Dr. Hasan İnsel

Dr. Hasan İnsel

hinsel@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Genital bölge temizliğine dikkat edilmediği taktirde başta bakteri ve mantar olmak üzere pek çok etkene bağlı enfeksiyon gelişebilir

Geçenlerde Jinekolog Operatör Doktor Emrah Kol ile kadınlarda genital bölge enfeksiyonları hakkında konuşuyorduk. Konuyu çok sistematik ve kolay anlaşılır bir şekilde anlattı, ben de anlattıklarını aynen aktarıyorum.

Genital hijyen neden önemlidir?
Kadınlarda genital bölge dışa açık olduğu ve idrar yollarıyla anüse yakın komşuluk gösterdiği için dışarıdan infeksiyon yapıcı mikroplara karşı daha duyarlıdır. Her ne kadar normal durumlarda vücudun oluşturduğu pek çok direnç faktörü sayesinde infeksiyon oluşumu önlenmiş olsa da fizyolojik dengenin bozulması kolayca infeksiyonlara yol açabilir.
Vücudun bütün bölgelerinde olduğu gibi genital bölgede de hijyen açısından dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Her şeyden önce giyilen iç çamaşırından kullanılan antibiyotiklere, günlük temizlikten adet dönemlerinde kullanılan tampon ve pedlere dek pek çok konuda genital hijyenin sağlanması göz önünde bulundurulmalıdır.

Haberin Devamı

Dikkat edilmediği takdirde hangi hastalıklar gelişiyor?
Genital bölge temizliğine dikkat edilmediği taktirde başta bakteri ve mantar olmak üzere pek çok etkene bağlı enfeksiyon gelişebilir. Beyaz peynir kesiği gibi bir akıntı mantarı, sarı kokulu, sümüksü bir akıntı bakteriyel vaginoz dediğimiz infeksiyonu, yeşil köpüklü bir akıntıysa trichomonas denen bir mikrobun yol açtığı vajinal infeksiyonu akla getirmelidir. Bunlardan başka genital temizliğe önem vermeyen kişilerde pubis biti ve kene gibi parazitler bile görülebilir.

Regl döneminde ne yapmalı, nelerden kaçınmalı?
Adet kanaması içerdiği bazı maddeler nedeniyle bakterilerin çoğalması için uygun bir ortam oluşturur. Bu nedenle bu dönemde kadınlarda sıklıkla enfeksiyonlar ortaya çıkabilir. Regl döneminde kullanılan vajinal tamponlar sık aralıklarla yenisiyle değiştirilmelidir. Vajinal tamponlar uygun kullanıldıklarında vajinanın doğal ortamını bozmazlar ama uzun süre vajinada kaldıkları zaman enfeksiyon için uygun bir ortam oluştururlar. Vajinit dışında hayatı tehdit eden toksik tablolara da neden olabilirler.
Regl döneminde cinsel ilişkiyi yasaklamak için yeterli bir tıbbi neden olmamakla beraber, yoğun kanamanızın olduğu dönemlerde ilişkiye girmemeniz, ya da prezervatif kullanmanız önerilir.
Enfeksiyon açısından risk altında olan kadınlar (birden fazla partneri olanlar) ya da eşinin riskli ilişkileri bulunanlar ve önceden sık infeksiyon geçirmiş olanlar regl döneminde ilişkiye girmemelidir. Regl döneminde banyo yapmaktan kaçınmamak gerekir. Tercih edilen ayakta yıkanmak olmalıdır.

Haberin Devamı

Ne tür iç çamaşırları kullanmalı, neden?
Pamuklu iç çamaşırları kullanmak gereklidir. Dış genital bölgenin ılık ve nemli ortamı patojenler ve mantarlar için çok elverişli üreme ortamı sunmaktadır. Sentetik ve naylondan yapılmış çamaşırlar bu bölgede sıcaklığı ve nemi artırarak enfeksiyon gelişimine zemin hazırlarlar. Bu nedenle kadınlara pamuklu iç çamaşırları önerilir. Mümkünse her gün çamaşırların değiştirilmesi sağlık açısından uygundur. Yüzme ya da ağır egzersizlerden sonra nemli iç çamaşırların çıkarılması ve banyodan sonra genital bölgenin kurulanması gerekir.

Haberin Devamı

Günlük ped kullanmalı mı? Yararları ve sakıncaları nelerdir?
Bazı kadınlar çok az miktardaki fizyolojik dediğimiz normal akıntıdan bile rahatsız olabilir. Bu durumda günlük ince ped kullanımı önerilebilir. Yeterli sıklıkta değiştirildiklerinde iyi kalite petlerin (pamuklu yüzeye sahip olanların) kullanılmasında bir sakınca yoktur. Ayrıca vajinal infeksiyonu olan ve tedaviye başlanmış kişilerde de günlük ped yararlı olacaktır.