Ekonomideki sıkıntının insanları da strese sokması kaçınılmaz bir durum. Kronik stres vücudunuza ciddi zarara neden olur. Bununla alacağınız basit tedbirlerle baş edebilirsiniz
Dibe vuran piyasalar, fırlayan kurlar, kabaran borçlar; kısacası dünyayı saran finans krizi şahsi veya şirket ekonominize zarar vermiş olabilir, ama sağlığınıza zarar vermesine izin vermeyin. Strese giren ekonominin insanları da strese sokması kaçınılmaz bir durum. Kronik stresin vücutta depresyondan kalp hastalığına kadar birçok zarara neden olduğu biliniyor. İçinde bulunduğunuz stresle baş etmek konusunda doktorunuz size yardımcı olabilecek çözümler önerebilir. Bu arada sizin uygulayabileceğiniz bazı basit tedbirler de var.
1. Sıkı takipte olmayın
Piyasadaki iniş çıkışları görmek için iki saniyede bir online olmaya, bir TV kanalının alt yazılarına saplanmaya ve iyilik halinizi borsaya ve kurlara endekslemeye son verin. Mutluluğunuzu borsaya bağlamayın. Psikoterapi uzmanlarının tavsiyesi şu: Büyük resme odaklanın. Hayatınızda sizin için gerçek değerler ve gerçekten önemli olan şeyler nedir? Sevdiklerinize, çocuklarınıza, eşlerinize ve arkadaşlıklarınıza daha çok zaman ayırın onlarla bağlarınızı güçlendirin.
Kişiler endişeli olduklarında ve stres altında iken çikolata, pasta, tatlı gibi keyif veren yağlı ve şekerli besinleri daha çok tüketme eğilimindedir. Bu kısa vadede sizi rahatlatabilir ama uzun vadede alacağınız kilolar ciddi sağlık problemlerine yol açar.
3. İşiniz civarında imkânınız varsa, yürüyün
Egzersiz ve başka fiziksel aktivitelere uzak duruyorsanız kendinizi büyük bir stres giderme aracından yoksun bırakıyorsunuz demektir. Aslında burada bir kısır döngü de vardır. Öyle ki stres kişileri çok negatif yapar. Endişe hali ve öfke gibi negatif duygular kişilerin enerjisini emer ve yorgunluk hissine neden olur. Kendinizi yorgun hissettiğinizde ise doğal olarak egzersiz yapmak için motive olamazsınız. Oysa egzersiz aslında çok faydalı bir stres gidericidir. Yürümek, bahçe işleri, bisiklete binmek ya da hoşlandığınız başka bir fiziksel aktivite.
4. Uyku çok önemli
Stresin uykuyu berbat ettiği biliniyor. Finansal stres şimdiye dek uyku bozukluğu olmayan kişilerde de uykunun bozulmasına neden olabilir. Boş bir beyaz kağıt alın, yukarıdan aşağıya bir çizgiyle ikiye ayırın. Kağıdın bir tarafına kaygılarınızı, öteki tarafına ise çözümlerinizi yazın. Böylece kafanızı meşgul eden sorunları boşaltmış olacaksınız. Ayrıca yatmadan önce gevşemek için sıcak bir banyo alın, gevşetici bir müzik dinleyin, yoga, seks ya da ne iyi geliyorsa onu yapın. Bu konularda doktorunuzdan yardım isteyin.
5. Rutininizi bozmayın
Herkesin bazen farkına varmadan yaptığı kendine göre rutin bazı işler vardır. Eve geldiğinizde iş kıyafetlerini çıkarıp ev kıyafetlerini giymek, gün içinde eşinizle veya bir arkadaşınızla telefonla konuşmak, bir yerlere uğramak gibi. Bu tür küçük rutinleri sürdürmenin stres emici etkisi vardır.
6. İzole olmayın
Sosyal izolasyondan kaçının. Eve gidip dünyaya kapıyı kapamayın. Kişiler kendilerini izole ettiklerinde kendi düşünce kalıplarına gömülürler ve sosyalleşmeleri zorlanır ve giderek daha fazla izole olmak isterler, bu da bir kısır döngü yaratır. Oysa stresle başa çıkmanın en iyi yollarından biri de anlamlı pozitif sosyal bağlantılar kurmaktır. Çevrenizdeki doğru kişiler, fırtınalı havalarda denize atılan çıpalar gibidir.
7. Ekonomik kriz sizde kalp krizini tetiklemesin
Ekonomik yıkımla öfkeye kapılmak anlaşılır bir şeydir, ama öfkenin süreklilik kazanması kalbinizi yorabilir. Öfkeli, saldırgan, A tipi kişilikler kalp hastalığı yönünden en yüksek riske sahiptir. Göğüs ağrısı, çarpıntı veya nefes darlığı, terleme gibi yakınmalarınız olursa bunları strese bağlamayın ve hemen doktora başvurun. Başka şansınız olmayabilir.
8. Kriz ve bağımlılık
Bir kadeh şarapla gevşemenin anormal veya sağlıksız bir yönü yok. Ne var ki stresi gidermek için düzenli alkol veya bağımlılık yapabilen ilaç ya da madde kullanımı çözümden çok bir çözümsüzlüğün yolu. Eğer sizi veya başkalarını kaygılandıracak ölçüde çok içiyorsanız bununla ilgili profesyonel bir danışmanlık almanız gerekir.
9. Mutsuzluğunuz sonsuza kadar sürmeyecek
Kişileri etkileyen şey para azalmasından çok, koşullarındaki değişikliğe karşı çok hassas olmaları. Kriz zamanlarında yaşam şartlarında hızlı bir gerileme olan kişilerin stresi artıyor. Ama insanlar aynı zamanda yeni koşullara çok hızlı uyum sağlayabiliyorlar.
Ne kadar paranız olduğuna değil, bu sıkıntılı günlerde onu en iyi nasıl kullanacağınıza odaklanın. Unutmayın, bu sıkıntılı günler elbet geçecek, mühim olan bu süreyi sağlığımıza zarar vermeden atlatmak, iyi günlere kazasız belasız ulaşmak.