Dr. Hasan İnsel

Dr. Hasan İnsel

hinsel@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Uzunca bir yaz tatilinden sonra okullar açılıyor. Bazı çocuklar ilk defa, bazıları da uzun yaz tatilinden sonra okula gidiyorlar. Küçük bir çocuğun okula başlarken ihtiyaç duyacağı güven ve desteği ona verin, hislerini anlamaya çalışın ve onların yanında olduğunuzu bu minik öğrencilere hissettirin. Onlara destek olmanın yanında, okuldaki başarılarına sağlıkları açısından da katkıda bulunabilirsiniz.
Küçük çocuklar, gözlerinin iyi görmediğini fark edemezler ve dünya böyle görünür zannedip, tesadüfen bir göz muayenesinde görme bozuklukları tespit edilene kadar mutlu mesut yaşarlar. Tabii böyle bir durum çocuğun okuldaki başarısını ileri derecede etkiler ve sebebin ne olduğu araştırılmadan çoğu çocuğa tembel veya ilgisiz damgası vurulur. Eğer çocuğunuz göz muayenesi olmadan okul çağına gelmişse, muhakkak okula başlamadan önce göz kontrolünü yaptırın. Yapılan araştırmalar okul öncesi dönemdeki her 20 çocuktan birinde görmeyle ilgili sorunlar bulunduğunu gösteriyor. Buna karşın okula başlamadan önce göz kontrolünden geçen çocukların oranı yüzde 15’in altında kalıyor. Göz doktorları, okul çağındaki çocukların erken yaşta bir görme taramasından geçmesinin önemini sık sık dile getiriyorlar. Çocuklarda ilk görme taraması 3-3.5 yaşları arasında bir çocuk doktoru veya aile hekimi tarafından yapılmalı ve 5 yaşındaki bir çocuk klasik bir görme keskinliği testinden geçmeli.
Eğer çocuğunuz şişmansa, doktorunuzla görüşüp önerilerini sormanızda ve uygulamanızda yarar var. Sırt çantalarını da fazla doldurtmayıp, sadece gerekli kitap ve malzemeleri koyarak aşırı yüklenmeyi önleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

Beyin gelişimi ve beslenme
Zihin açıklığı için çocuğun beslenmesi en önemli konudur diyebiliriz. Okula başlarken çocuğunuzun beslenmesini gözden geçirin ve takviye edin. Çocuğunuzun okuldaki başarısını artırmak için bazı “zihin gıdaları” hem onun beyin büyümesine, zihinsel fonksiyonların gelişmesine, bellek yeteneği ve konsantrasyonunun artmasına yardımcı olacaktır. Aslında beyin çok aç bir organdır, yemek yediğimizde besinlerdeki yararlı maddeleri ilk çeken organdır.
Yedikleri şeyler çocukların gelecekteki sağlığını etkileyen önemli faktörlerden biridir diyebiliriz. Büyümekte olan vücutların birçok tipte besin maddesine gereksinimi vardır. İşte çocuk beslenmesinde sizin için yol gösterici olabilecek bazı öneriler:

Haberin Devamı

Balık
Yağlı balıklar beyin büyümesi ve fonksiyonu için temel öneme sahip olan DHA ve EPA omega-3 yağ asidi kaynağıdır. Beslenmelerinde bu yağ asitleri bol bulunan kişilerin genel yetenek testlerinde daha başarılı oldukları bilinmektedir.

Yumurta
Yumurta iyi bir protein kaynağı olmanın yanı sıra yumurta sarısında bellek gelişmesinde rolü olan kolin vardır.

Rafine olmayan tahıllar
Beynin sürekli glukoza gereksinimi vardır. Rafine olmayan tahıllardaki lifler vücutta glukozun salınmasını düzenler. İlaveten sinir sistemini sağlıklı kılan B vitaminleri içerirler. Bulgur, çocuklar için hem besleyici hem de sevdikleri bir tahıl seçeneğidir. Yulaf, hem zengin bir enerji kaynağı olmasının ve bol lif içermesinin yanında sinir sisteminin tam kapasiteyle çalışması için gerekli olan iyi bir E ve B vitamini, potasyum ve çinko kaynağıdır.

Çilek, frenk üzümü, yaban mersini, böğürtlen, ahududu
Bu koyu renkli meyve ailesi yüksek düzeyde antioksidan içerir. Göz, diş eti vb. genel sağlık için gerekli A vitamini ve C vitamini içerirler. Çalışmalar belleği güçlendirdiklerini göstermiştir.

Baklagiller
Protein ve kompleks karbonhidrat ve lif deposu olan baklagiller, bol miktarda vitamin ve mineral içerdiklerinden özellikle öğle yemeğinde yendiklerinden çocuğun zihinsel faaliyetlerinin öğleden sonra yüksek düzeyde kalmasına yardımcı olurlar.

Renkli sebzeler

Domates, bal kabağı, havuç, ıspanak beyin hücrelerine güç ve sağlık veren antioksidan kaynaklarıdır.

Süt ve Yoğurt
Süt ürünleri güçlü kemik ve dişler için gerekli D vitamini ve kalsiyum içermelerinin yanı sıra enzimlerin yapımı için gerekli protein, karbonhidrat ve B vitaminleriyle doludur.

Et
Ette bulunan demir, çocukların okuldaki enerjileri ve konsantrasyonları için temel öneme sahip bir mineraldir. Yağsız et, en iyi emilebilir demir kaynaklarından biridir. Ette ayrıca belleğe yardımcı olan çinko ve bazı B vitaminleri bulunur.

Kuru yemişler

Badem, fındık, ceviz gibi kuru yemişler içerdikleri omega-3 ve omega-6, magnezyum ve çinko ile beyin gelişiminde ve hafızanın güçlendirilmesinde önemli rol oynarlar.