Sekse daha mı az ilgi duyuyorsunuz? Huysuz biri mi oldunuz? Acaba bunlar orta yaş krizi mi yoksa yaşlanmayla bağlantılı hormonal değişimler mi? Gelin birlikte bakalım...
Ürolog Dr. Serdar Erkan’la sohbet ediyorduk. Konu yaşlanan erkeklerdeki sinirliliğe ve hormonal değişimlere geldi. Dr. Serdar’a “‘Erkeklerde kadınlar gibi menopoz oluyor mu?’ diye çok soruluyor, anlatsana bu konuyu” dedim. İşte anlattıkları...
“Hormonal değişimler, erkeklerde yaşlanmanın doğal bir parçası olsa da andropoz ya da bilinen adıyla erkek menopozu, bazı erkeklerde cinsel işlev, enerji düzeyi veya duygu durumunda değişimlere yol açar. Andropoz, testosteron düzeylerinde yaşa bağlı azalmayı tarif eder.
Belirtileri neler?
Testosteron düzeylerinin normalden düşük olması her erkekte belirti vermez. Verse de bunlar, kişiye göre değişiklik gösterir. Bu belirtilerden bazıları yaşlanmanın doğal parçasıdır. Testosteron düzeyinin düşük olup olmadığını bilmenin tek yoluysa kan testi yaptırmaktır. İşte o belirtilerden bazıları...
* Cinsel istekte ve kendiliğinden sertleşmede azalma
* Memelerde şişme ya da hassasiyet
* Vücut ve pubik kıllarında azalma
* Testislerde küçülme
* Boy kısalması ve kemiklerde incelme
* Kas kütlesinde ve gücünde azalma
* Yüz kızarması ve terlemeler
* Enerji, motivasyon ve özgüven azalması
* Kendini üzgün veya çökkün hissetme
* Konsantrasyon ve hafıza zayıflığı
* Uyku sorunları, hafif kansızlık
* Vücut yağında artış
* Çalışma performansında azalma
Testosteron replasman terapisiyle tedavi, tartışmalı bir konudur. Kadınlardaki hormon replasman tedavisi gibi, erkeklerdeki hormon tedavisinin de henüz bilinmeyen, olası uzun dönemli riskleri bulunabilir.
Destek ürünler işe yarıyor mu?
Her ne kadar çok sayıda destek ürünü pazarlanmaktaysa da bunların hiçbirinin güvenli ve etkili olduğu kanıtlanmış değil. Bazıları yan etkilere neden olabilen ya da başka ilaçlarla birlikte kullanıldığında sorun yaratan bu tip destekleri kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın.
Testosteron noksanlığını düşündüren belirtiler; karaciğer ve tiroid hastalıkları, böbrek yetmezliği, bazı ilaçlar, aşırı alkol kullanımı, depresyon gibi durumlara da bağlı olabilir. Depresyon yakınmanız varsa yardım isteyin. Birçok yaşlı erkekte depresyon vardır ve genellikle buna tanı konulmaz ama tedavi edilirse kendinizi çok daha iyi hissedersiniz. Sinirlilik, sosyal geri çekilme, aşırı alkol kullanımı, sürekli çalışma, riskli aktivitelere girişme de erkeklerde birer depresyon belirtisi olabilir.
Yaşlanmakta olan bir erkekseniz ve sizdeki belirtilerin testosteron azalmasına bağlı olabileceğini düşünüyorsanız doktorunuza görünün. Bu yakınmalar yukarıda dediğimiz gibi testosterona, normal yaşlanma sürecine veya başka bir şeye bağlı olabilir. Önemli olan, doğru teşhisin konularak tedavi seçeneklerinin değerlendirilmesidir. Belki yaşam tarzınızda birkaç değişiklik yapmak ya da aldığınız ilaçların tipini veya dozunu değiştirmek yeterli olacaktır.”