Çocukların başına gelen kazaların çoğu biraz dikkatle önlenebilir
Çocuk acil servis başvurularının en başında düşmeler gelir. Düşmelerden korunmak için, oyun zemini, kum, tartan veya tahta gibi daha güvenli olan sahaları araştırın. Beton veya asfalt zemin güvenli değildir, yağışlı havalarda çimen de güvenli olmayabilir.
İskemle ve diğer mobilyaları pencelerden uzak tutun. Zemin katta oturmuyorsanız pencerelere parmaklık koymayı ve balkon parmaklıklarını yükseltmeyi düşünün. Sivri köşeleri korumaya alın. Bebekleri yürüteçte yalnız bırakmayın. Emekleyen ve yeni yürümeye başlayan bebekleri merdivenden uzak tutun. Alışveriş arabalarına oturttuğunuz çocuğu yanlız bırakmayın. Arabayı durdurduğunuz zaman müdahale edebilecek yakınlıkta olun.
Çocuk koltuğunda oturmayan veya emniyet kemeri bağlı olmayan çocuklar araba kazalarında en fazla ölüm riski taşıyanlar. Çocuğunuzla yaptığınız her araba yolculuğunda mutlaka çocuk koltuğunu kullanın. Küçük çocukları ön koltukta oturtmayın, hem emniyet kemeri onları koruyamaz, hem de bir kaza anında patlayan hava yastığının gücü, boyun kırıklarına neden olabilir. Kısa bir süre kucağınıza alacaksanız, emniyet kemerinizi mutlaka takın. Bir kaza anında çocuk hem kendi, hem de sizin ağırlığınızla ön koltuğa çarpar ve bu yük, öldürücü olur.
Zehirlenmeye karşı
Tüm ilaç ve temizlik maddelerini çocukların ulaşamayacağı yerlerde saklayın. Çocuk, gözünüz önünde bile inanılmayacak bir süratle bir avuç bulaşık deterjanını ağzına atabilir. Ev ve bahçedeki kimyasalları çocuklardan uzak tutun.
Temizlik solüsyonları ve evde kullandığınız diğer kimyasal maddeleri orijinal kaplarında, çocukların erişemeyeceği yerde saklayın. Süt, su veya meyva suyu şişelerini bu amaçla kullanmayın. Unutmayın bazı çiçekler ve bitkiler yendiğinde zehirlidir, bunları evinizde bulundurmayın. Çocuğunuzun zehirlendiği düşünüyorsanız derhal zehirlenme merkezini veya doktorunuz arayın, zehirin cinsini söyleyip ne yapmanız gerektiğini öğrenin. Zehirlenme merkezinin telefonu Türkiye’nin her yerinden 114‘tür. Zehir merkezi size nasıl hareket etmeniz gerektiğini adım adım anlatacaktır.
Yanık ve yangınlar
Çocukların cildi erişkinlere göre daha duyarlı olduğu için yanık daha çabuk gelişebilir. Sıcak musluk suyuyla 3-5 saniyelik temas bile üçüncü derece yanıkla sonuçlanabilir.
Küçük çocukları olanların termosifonun termostatını 50 dereceden daha düşük ısıya ayarlamaları, ani musluk suyu yanıklarını önlemede ilk akla gelen önlemdir. Çocuğunuzun banyosunu yaptırırken ilk önce suyun ısısını kontrol edin.
Yemeklerinizi ocağın arka gözlerinde pişirin. Su ısıtıcılarının kulplarını ocağın ön kısmına doğru çevirmeyin. Çocuklarınızın tek başlarına mutfağa girmelerini izin vermeyin. Sevdikleri tatlı veya kurabiyeleri kolay alabilecekleri yere koyun. Kibrit ve çakmakları ulaşamayacakları yerlerde bulundurun. Evinize duman dedektörleri yerleştirin. Duman dedektörlerini her 10 yılda bir değiştirin. Doğru yerleştirilmiş ve bakımı yapılan duman dedektörü yangına bağlı ölüm riskini yarı yarıya azaltabilir.
Doktorunuzun ve seyahat edeceğiniz yerlerdeki acil merkezlerin telefon numaralarını, hazır bulundurun. Böylece acil durumda paniklemezsiniz.