Curcumin, zerdeçalın içinde var, peki bu curcimin nedir ve başka hangi besinlerde bulunur?
Baharatlar, kokuları ve tatlarıyla sofralarımızı daha da çekici kılar. Siz de mutfağınızda farklı tatlar yaratmaktan hoşlanabilirsiniz. Karabiber, kimyon, kekik, kırmızıbiber, nane, tarçın gibi baharatları çok yaygın kullanıyor olabilirsiniz. Bir yenisi için zerdeçalı önerebilirim, çünkü curcumin için önemli bir kaynak...
Zerdeçal, ‘sağlığa faydalı’ bilinen bir baharat çeşididir. Hint mutfağının vazgeçilmez bir baharatıdır. Ona sarı rengini veren curcumin (köri tozu), içindeki ana bileşenlerinden biridir.
Hindistan ve Asya kıtasında, birçok hastalığı tedavi etmekte kullanılır. Son yarım yüzyılda yapılan araştırmalar, zerdeçalın yararlarının içinde bulunan curcumin nedeniyle olduğunu bildirmektedir.
Neden tüketmeliyiz?
Curcumin; antioksidan, anti - inflamatuar, anti - viral, anti - bakteriyel, anti - mantar ve anti - kanser aktiviteler gösterir. Bu nedenle diyabet, alerjik hastalıklar, artrit, alzheimer ve diğer kronik hastalıkları önlemeye yardımcıdır.
Zerdeçaldaki curcumin, iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir. Kireçlenme ve eklem iltihabı gibi hastalıklara karşı yapılan çeşitli çalışmalar da faydalı olabileceğini göstermiştir. Curcuminin bazı tümör türlerini engellemeye yardımcı olduğu laboratuar çalışmalarında gözlemlenmiştir.
Bazı çalışmalar sonucunda da curcuminin cilt hastalıkları, mide ülseri, alzheimer ve yüksek kolesterole karşı koruyucu etkisinin olabileceğini bildirmektedir. Bu çalışmaların birçok farklı laboratuarlarda yapılmış olduğunu unutmamalıyız.
Yan etkisi var mıdır?
Araştırmacılar, çalışmalarını zerdeçal odaklı değil de daha çok curcuminin faydaları üzerine yapmışlardır. Bu sebeple zerdeçalla ilgili daha fazla çalışmaya ihtiyaç var ancak curcumin içermesi onu şimdiden kıymetli kılıyor.
Rahatlıkla kullanabileceğimiz bir baharattır, fakat uzun süre, aşırı miktarda tüketimi bulantı ve ishale neden olabilir. Hamileler, ilaçla tedavi görenler, safra kesesi ve böbrek hastalığı, kanama bozuklukları, diyabet, bağışıklık sistemi bozuklukları olanların doktora danışmadan aşırı kullanmaları doğru olmayabilir. Zerdeçal, geleneksel kullanımıyla ve bazı araştırmalarla yıllar geçmesine rağmen henüz kanıtlanmamış bir tedavi biçimidir. Alınması gereken ve standart tavsiye edilen bir miktarı yoktur.
Nasıl kullanılır?
Zerdeçalın meyve kısımları, kurutularak toz haline getirildikten sonra baharat olarak kullanılabilir ve çay olarak da hazırlanabilir. Zerdeçal, bal ile karıştırıldığında soğuk algınlığı ve gripte de tüketilebilir.
Zerdeçallı meyveli yoğurt
Malzemeler:
- 1 kase light yoğurt
- Yarım muz
- 4 çilek
- 2 ceviz
- Zerdeçal
- Tarçın
Yapılışı: Çilek ve muzu küçük parçalar haline getirip, bütün malzemeleri karıştırın. Üzerine zencefil ve tarçın ekleyerek ara öğün ve tatlı niyetine tüketilebilirsiniz. Dilerseniz kendi sevdiğiniz meyvelerle deneyebilirsiniz. Afiyet olsun. (200 kalori.)