Besin destekleri günlük hayatımıza girdi gireli, hiç tanınmayan maddeler kendilerinden bahsettirir oldu. Arginin veya doğru adıyla L-Arginin de bunlardan biri. Arginin normal olarak vücutta yeterince bulunan bir aminoasittir ve dengeli beslenme ile kaynakları karşılanır. L-Arginin bazı özellikleri nedeniyle son zamanlarda sıkça kendinden bahsettirmekte.
Yararları nelerdir?
Argininin hücre bölünmesi, yara iyileşmesi, immün fonksiyonlar ve vücuttan amonyağın atılması gibi birtakım vücut fonksiyonlarında rolü vardır. Aynı zamanda büyüme hormonu sekresyonunu uyarıcı olarak bilinmesi ile de antiaging çalışmalarında dikkati çekmektedir. Arginin son zamanlarda kalple ilgili yararlarından ötürü de dikkat çeken bir beslenme desteği olmakta. Arginin kan damarlarında genişlemeye neden olan nitrik oksit metabolizmasında rol almaktadır. Nitrik oksit kan damarlarının gevşemesine ve dolaşımın artmasına neden olan güçlü bir maddedir.
Argininin kalp hastalığına bağlı göğüs ağrısı (angina), atardamarlarda tıkanma, koroner arter hastalığı, kalp yetmezliği, damar hastalıkları ve damarsal kökenli baş ağrılarında yardımcı olabileceğine, bağışıklığı ve hormon fonsiyonlarını destekleyebile-ceğiyle ilgili ön çalışmalar yapılmakta.
Atardamarları gevşeterek kan akımını artırdığından argininin, erkeklerde sertleşme sorununa da yardımcı olabildiğine dair düşünceler var.
Normal sperm yapısı argininden zengin olduğundan, sperm sayısı az olan kişilerde arginin takviyesinin sperm sayısını artırmaya yararlı olabileceği düşünülmekte.
İşte bu ikiz özelliği nedeniyle son zamanlarda özellikle erkekler arasında arginin kendinden bahsettiriyor.
Yetersizliği nadir görülür
Argininin vücutta protein yapımını da tetiklediğinden, yara iyileşmesi, vücut geliştirme ve kas çalışmalarında, kritik hastalıkları olan kişilerde vücut erimesinin önlenmesinde yararları araştırılmakta.
Arginin yetersizliği seyrek görülen bir durumdur, yeterince protein alınmaması, yanıklar, enfeksiyonlar, periton diyalizi, üre sentezi bozuklukları gibi durumlarda arginin yetersizliği görülebilir.
Besinsel arginin kaynakları
1 avuç içi kadar ince dana eti (100g): 1500 mg
1 tabak nohut: 1400 mg
Yarım küçük dana pirzola (100 g): 1400 mg
Somon (90 g): 1100 mg
Yer fıstığı (30 g): 900 mg
Badem (30 g): 700 mg
1 büyük yumurta: 400 mg
Yağsız süt (1 bardak): 300 mg civarında arginin ihtiva etmektedir.
Bunların yanında ceviz, fındık, susam, ayçiçeği, esmer pirinç, kuru üzüm, hindistancevizi, badem, keju, tahıllar, tavuk, çikolata, mısır, yulaf zengin arginin kaynaklarıdır.
Ne kadar almalı?
Yukarıdaki tablodan da anlaşılacağı gibi, aslında dengeli bir beslenme sırasında vücut için gerekli arginin kaynağı alınmaktadır. Alınandan daha fazlasına ihtiyaç olduğu düşünülüyorsa ve ilave olarak bir arginin takviyesi yapılacaksa, sağlıklı kişilerde genellikle günde 1-3 gram arası L-Arginin preparatı önerilmekte ve yüksek dozlarda emilimi güç olduğundan güne bölünerek alınması tavsiye edilmektedir. En iyi emilimi aç karnına olmaktadır. Tedaviyle ilgili çalışmalarda kullanımı ise çok daha yüksek dozlarla olmakta ve yerine göre damardan verilmektedir. Argininin, size gerekli olup olmadığının ve dozunun tespiti, hem de başka ilaçlarla etkileşimleri bakımından doktorunuza danışarak kullanmalısınız. Yararları ve başka maddelerle etkileşimleri konusunda eczacınızdan da önemli bilgiler alabilirsiniz.
Dikkat edilmesi gerekenler
Genellikle yan etkileri seyrektir. Klinik çalışmalarda üç aya kadar olan kullanımda yan etkilerin sık ve ciddi olmadığı ve güvenle kullanılabildiği görülmüştür. Arginin takviyesi bazı kişilerde bulantıya, dışkılama sayısında artışa, ishale neden olabilir. Seyrek de olsa kan şekeri düzeyini artırabilir, tansiyon düşmesi, kanda potasyum ve klorür artışı, sodyum ve fosfat düşmesi, keratinin yükselmesi gibi yan etkileri olabilir. Kanı sulandıran ilaçların ve maddelerin etkisi argininle artabilir. Hamileler ve emziren kadınlar bu konuda yeterli araştırma olmadığından arginin kullanmamalıdır.
Arginin damar gevşetici etkisinden dolayı nitrogliserin preparatlarının etkisini artırabilir.
Ayrıca erkeklerin dikkat etmesi gereken bir durum da, sertleşme sorununda kullanılan damar genişletici ilaçlarla arginin alınmasının sakıncalı olabileceğidir. Bu ilaçlarla birlikte kullanımında, argininin de damar gevşetici etkisinden dolayı, baş ağrısı, yüz kızarması gibi etkiler yanında, kan basıncı-nın çok düşmesi gibi ciddi yan etkiler görülebilir.