Özürlü çocukların hayata tutunabilmelerine destek olmak için bir SMS mesajı göndermek yeterli...
Türkiye’de 8.5 milyon özürlü birey yaşadığını biliyor muydunuz? Ben bilmiyordum. Bunu, Özürlüler Vakfı Kaynak Geliştirme Birimi Sorumlusu Duygu Altın ile yaptığım sohbet sırasında öğrendim. Çok ilginç bilgiler aldım Duygu Hanım’dan. Bunları sizlerle paylaşmak istedim. Bu arada anne babaların bilgisizliklerinin ve dikkatsizliklerin nelere yol açtığını hayretle dinledim. Vakfın, kurucusu Hüseyin Ören Bey önderliğinde yaptıkları hem insanı heyecanlandırıyor hem de “Keşke biz de böyle yararlı işler yapabilsek” diye kendine dönük eleştiri yaptırıyor. İşte Duygu Hanım’ın anlattıkları:
Doğu bölgelerinde risk daha fazla
“Özürlüler Vakfı, 1998 yılında Hüseyin Ören ve yedi kurucuyla hayata geçti. Kurucumuz Hüseyin Ören, 1956 yılında İstanbul’da doğdu, 1974 yılında geçirdiği bir kaza sonucu hayatının geri kalanını felçli olarak sürdürdü. Kaza sonrası ikinci hayatında, yüz yüze geldiği sorunları başkalarının yaşamaması için birçok özürlü grubunun aynı çatı altında olması gerekliliğine inanarak vakıf kurma çalışmalarına başladı.
Özellikle doğu bölgelerinde bilinen birçok yanlış uygulama, çocukların ilerleyen dönemlerde özürlü olmalarına neden oluyor. Kundaklamadan meydana gelen kalça çıkıkları bu konuda en çok görülen örneklerden. Kalça çıkığının çoğu vatandaşın zamanla geçeceğine inanması ya da kırık-çıkıkçılardan medet umması özürlü sayısını artırıyor.
Tandır yanığı olarak bilinen yanık da çoğunlukla kırsal bölgelere özgü bir diğer rahatsızlık. Kırsal bölgelerde kadınların çoğu çocuklarını bahçede iş yaparken sırtında taşır, çocukların tandırın içine düşmesi sonucu minicik bedenlerinde ağır yanık hasarları meydana geliyor. Bu hastalıkların çoğu küçük gibi görünse de çocukların sosyal yaşamlarında büyük sıkıntılar yaratıyor.
Boş SMS yeterli
Özürlüler Vakfı olarak uyguladığımız ‘Haydi Gülümse’ projesinin ilk ayağı olan bilgilendirme toplantılarının doğudaki illerde yapılmasının en önemli sebebi, bilinen yanlış uygulamaları düzeltme çabası. Maraş, Antep, Urfa, Adıyaman gezilerek halkı, sağlık ocaklarında düzenli muayene olmaya teşvik etmek ve yanlış bilinen uygulamaların önüne geçmek bu toplantıların ana hedefi oldu. Proje iki yılda genişleyerek bin 400 özürlü çocuğun ameliyatının hedeflendiği ve 2008’den beri 307 çocuğun ameliyatının gerçekleştirildiği sosyal sorumluluk projesine dönüştü.
Özürlüler Vakfı Haydi Gülümse projesi dahilinde 0-15 yaş arası maddi yetersizliği olan özürlü çocuklarımızın ameliyatları gerçekleştiriliyor. Bu ameliyatlar, yalnızca SMS ve bağışlarla destekleniyor.”
Deya Hanım’dan öğrendiğime göre bu değerli çocukların yaşama yeniden güvenle tutunabilmeleri için 5787’ye boş bir SMS atmak yeterliymiş. Boş SMS yetiyormuş, birkaç saniyemizi esirgemeyelim, gelin hep birlikte biraz mutluluk verebilmek için bir, hatta birkaç boş SMS atalım 5787’ye. Bağış veya bilgi için Özürlüler Vakfının internet adresleri şöyle: www.ozurlulervakfi.org.tr -www.haydigulumse.org.tr