Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Araştırmalar, yorgun hissetmenizin altında yatan birçok sebep olabileceğini söylüyor. Strese maruz kalmak, uykusuzluk, yoğun çalışma hayatı, motivasyon kaybı, yetersiz ve dengesiz beslenme gibi faktörler, bireylerin yaşam kalitesini etkiliyor. Bunlara ek olarak yorgunluk hissi, çeşitli vitamin ve mineral eksikliklerinden de kaynaklanıyor olabilir. O yüzden ben de bugün sizlere yorgun hissetmenize sebep olabilecek durumlardan bahsetmek istedim.

Demir eksikliği

Demir eksikliği anemisi, vücutta birtakım sebeplerden ötürü yeterli miktarda demir bulunmadığında ortaya çıkar. Bu nedenler arasında, aile öyküsü, kadınlarda adet döngüsü, Crohn ve çölyak gibi bağırsak hastalıkları, B12 ve folat gibi vitamin mineral eksiklikleri, kronik hastalık varlığı ve enfeksiyonlar gibi faktörler yer alır.
Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Kalp Akciğer ve Kan Enstitüsü (National Heart, Lung and Blood Institute), hafif veya orta derecede demir eksikliği anemisi bulunan kişilerde herhangi bir belirti veya semptom olmayacağı gibi daha ciddi demir eksikliği anemisinin, bireylerde yorgunluk veya halsizlik, nefes darlığı veya göğüs ağrısına neden olabileceğini söylüyor.
19-50 yaş arası kadın ve erkekler için günlük demir ihtiyacıysa, sırasıyla 18 ve 8 mg.’dır. Demir seviyelerinizi artırmak içinse beslenme düzeninde kurubaklagillere, pekmeze, kuru meyvelere, yağlı tohumlara, yumurta ve kırmızı ete yer verebilirsiniz. Ciddi eksikliği durumundaysa hekim kontrolünde takviye almanızı öneririm.

Haberin Devamı

B12 vitamini eksikliği

Yorgunluğunuzun bir başka sebebi de, B12 vitamini eksikliği olabilir. Vücudunuzun sağlıklı kırmızı kan hücreleri üretmek için yeterli B12 vitaminine ihtiyacı vardır.
Eksikliği, yeterli ve doğru besin öğesi alamadığınızda ve sindirim sisteminde yaşanan sorunlara bağlı olarak görülebilir. Ciddi eksikliğindeyse, yorgunluğa ek olarak unutkanlık, hafıza kaybı ve demans gibi ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. 14 yaş üzeri kadın ve erkekler için günlük B12 vitamini ihtiyacı, 2.4 mcg.’dır. Hayvansal kaynaklı besinler olan kırmızı et, tavuk, balık, karaciğer, deniz ürünleri, süt, yumurta, yoğurt ve peynirde bulunur. B12 seviyesini yükseltmek içinse takviye alabilir veya hayvansal ürünlerin tüketimini artırabilirsiniz.

Haberin Devamı

D vitamini eksikliği

Güneş ışınlarına maruz kalmamak, kapalı alanda çalışmak ve D vitamini bakımından yetersiz beslenmek, D vitamini eksikliğine sebep olabiliyor. Bu durum, yorgun hissetmenizin altında yatan sebeplerden biri olabilir. D vitamini güneş ışığı sayesinde deride üretiliyor yani en iyi kaynağını güneş ışınları olarak düşünebilirsiniz.
Bunların yanında az sayıda besin D vitamini içerir. Yağlı balık etleri (somon, ton balığı ve uskumru gibi) en iyi kaynakları arasındadır. 19-70 yaş arası kadın ve erkekler için günlük ihtiyaçsa, 600 IU iken, 70 yaş üzerinde bu miktar 800 IU’dur.
D vitamini seviyelerinizi artırmak için zenginleştirilmiş süt ve süt ürünlerini tüketebilirsiniz. Yine de sadece besinsel kaynaklarını tüketerek, yeterli D vitamini seviyesine ulaşmanız çok kolay değil. Bu sebeple güneş ışınlarından daha çok yararlanmaya ve eksiklik, yetersizlik durumlarındaysa hekim kontrolünde takviye almaya özen gösterin.