Bayramda yolculuk yapacaklar hazırlıklara başladılar bile. İşte bu sebeple yolculuklarda abur cubur yeme potansiyelinin artma ihtimaline karşı pratik ve sağlıklı öneriler hazırladık. Mezura Klinik’ten uzman diyetisyen Gamze Şanlı Ak, bakalım nelere dikkat etmenizi öneriyor?
Yolculuklarda abur cubur isteğimiz daha çok artıyor. Gündüz yolculuğu yapıyorsanız arabanızın içi piknik alanına dönüşebilir. Kekler, gözlemeler, kurabiyeler vb. hamur işleri sizden önce arabaya yerleşir. Eğer gece yolculuğu yapıyorsanız uyumamak için vites kolunun hemen yanına bir büyük paket karışık kuruyemiş, gofret, çikolata veya cips yerleştirmek yolculuğun vazgeçilmezleri arasındadır.
Uyanık kalmak için yenilen bu yiyecekler, mideyi yormanın yanı sıra çok yağlı olduğu için fazladan kalori alımına sebep olur.
Molalarda yemek yemeyi sevmiyor, yolculuklarda kilo almaktan endişe ediyor ve yanınıza sağlıklı yolluklar hazırlamak istiyorsanız öne-rilerimize göz atın. Yiyeceklerinizi bozulma riskinden korumak ve içeceklerinizi soğuk kalmasını sağlamak için arabanıza mini buzluk da alabilirsiniz.
Sandviç yerine kepekli lavaş
Kepekli lavaş içine süreceğiniz zeytin ezmesi ve baharatlarla tatlandırılmış lor peyniriyle yanında ayran, sizi uzun süre tok tutacak iyi bir alternatiftir. Light labne ve hardalı karıştırıp lavaşa sürüp içine 2-3 adet hindi jambon da ekleyebilirsiniz.
Kıymalı yerine sebzeli börek
Yol boyunca sıcak hava nedeniyle bozulma riski olabileceği ve midenize ağır gelebileceği için böreğinizi kıyma yerine ıspanak, pazı, havuç, kabak-mercimek ve biraz peynir ekleyerek hem sağlıklı hem de düşük kalorili yapabilirsiniz.
Çikolata yerine meyve
Yolculukta vitamin ihtiyacınızı karşılamak için yanınıza taze meyveler alabilirsiniz.
Kuru meyvelerin şeker içerikleri daha yüksek olduğu için yanınıza kayısı, erik, incir, dut kurularını da tercih edebilirsiniz.
Cips yerine çıtır yufka
Cipsten gelecek bol kalori ve yağa karşı, evde 2 adet yufka arasına zeytin ezmesi sürüp minik küpler halinde kesin ve 200 derecede çıtırlaşana kadar fırınlayın. Hem çok lezzetli hem de düşük yağlı bir atıştırmalık olacaktır.
Açma yerine tam buğday unlu poğaça
Yağlı açma veya poğaçalar yerine evde hazırlayacağınız az yağlı ve tam buğday unuyla yapılmış, içinde isteğe bağlı olarak peynir ve dereotu eklenmiş poğaçalar daha sağlıklıdır.
Çikolatalı kek yerine meyveli yağsız kek
Taze veya kuru meyvelerle yağsız kekler yapmanız mümkün. Merak etmeyin oldukça lezzetliler, bu yağsız yapacağınız kekin bir diliminde yaklaşık 150 kalori bulunur.
Gazlı içecekler yerine su
Yaz aylarında yeterli sıvı almak oldukça önemli. Yolculuklarda da terle kaybedilen sıvıyı yerine koymak için yeterli su tüketimine dikkat edilmeli. Maden suyu ve ayran karıştırılıp tüketilebilir. Hazır meyve suları yüksek şeker içerikleri nedeniyle iyi seçenekler arasında yer almazlar. Evdeyken bitki veya meyve çayları hazırlayıp yanınıza alabilir ve termosa koyup seyahat esnasında da tüketebilirsiniz.
Yolda ana öğün
Yanınızda önceden hazırladığınız yiyecekler yoksa dinlenme tesislerinden alacağınız paketli gıdaların son kullanma tarihlerine dikkat edilmesi önemlidir. Yemek yenilen yerlerde kullanılan tabak, çatal, kaşıkların temiz olmasına özen gösterilmeli, yemek yenilecekse tavuk, balık gibi et yemekleri yerine sebze yemekleri tercih edilmelidir. Çiğ sebze ve salataların tüketiminden emin olmadıkça kaçınılmalıdır. Mola verdiğiniz zamanlarda mutlaka 10 dakikalık kısa yürüyüşler yapmayı unutmayın.