalp hastalıkları açısından sigara ve alkol kullanımı, kiloyla yüksek kolesterol, tansiyon, horlama, apne yüksek risk faktörü oluşturuyor. Üstelik apnesi olan hastaların yüksek tansiyonu ilaca dirençlidir ve bu hastaların yüzde 90’ı tansiyonun apneden olduğunu bilmeden yaşamlarını sürdürür. Apne hastalığı, 30-60 yaş arası sık görülür ancak incelenmediği için sıklıkla gizli kalır.
Tedavi edilmediği zaman yüksek tansiyon dışında kalple beyin hastalıklarına yol açan bu ciddi hastalık, yaşam kalitesini de düşürerek konsantrasyon bozukluğu, depresyon ve cinsel isteksizliğe neden olabiliyor. 20 saattir uyumayan bir insanın reaksiyon zamanı, 50 promil alkollü bir insanın reaksiyonu kadardır. Bu yüzden alkol dışında kronik uyku bozukluklarının trafik kazalarında en önemli nedenlerden biri olduğu biliniyor.
Ne yazık uykuda ani bebek ölümlerinin en sık nedeni de apnedir. 20 saniyeyi aşan apnesi olan bebeklerin yüksek risk altında olduğu bilinmelidir. Yaşlılardaysa sık görülen uyku sorunları içinde uyku apnesi yüzde 30’luk oranla en önde geliyor. Yaşla birlikte kas gerginliğinin azalması, apnenin başlıca nedeni. Horlama ve uyku apnesinin tedavisinde hastaların payı en az hekiminki kadar önemli. Sigara kullanımının bırakılması, alkol tüketiminin azaltılması, kilo-boy oranının normale çekilmesi ve düzenli spor yapılmasıyla bulgular hafifleyebilir.

Haberin Devamı

10

Haberin Devamı

Türkiye’de horlayan tahmini insan sayısı. (Milyon)