Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Vücuttan kaybedilen yağların nereye gittiğiyle ilgili kafaları karıştıran bilgiler var. En yaygın inanış, eksilen kitlenin enerjiye ya da ısıya dönüştüğü. Araştırmalara göre, büyük bir bölümünü karbondioksit olarak dışarı veriyoruz.
Bir İngiliz tıp dergisinde yayımlanan çalışmada 10 kg. yağ kaybetmenin 29 kg. oksijen solumayı gerektirdiği ve bunun 28 kg. karbondioksit ve 11 kg. su ürettiği belirtiliyor. Ortadan kaybolan 10 kg.’ın içerisindeki atomlar incelendiğinde; kiloların 8.4’ünün karbondioksit olarak ciğerlerden dışarı verildiği görüldü. Kalan 1.6 kg.’sa vücut sıvıları halinde dışarı atılan suya dönüşüyor.
Dünyada obezite krizi varken, yağın nereye gittiğini bilmemiz gerekiyor. Bu soruya hiç kimsenin cevap verememesi şaşırtıcı.
Araştırmaya katılan 150 uzmanın yüzde 50’den fazlası yağın enerjiye ya da ısıya dönüştüğünü düşünüyor. Diğerleri, yağ metabolitlerinin dışkıyla atıldığını veya kasa dönüştüğünü belirtiyor.

Haberin Devamı

SICAK SU YAĞLARI ERiTiR Mi?

Soğuk ve sıcak su arasındaki terk fark, mideyi terk etme hızları. Soğuk su, mideyi 20 dakika içerisinde terk ederken, sıcak su için bu süre,
80 dakika. Mide hacmini dolu tutmak için düşük kalorili diyetlerde sıcak su içmek öneriliyor, yağ yakmayı sağladığı için değil.

ZAYIFLADIĞINIZDA YAĞLAR NEREYE GiDER

En çok merak edilen 3 soru:

1- Sadece daha çok nefes alarak zayıflanabilir mi? Cevap: Hayır
Metabolizma hızının gerektirdiğinden daha fazla nefes almak; baş dönmesi, kalp çarpıntısı ve bilinç kaybıyla sonuçlanabilen hiperventilasyona yol açabilir.
2- Yağ yakmak için yağı kesmek doğru mu? Cevap: Hayır
Kilo vermek için yağı azaltmak yeterli değil. Mutlaka sebze, meyve ve lif miktarının artırılması gerekiyor.Tuz sınırlaması da önemli. Ayrıca karbonhidrat, protein ve yağ alımı da dengelenmeli. Fazla tüketilen her besin, yağ olarak depolanıyor, içinde mutlaka yağ olması gerekmiyor. Bu yüzden kilo verme programlarında yağ olmalı.
3- Yağsız vücut olur mu? Cevap: Hayır
Deri altı yağ tabakası, vücut ısısının kaybını önlüyor. Kışın yağlı bireyler, zayıflara göre daha az üşüyüp daha çok terliyor. Yağlar, organları çevreleyerek dış etkenlerden koruyor. Ayrıca uzun süre midede kalarak boşalmasını geciktiriyor ve tokluk hissi veriyor. İçinde yağ bulunan fosfolipitler, beyin ve sinir dokuları için gerekli.
Yağ tüketiminin, günlük diyetin yüzde 25-30’unu kapsayacak şekilde ayarlanması gerekiyor. Yağsız diyet; cilt, saç ve hormon sorunlarının yanı sıra vitamin yetersizliklerine de yol açabiliyor. En çok enerji veren besin öğesi yağın 1 gramı 9 kalori enerji veriyor.