Dr. Hasan İnsel

Dr. Hasan İnsel

hinsel@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

"Herhalde ters bir hareket yaptım, belime bir ağrı saplandı, kıpırdayamıyorum" gibi şikayet telefonlarından sıkça alıyorum. Bu telefonların yoğunluğu, havalar soğudukça artar. Gelin hep birlikte bakalım, insanın sırtı ya da beli aniden niye ağrır
İnsan omurgası; omur adı verilen 33 adet küçük kemik, bunlar arasında destek görevi yapan disk denilen yumuşak doku ve kemikleri bir birine bağlayan kas dokusuyla tam bir yelkenli direği gibidir. Bu elemanlardan birinin görevini tam yapmaması halinde, ağrı duyarız.
İnsan vücudunun her yöne hareket edebilen iki bölgesi, bel ve boyun. Boyun bölgemize pek fazla yük binmediğinden, burada fazla sorun yaşamayız. Ancak gerek vücudun ağırlığı gerek zorlamalar sonucunda belimizde incinmeler oluşabilir. Bel incinmelerinin nedenleri araştırıldığında, pek çok hasta ilk yakınmaların vücutlarının soğuk olduğu bir dönemde meydana geldiğini söyler. Hatta sabah evinden çıkarken ayakkabısını bağlamaya eğildiğinde, belini incitenlerin sayısı oldukça fazla. Bununla birlikte zayıf ve güçsüz kaslar, bilinçsizce yapılan yanlış hareketler, aşırı şişmanlık bel ağrısına neden olan diğer etkenlerdir.

Yatağa dikkat
İyi bir yatak vücudun gömülmesini engelleyecek kadar sert, vücut hatlarını koruyacak kadar rahat olmalı. Yastık, baş ve boyuna normal pozisyonunu verdirecek yükseklikte olmalı. Yatarken, bacaklarınız arasına koyacağınız küçük bir yastık, bel ağrısında dostunuz olabilir. Dizler arasına yastık koyarak yan yatmak veya dizlerin arkasına bir yastık yerleştirerek sırtüstü yatmak sizi rahatlatabilir.
Bu anlattıklarım bir hastalığa bağlı olmayan ve kendimizi korumadığımız zaman oluşabilecek bel ağrıları. Aslında bel ağrıları birçok hastalığın ilk belirtileri olabilir, bu nedenle belli bir sebebi olmayan ve birkaç günden fazla süren ağrınız varsa doktorunuzla görüşün. Doktorunuz zamanında alacağı önlemlerle veya erken teşhisle ileride yaşanacak ciddi sorunları önleyebilir ve sizi tedavi edebilir.

Ağırlık kaldırmanın 5 doğru yolu
* Ayaklarınızı açarak yere sağlam basın. Kaldıracağınız yüke yakın durun. Çömelin, derin soluk alın ve soluğunuzu tutarak yükü alın.
* Bacaklarınız belinizden kuvvetlidir, sırtınızı dik tutarak ayağa kalkın.
* Yükü göğsünüze yapıştırarak beldeki ağırlığı azaltın.
* Dönüş yaparken belinizle değil, ayaklarınızla dönün.
* Eğilerek değil, çömelerek yükü yere koyun, tabii bu arada parmaklarınıza dikkat edin.
Özellikle belirgin osteoporozu, yani kemikte kalsiyum kaybı olanlar, ağırlık kaldırma sırasında omurga kırıklarına maruz kalabilir. Osteoporozun hem erkekler hem de kadınlar için tehdit olduğu biliniyor. 40 yaşından sonra doktorunuzla osteoporoz konusunu görüşmelisiniz.

Haberin Devamı

Bacaklardan yardım alın
Unutmamanız gereken çok güçlü bir yardımcınız var, bacaklarınız. Bacaklarınız gibi harika ve güçlü bir kaldıraca sahipken, belinizi zorlamayın.