‘Domuz gribi’ ile ilgili doğru bilgi edinmek ve gerekli önlemleri almak bizi ve çevremizdekileri bu hastalıktan koruyabilir. Grip belirtileriniz varsa ve yakın zamanda domuz gribinin bildirildiği bölgelerde bulunduysanız, doktora gidin
Domuz gribinin aniden yaygınlaşması ve ölümlerin hızla artması gündeme bomba gibi düştü. Dünya bir kez daha küresel olabilecek bir sağlık felaketi korkusu yaşamaya başladı. Yakın geçmişte yaşadığımız kuş gribi ve benzeri grip salgınlarında olduğu gibi, bu defa da doğru bilgi edinmek ve gerekli önlemleri almak, bizi ve ailemizi bu tehlikeli hastalıktan koruyabilir. Sevgili dostum, Aile hekimliği uzmanı Dr. Murat Keklikoğlu bu konuda sizler için bir yazı hazırladı.
Domuz gribi nedir?
Domuz gribi, domuzlarda influenza A virüslerinin neden olduğu bir solunum yolu enfeksiyonu. İnsanlara hasta domuzlardan bulaşabiliyor. Domuz gribinin insandan insana bulaşması da mümkün olabiliyor.
İnsanlara özgü olan bazı influenza A virüsleri kuş gribi virüsleri gibi domuzlarda da hastalığa neden olabiliyor. Domuzların domuz, insan veya kuş gribi virüsleriyle aynı anda hastalanması da mümkün.
Grip virüsleri gen değiş tokuşuyla çok kolay değişime uğrayabildiklerinden, tümüyle yeni grip virüsü alt tipleri ortaya çıkabiliyor. Meksika ve ABD’de hızla yayılarak salgına yol açan yeni saptanan H1N1 grip virüsünün kaynağının da böyle bir değişim olduğu düşünülüyor. Aslında bu yeni virüsün neden olduğu hastalığa domuz gribi demek bir bakıma yanıltıcı, çünkü hastalık şimdi artık insanlar arasında yayılabiliyor.
Ne zaman doktora gitmeli?Ateş, öksürük, vücut ağrıları gibi grip belirtileriniz varsa ve H1N1 domuz gribinin bildirildiği bölgelere yakın zamanda seyahat etmişseniz, derhal doktorunuza gidin. Doktorunuza tam olarak nereye ve ne zaman gittiğinizi söyleyin.
H1N1 domuz gribine maruz kalmış olabilecek biriyle yakın temastan sonra sizde solunum yolu belirtileri ortaya çıkarsa doktorunuza gidin.
Virüs hastadan yayılan damlacıkların vücuda solunum yoluyla alınması veya virüsle bulaşmış yüzeylere temas eden ellerin göze, burna veya ağza götürülmesiyle bulaşıyor.
Önlemler ve korunma
Belirtileri
İnsanlarda domuz gribinin belirtileri diğer grip virüslerinin neden olduğu belirtilerle benzerlik gösteriyor.
- Ateş
- Öksürük
- Boğaz ağrısı
- Vücudun çeşitli yerlerinde ağrı
- Baş ağrısı
- Titreme
- Yorgunluk
- İshal
- Kusma
Belirtiler virüse maruz kalındıktan üç-beş gün sonra gelişiyor ve yaklaşık bir hafta devam ediyor. Hastalanan kişi virüsü, hasta olmadan önceki günden başlayarak, iyileştikten bir gün sonraya kadar ortalama sekiz gün süreyle başka kişilere bulaştırabiliyor.