Düşmeye karşı alınabilecek önlemler :
Çocuk acil servisi başvurularının en başta gelen nedenleri düşmedir. Evinize kısa bir göz atmanız bunun nedenini ortaya çıkaracaktır: merdivenler, pencereler ve ev bunlardan bazılarıdır.
Oyun zemini, kum, tartan veya tahta gibi daha güvenli olan oyun sahalarını araştırın. Beton veya asfalt zemin güvenli değildir, özellikle yağışlı havalarda çimen de güvenli olmayabilir.
İskemle ve diğer mobilyaları pencelerden uzak tutun. Zemin katta oturmuyorsanız pencerelere parmaklık koymayı ve balkon parmaklıklarını yükseltmeyi düşünün.
Emekleyen ve yeni yürümeye başlayan bebekleri merdivenden uzak tutun, bir anda beklemeyeceğiniz bir hareketi çok süratli yapabilirler.
Alışveriş arabalarına oturttuğunuz çocuğunuzu yalnız bırakmayın. Müdahale edebilecek uzaklıkta olun.
Zehirlenmeye karşı alınabilecek önlemler:
Zehirlenme ev kazalarının sık karşılaşılan nedenlerindendir. Özellikle küçük çocuklar tehlike altındadır.
Tüm ilaç ve temizlik maddelerini çocukların ulaşamayacağı yerlerde saklayın. Çocuk gözünüz önünde bile inanılmayacak bir süratle bir avuç bulaşık tozunu ağzına atıp yutabilir.
Ev ve bahçedeki zehirli kimyasal maddeleri çocukların ulaşabileceği yerlerden uzak tutun. Temizlik solüsyonları ve evde kullandığınız diğer kimyasal maddeleri orijinal kaplarında saklayın. Süt, su veya meyva şişelerini bu amaçla kullanmayın.
Bazı çiçekler yendiğinde zehirlidir, bunları evinizde bulundurmayın.
Çocuğunuzun zehirlendiğini düşünüyorsanız derhal zehirlenme merkezini (Alo 114) veya doktorunuzu arayın. Zehirin cinsini söyleyip ne yapmanız gerktiğini öğrenin. Kusturup kusturmamanız gerektiğini onlara sorun. Bazı maddelerde kusturmak ikinci bir kez yemek borusundan geçmeye yol açacağından zararlı olabilir.
Yanık ve yangınlara karşı alınabilecek önlemler:
Küçük çocukların cildi erişkinlere göre daha duyarlı olduğu için yanık daha çabuk gelişebilir. Sıcak musluk suyuyla 3-5 saniyelik temas bile üçüncü derece yanıkla sonuçlanabilir. Yangınlar nedeniyle meydana gelen yanıkların yüzde 75’i ev yangınlarından kaynaklanır.
Küçük çocukları olanların termosifonun termostatını 50 dereceden daha düşük ısıya ayarlamaları ani musluk suyu yanıklarını önlemede ilk akla gelen önlemdir. Çocuğunuzun banyosunu yaptırırken bileğinizle veya dirseğinizle suyun ısısını kontrol edin.
Yemeklerinizi ocağınızın arka gözlerinde pişirin. Su ısıtıcılarının kulplarını ocağın ön kısmına doğru çevirmeyin. Çocukların tek başına mutfağa girmelerine izin vermeyin. Sevdikleri kurabiyeleri kolay alabilecekleri yere koyun.
Kibrit ve çakmakları ulaşamayacağı yerlerde bulundurun. Evinize duman dedektörleri yerleştirin ve pillerini her yıl kontrol edin. Dedektörleri her 10 yılda bir değiştirin. Duman dedektörü ölüm riskini yarı yarıya azaltabilir.
Yanıklara evde yapılan ilk müdahelede çok yapılan bir yanlış yanığa diş macunu gibi maddelerin sürülmesidir ki bu, fayda yerine zarar verir. Önerilen derhal soğuk suya tutmak ve acilen tıbbi yardım istemektir. Uzun süre buza temas ettirmekse buz yanığına yol açacaktır.
Taşıt kazalarına karşı alınabilecek önlemler:
Küçük çocuklarda yine başta gelen kazalara bağlı ölüm nedenlerinden biri de motorlu taşıt kazalarıdır.
Çocuk koltuğunda oturmayan veya emniyet kemeri bağlı olmayan çocuklar trafik kazalarında en fazla ölüm riski taşıyanlardır. Küçük çocuğunuzla arabayla yaptığınız her yolculukta mutlaka çocuk koltuğu kullanın.
Küçük çocukları ön koltukta oturtmayın, hem emniyet kemeri onları koruyamaz, hem de bir kaza anında patlayan air-bag’in gücü boyun kırıklarına neden olabilir.
Çocukları arka koltuğa oturtun, eğer kucağınıza alacaksanız emniyet kemerinizi muhakkak bağlayın. Yoksa bir kaza anında çocuk hem kendi hem de sizin ağırlığınızla ön koltuğa çarpar ve bu yük öldürücü olur.
Arabayı güvenli kullanın, içinde kazanın geleceğini anlayamayacak bir canlı olduğunu unutmayın.
Araba yolculuklarında bir kaza anında çocukların nefes borularına kaçabilecek küçük oyuncaklardan kaçının.