Dr. Hasan İnsel

Dr. Hasan İnsel

hinsel@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Belde ağrı kaynaklarının belirlenmesinde bel bölgesinin genel yapısının ve fonksiyonlarının iyi bilinmesi gerekmektedir. 1980’li yıllardan itibaren ağrı kavramının çok çeşitli araştırmalar sonucu gelişimi ağrıya yeni bir bakış açısı getirmiş ve bel bölgesindeki ağrı ileticileri, ağrıların tipleri ve psikososyal etkiler daha iyi anlaşılmaya başlanmıştır.
Bel bölgesinde ağrıdan sorumlu pek çok doku mevcuttur. Bir bölgenin ağrı kaynağı olabilmesi için üç ana faktör gereklidir.
-O bölgede duyusal iletinin olması
- O bölgede ağrıyı yapabilecek bir sorun olması 
-  Aynı tür ağrının çeşitli dokulardan kaynaklanmış olması
Ağrı omurlar arasındaki diskten olduğu gibi o bölgedeki bağlardan da kaynaklanabilir. Ayrıca o bölgedeki kimyasal değişiklikler de ağrının uyarılmasında rol oynarlar. O bölgede oluşan sinir kökü basıları en şiddetli olanlarıdır. Sinirin çıktığı yerdeki darlık ve sinirin beslenememesi de ağrı nedenidir.

Belde ağrı nasıl oluşuyor
Belde ağrı oluşumunu etkileyen faktörler
1. O dokuda ağrıya duyarlı olması
2. Bu ağrıyı ortaya çıkarmada fiziki, kimyasal ve mekanik etkenler
Omurların arasındaki diskin bütünlüğünün bozulması yani dejenerasyonu kronik bel ağrılarının yüzde 39’unu oluşturur. Diskteki bu bozulmalar ani travmalar sonucu olabildiği gibi bazı kişilerde yavaş gelişen disk bozulması şeklinde kendini gösterebilir.
Bel bölgesi kasları da bel ağrısında önemli bir ağrı kaynağı olarak kabul edilmektedir. Kas ağrıları da dört ana nedenle oluşur: 

* Aşırı zorlanma ve travmalar sonucu oluşan kas zedelenmeleri
* Aşırı kullanma sonucu oluşan kas yorgunluğu
* Kasın sürekli kasılması sonucu kas spazmı
* Kullanılmamaya bağlı kaslarda görülen kondisyon kaybı
O bölgedeki eklemlerin kötü  fonksiyonu ayrıca beldeki kaymalara bağlı ağrılar, hastalardaki duruş bozuklukları (postür bozuklukları) da kaslardaki ağrının sebepleri arasında sayılabilir.
Kaslarda oluşan gerilimle kaslarda oksijenlenmenin, kanlanmanın azalması da ağrı oluşumunda etkilidir. Bu arada artan bu spazmlar sonucu kemiğe olan basıncın artmasının da ağrı oluşumunda etkileri vardır. Özetlersek beldeki ağrıları nedenlerine bağlı olarak şöyle sıralayabiliriz:
- Omurlar arasındaki diskin bozulmasına bağlı olan 
- Disk yaralanmalarına bağlı gelişen
- Kas bozukluklarına bağlı oluşan
- O bölgelerdeki bağlardan kaynaklanan.



Bel ağrısı psikolojik olabilir mi?
Belde ağrı nasıl oluşuyor
Bel ağrılarının oluşumunda rol oynayan nedenlerden biri de psikolojik faktörlerdir. Gerilim, anksiyete, stres, korku, pişmanlıkta sorumlu tutulmaktadır.
Yaşlanma sonucunda diskin içindeki çekirdek suyunu kaybeder. Bu durumda etrafındaki lifler gevşer. Kısmen veya tamamen yırtılabilir ve diskte bombeleşme yırtılmasıyla da bel fıtığı görülür. Omurlar arasında yükseklik kaybı meydana gelir.
Diskin etrafındaki bağ dokusunun yırtılması nedeniyle, o bölgedeki sinir köküne olan basının artmasıyla da bel fıtığına bağlı sinir kökü basıları oluşur.
Ayrıca yine aynı bölgede bir ödem (inflamation) oluşur. Bu ödemin de oradaki sinir üzerinde yapacağı basıda ağrıyı tetikler.

Alerjik ödemin basısı
Yıllar önce Amerika’da diskin yırtılması sonucu bulunduğu yerden dışarıya taşan disk materyaline karşı vücudun bir alerjik reaksiyon gösterdiği konusunda bir çalışma yapıldı.  Bunun sonucunda o bölgede bir alerjik ödem oluştuğu ortaya çıkarıldı.
Ben kişisel olarak bu düşünceye katılıyorum. Çünkü insan vücudu burada da hata yapmıyor. Bel fıtığı olsun, boyun fıtığı olsun her ikisinde de fıtığın oluştuğu bölgede meydana gelen alerjik ödemin de sinir köküne basısı söz konusudur.
Burada da vücudun kendisini tamir etme sürecine saygılı davranırsak o kendine düşeni yapacaktır. Eldeki veya vücudun herhangi bir yerindeki yaranın iyileşmesi gibi kırılan bir kaburganın kendiliğinden kaynaması gibi.
Her zaman ifade ettiğim gibi vücudun kendini korumasına ve tamiratına yeter ki saygı ile yaklaşalım. Şunu iyi bilin ki  vücut kendini korumada ve tamiratında bizden akıllıdır.