Dr. Hasan İnsel

Dr. Hasan İnsel

hinsel@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Mutlaka doktor kontrolünde yapılması gereken diş beyazlatma, 2-3 hafta içinde sonuç veriyor

Diş beyazlatmayı çok sık duyar olduk. Bazısı “Evde uyguladım” diye anlatıyor, bazısıysa “Diş hekimim yaptı” diyor. Bu konuyu merak ediyordum hep. Prensibi nedir, evde mi yoksa muayenehanede mi uygulanmalı? Ne kadar süre dayanır bu beyazlık gibi sorularım vardı. Karşı komşumuz Allianoi’den diş hekimi Sezen Dergin bir yakını hakkında görüşmek için İntermed’e uğramıştı, ben de kendisine diş beyazlatmayla ilgili merak ettiklerimi sorma fırsatını buldum, işte aldığım cevaplar:

Haberin Devamı

Diş beyazlatmak ne demek?
Diş beyazlatmak, diş dokusunun gözenekli yapısında renk değişimine sebep olan organik ve inorganik maddelerin özel jellerle uzaklaştırılmasına deniyor.

Dişler neden sararır?
Kahve, kola, şarap gibi içecekler, tütün kullanımı, ağız hijyeninin iyi olmaması, baş-boyun bölgesine radyoterapi veya kemoterapi uygulanması, annenin hamileyken geçirdiği enfeksiyonlar, sekiz yaş altı çocuklarda tetrasiklin grubu antibiyotik kullanımı, amalgam diş dolguları, ilerleyen yaş, genetik etkiler, travma gibi nedenlerle dişler renklenebilir.

Dişler iki yöntemle beyazlatılabilir:
* Diş hekiminin klinikte uyguladığı profesyonel jel tedavisi (ofis tipi beyazlatma)
* Hastanın, hekim önerileri doğrultusunda, kendisine özel şeffaf kalıplar içinde jel uygulaması (ev tipi beyazlatma)
En iyi sonuç ve uzun süreli kalıcılık için birer hafta arayla yapılan 2-3 seanslık ofis tipi beyazlatmayı 10-12 günlük ev tipi beyazlatma takip etmeli.

Güvenli mi, dişlere zarar verir mi?
Diş dokusunda yapısal bir değişiklik veya kalıcı hasar oluştuğunu gösteren herhangi bir araştırma ya da mikroskopik çalışma yok. Burada önemli olan, beyazlatma işleminin, hangi yöntemle olursa olsun diş hekimi kontrolünde yapılması.

Herhangi bir yan etkisi var mı?
Ofiste veya evde kullanılan beyazlatma jelleri bireyler arasında farklılıklar gösteren derecelerde hassasiyete sebep olabilir. Özellikle sıcak ya da soğuk uyaranlarla temasta yaşanan duyarlılık, kamaşma hissi normal yan etkiler. Bu tip şikayetlerin çoğu ilk 4-8 saat içinde belirgin olup gün içinde kaybolur. Diş hekiminin yapacağı florür uygulamaları ve önereceği diş macunları, tedavi sürecinin daha konforlu geçmesini sağlar. Jel uygulaması kesildiği anda hassasiyet de son bulur.

Haberin Devamı

İstenen sonuca ulaşmak ne kadar zaman alır?
Diş beyazlatma tedavisiyle elde edilen sonuçlar bireysel. Örneğin, dişlerdeki renk değişikliğinde sarı tonları baskınsa beyazlatma daha iyi sonuç verir. Özellikle antibiyotik kullanımından kaynaklanan grileşmelerin beyazlatılmasıysa daha zor. Kanal tedavili bir dişin beyazlatılması canlı dişlere oranla daha fazla zaman alır. Ancak, genel olarak 2-3 hafta içinde ciddi sonuçlar alındığı söylenebilir.

Elde edilen beyazlık ne kadar süre etkisini korur?
Kullanılan jellerin beyazlatıcı etkisinin en az 1-2 yıl sürmesi beklenir. Ancak bu süre, kişinin hijyen alışkanlıkları ve renkleşmeye sebep olan etmenlere ne kadar maruz kaldığıyla doğrudan ilgili. Hekim ve hastanın ortak kararıyla tedavi tekrarlanabilir.

Haberin Devamı

Jel porselen kronları, köprüleri de beyazlatır mı?
Beyazlatma ajanları doğal diş dokusu üzerinde çalışırlar; kompozit dolguları veya porselen kronları ya da köprüleri etkilemezler.