Her sene, okullar başlarken gündeme gelen bu iki soru hakkında bilgi vermeye çalışırım. Bu sene de geleneği bozmadım, işte ailelere birkaç tavsiye
Küçük çocukların görme kontrollerinin ve göz muayenelerinin okula başlarken yaptırılması gerekiyor. Ben kendi kızımda yaşadım, ilkokula başladıktan bir süre sonra, tesadüfen gözlerinin 3.75 miyop olduğunu öğrenmiştik. O zamanlar Almanya’da dahiliye ihtisasımı yapmış ve İstanbul’a yeni dönmüştüm. Almanya’da rutin muayeneleri yapıldığı için, böyle bir sorunu olacağı aklıma bile gelmemişti.
Kızımın 20’li yaşlarına geldiğinde Dr. Sinan Göker’in miyop sorununu lasikle düzeltmesinin ertesi günü, yüzünü yıkarken aynaya bakıp, “Baba, yüzümü görüyorum” diye sevinçle bağırmasını hiç unutmam. O anda hissettiğim mutluluğu ve vicdan azabını da. Siz de benim yaptığım hatayı yapmayın, çocuğunuz okula başlarken, mümkünse 3-3.5 yaşında ilk kez olmak üzere, görme kontrolünden geçirtin.
Ağrı nedeni sırt çantaları
Okul çağındaki çocuklarda dikkat edilmesi gereken ikinci husussa okul çanta- ları. Uygun olmayan veya yanlış taşınan çantanın sırt ve omuz ağrılarının, gelecekteki bu bölgelerle ilgili bazı sorunların kaynağı olabileceğini unutmayın. Öncelikle okul çantasının geniş, tamponlu omuz askıları ve sırt parçasının olmasına dikkat edilmeli. Çantanın ilaveten bel kemerinin olması, sırttaki ağırlığın eşit dağılmasına yardımcı olur.
Çantanın çok sayıda bölümü olup olmadığını kontrol edin. Küçük malzemeler için çok sayıda bölümün bulunması, ağırlığın çanta içinde daha iyi dağıtılmasını sağlar. Büyük bölümün içinde kaybolması mümkün ıvır zıvır da korunmuş olur. Genel kural olarak, sırt çantası çocuğun gövdesinden daha geniş olmamalı. Çanta belinin 10 cm.’den daha altında durmamalı. Yani çocuğun beline oturmalı. Çantanın yapıldığı materyalin de önemi var. Deri ya da başka ağır bir materyal yerine hafif naylon ya da kanvas çantaları seçin.
Ağırlığı yüzdeye vurun
Çocuğunuzu, çantayı tek bir omuzunda değil iki omuzuna da takarak taşımaya teşvik edin. Tek taraflı ağırlık, boyun ve omuz ağrısı gibi potansiyel sorunları ortaya çıkarabilir. Çantaya önce en ağır malzemeleri koyun. Çantanın ağırlığı, çocuğun vücut ağırlığının yüzde 10-20’si kadar olmalı. Bunun ortalaması olan yüzde 15 kuralını uygulayacak olursak ağırlığı 30 kg. olan bir çocuğun çantasının ağırlığı 4.5 kg’ı geçmemeli. Çantayı banyonuzdaki baskülde tartarak ağırlığını kontrol edin. Çanta çocuğa göre çok ağırsa bazı kitapları okuldaki dolabında bırakması çözüm olabilir.
Çalışmalar 9-20 yaş arasındaki öğrencilerin önemli bir miktarında, sırt çantasına bağlık kronik sırt veya bel ağrıları olduğunu gösteriyor. Çocuğunuz el ağrısından veya kollarında uyuşmadan şikayet ediyorsa, bunun sırt çantasına bağlı olabileceğini aklınıza getirin ve konuyu doktoruna danışın.