06.10.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:
Bebeğinizin sağlığı için kuşkusuz anne sütü en iyi besindir. Emzirme sırasında enerji ve besin öğeleri ihtiyacı, gebelikte olduğundan biraz daha fazladır. Amerikan Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölüm Sorumlusu Diyetisyen Ayşe Korkmaz, yapılan sıkı ve kontrolsüz diyetlerin sütün hem miktarını hem de kalitesini etkilediğini, bu nedenle kilo vermek için ilk altı ayın sonrasına ertelenmesi gerektiğini söylüyor.
Gebelikte yeterli ve dengeli bir beslenme uygulamışsanız süt üretimi için gerekecek enerji depolarınızdan kullanılır. Böylece süt vererek, gebelikte biriken yağ depolarınız kullanılmış olur ve bu da kilo vermenizi sağlar.
Çünkü yapılan sıkı ve kontrolsüz diyetler hem sütün miktarını hem de sütün kalitesini etkiler. Süt kalitesini ve miktarını artırdığı düşünülen şekerli tatlılar, komposto tarzı besinler sadece anneye fazla kilo olarak geri döner. İlk altı aylık dönemde kilo kontrolü için şu önerilere dikkat edilmeli:
* Günde 2,5 - 3 litre sıvı ihtiyacınızı sadece su olarak tüketin.
* Canınız çok tatlı istediğinizde sütlü ya da meyveli tatlıları tercih edin.
* Aşırı yağlı besinlerden uzak durun.
* Az miktarlarla ve sık besleneceğiniz bir yeme düzeni oluşturun.
Anne sütünün yeterli miktarda olması hem annenin beslenmesi hem de emzirme sıklığı ile birlikte annenin stresten uzak durmasıyla ilişkilidir. Bu nedenle özellikle ilk altı ay kilo kaybına yönelik çok sıkı diyetler yapmamak gerekir.
Doğumla birlikte yaklaşık 6 - 7 kg bebekle birlikte gitmektedir. Daha sonra hedeflenen kilo kaybı ilk altı ay sonrasına bırakılmalıdır.
İlk altı ayda kilo kontrolü için
Yapılan sıkı ve kontrolsüz diyetler hem sütün miktarını hem de sütün kalitesini etkiler. Süt kalitesini ve miktarını artırdığı düşünülen şekerli tatlılar, komposto tarzı besinler sadece anneye fazla kilo olarak geri döner. İlk 6 aylık dönemde kilo kontrolü için şu önerilere dikkat edilmeli:
* Günde 2,5 - 3 litre sıvı ihtiyacınızı sadece su olarak tüketin.
* Canınız çok tatlı istediğinizde sütlü ya da meyveli tatlıları tercih edin.
* Aşırı yağlı besinlerden uzak durun.
* Az miktarlarla ve sık besleneceğiniz bir yeme düzeni oluşturun.
Ayda 1-2 kilo kaybı hedeflenmeli
Altı aydan sonra bebek ek gıdalara başladığı zaman anne, diyetisyen kontrolünde ayda 1-2 kilo kaybı hedeflen bir beslenme programı uygulayabilir. Özellikle bu dönemde yapılan yanlış diyetler, hamilelik döneminde depoları azalan annenin besin öğeleri açısından iyice yetersiz kalmasına yol açabilir. Emzirme döneminde kalsiyum ihtiyacınız yüzde 80 oranında artar ve ihtiyacınız 1000-1200 mg’dir. Bu da günde 3-4 su bardağı kadar süt, yoğurt ve peynir ilavesine denktir. Bebeğin sütündeki kalsiyum oranının korunması için gereken kalsiyum annenin kemiklerinden alınır ve bu durum ileriki yıllarda kemik sağlığınızı olumsuz etkiler.
Bu nedenle hamilelik sonrası zaten azalmış olan depoları yeniden doldurmak yerine sıkı ve tek yönlü bir diyet uygularsanız bu ileriki yaşlar için sağlık sorunlarına yol açacaktır.
SAĞLIKLI BEBEKLER İÇİN EMZİRMEKTEN VAZGEÇMEYİN!
* Anne sütünün içeriği sabit olmayıp çocuğun yaşına, fizyolojik durumuna uygun bir değişim gösterir. Dolayısıyla her annenin sütü kendi bebeği için en ideal olanıdır. Bu özelliklerinden dolayı da hiçbir mama anne sütünün yerini tutamaz.
* Anne sütü verilmesinde herhangi bir engel yoksa ilk altı ay sadece anne sütü verilmelidir.
* Anne sütü bebeklerin normal büyümesi ve gelişimini sağlayacak en ideal yapıdadır.
* Hiçbir yiyecek ve içecek anne sütünün yerini tutamaz.
* Anne sütü temizdir ve bebek için en uygun sıcaklıktadır, ayrıca sindirimi daha kolaydır.
* Anne sütü hastalıklardan koruyucudur. Anne sütüyle beslenen bebeklerde ishal, alerjik hastalıklar, solunum yolu hastalıkları daha az görülür.
* Anne sütü bebeğin bağışıklık sisteminin gelişimini kolaylaştırır.
* Anne sütüyle beslenen bebeklerde şeker hastalığı, astım, obezite, koroner kalp hastalıkları gibi kronik hastalıkların oluşma riskinin daha az olduğu görülmüştür.
* Anne sütüyle beslenme bebeğin ruhsal, bedensel ve zekâ gelişimine yardımcı olur.
* Emzirme bebeğin diş ve çene sağlığı için yararlıdır.
* Anne sütü alan bebeklerde bağırsak hastalıkları ve kulak enfeksiyonları riski daha az olur.
* Anne sütü bebek için doğal bir sakinleştiricidir.
* Anne sütü tüm organ ve sistemlerin büyümesini düzenleyen büyüme faktörü içerir.
* Emme işlemi anne ile bebek arasındaki olumlu ruhsal iletişime ve bebeğin duygusal gereksinimlerinin karşılanmasına yardımcı olmaktadır.
Annelere özel etkinlik
1 - 7 Ekim “Dünya Emzirme Haftası”nda birçok ülkede anne sütü, emzirme ve bebek beslenmesi ile ilgili çeşitli etkinlikler yapılıyor. İstinye Park ve Acıbadem Maslak Hastanesi işbirliği çerçevesinde anne ve bebek sağlığı açısından çok önemli olan emzirmeyi gündemde tutmak amacıyla Dr. Gülnihal Şarman ve Dr. Pınar Dayanıklı’nın katılacağı ücretsiz bir etkinlik gerçekleştiriliyor. İstinye Park ve Acıbadem Maslak Hastanesi’nin bir sosyal sorumluluk projesi olarak hayata geçirdikleri etkinlik başta anneler olmak üzere, emzirme ve anne sütü konusunda bilgilenmek isteyenlerin katılımına açık olacak. İstinye Park AFM Salon 11‘de 14.30 - 16.00 saatleri arasında gerçekleştirilecek etkinliğe katılanlar anne sütüyle ilgili merak ettikleri sorulara yanıt bulacak.