Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Günlük diyette sağlıklı yağların olması gerektiği yeni bir bilgi değil. Doğal yağlar ve yağlı tohumlarla günlük kalorinin yüzde 30’unun yağdan gelmesi gerektiğini hep söylüyoruz. Her zaman zayıflamak ve sağlıklı beslenmek isteyenlere de “Yağ yemeden yağ yakamazsınız!” diyorum. Evet zayıflarken dahi beslenmenizden yağı tamamen çıkarmak doğru olmaz. Çünkü yağların vücudumuzda çok önemli görevleri var. Yağı çok sınırlandırılmış diyetlerin cilt, saç ve hormon problemlerinin yanı sıra vitamin yetersizliklerine sebep olabileceğini hepimiz biliyoruz. Öğrenme ve hafıza gücü için yağ asitlerinin önemli görevleri bulunuyor. Burada tüketilen yağın miktarı ve cinsi önem taşıyor. Yine her zaman söylediğim gibi, tek bir yağ türüne bağlı kalmadan çeşitlilik sağlamak çok önemli.

Haberin Devamı

Öğünlerimizde farklı kaynaklardan olmakla birlikte dengeli beslenme için mutlaka yağ tüketmeliyiz. Kahvaltıda zeytin, zeytinyağı, keten tohumu veya ceviz yiyerek, öğle yemeğindeki kurubaklagil yemeğinizi ayçiçek yağıyla yaparak, pilavınıza biraz sıvı yağ ekleyerek, akşam çorbanıza farklı bir yağ grubu ekleyerek, küçük seçimlerle aslında dengeyi sağlamak kolay.

Ben bugünkü yazımda sizlere hem besinlere ekleyebileceğiniz hem de destek olarak kullanabileceğiniz farklı doğal yağlardan bahsetmek istedim.

Sakız kabağı yağı

Sakız kabağı yağının yapısında özel steroller ve
E vitamini bulunur. Prostat ve idrar kaçırma sorunlarının azaltılmasına yardımcı olan bu yağ, aynı zamanda iyi kolesterol olarak bilinen HDL seviyelerini yükseltmeye yardımcıdır. Ayrıca bağırsak parazitlerinin temizlenmesine de destek veriyor.

Eğer daha önce denemediyseniz, bir değişiklik yapıp sakız kabağı yağı kullanmaya başlayabilirsiniz. Ben bu yağları seçerken özellikle Süperkritik Karbondioksit (SC - CO2) Ekstraksiyonu Yöntemi ile üretilenleri tercih ediyorum. Bu ürünler; saflık, kalite, görüntü, renk ve kıvam açısından daha kaliteli oluyor.

Keten tohumu yağı

Keten tohumunu salata ve yoğurtlarıma ekleyip tüketmeyi çok seviyorum. Yerken öğütülmüş olması önemli. Keten tohumu, bilinen en iyi bitkisel omega - 3 kaynaklarındandır. Siz de yoğurt, smoothie veya salatalarınızın üzerine öğütülmüş keten tohumu ekleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

Sadece kendisini veya öğütülmüş formunu değil de doğrudan Süperkritik Karbondioksit (SC - CO2) Ekstraksiyonu yöntemi ile üretilen keten tohumu yağı kullanabilirsiniz. Keten tohumu yağı da omega - 3’ün en zengin kaynaklarından biridir.

Omega - 3 eksikliğinde yavaş büyüme, görme zayıflığı, öğrenme yeteneğinde zayıflık, kol ve bacaklarda uyuşukluk hissi ve davranış değişiklikleri görülebilir. Omega - 3 yağ asitleri, bağışıklık sisteminin düzenlenmesinden depresyon tedavisine kadar geniş alanda etkilidir.

Yorgunluğa karşı buğday ruşeymi yağı

Buğday ruşeyminin bitkisel yağ yapısı, diğer doğal yağlara kıyasla en zengin olanlardan biridir. Vücudumuzun üretemediği ve dışarıdan almamız gereken omega - 3, omega - ve omega 9 yağ asitlerini beraber barındırır. Ayrıca fitosterol olarak adlandırılan kimyasalları ve E vitamini içerir.
E vitamini sayesinde:
- Çocuk sahibi olmak isteyenlerin yumurta ve sperm kalitesini artırırır.
- E vitamini eksikliği, bebeğin anne karnında tutunamamasının en sık görülen sebeplerinden biridir. E vitamini, düşük oluşma riskini azaltıcı etki de gösterir.
- Kalp - damar hastalıkları, Alzheimer, Parkinson gibi sinir sistemi sorunların gelişimini yavaşlatmaya yardımcı olur.
u Cildi besler ve yenilenmesini sağlar. Güneş sonrasında rahatlama isteyenler için doğru bir doğal alternatif olabilir.

Haberin Devamı

- Fitosteroller açısından oldukça zengindir. Kolesterolle benzer molekül yapısındaki bu kimyasallar, bağırsaklardan kolesterol alımını azaltarak, kandaki kolesterol seviyesini dengeler.
- Polikozanol içeriği sayesinde zindelik verir. Halsizlik, yorgunluk ya da yoğun bir iş temposuyla çalışma durumunda Buğday Ruşeym Yağı tüketmek enerji seviyenizin yükselmesine yardımcı olur.