Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Yapılan ölçümler, yoğurt tüketimi iyi olan insanların diğer sağlıklı besinleri de yeterli miktarda aldıklarını gösteriyor. Yani günlük beslenmemizde daha fazla yer verirsek yoğurt, mıknatıs gibi diğer sağlıklı gıdaları da yanına çekiyor

Yoğurt, geleneksel beslenmemizin önemli bir parçası. Günün her vaktinde yenebilen yoğurt, karbonhidratı, proteini ve yağı dengeli olarak alabildiğimiz bir yiyecek. Mutfağın demirbaşı yoğurt, tok tutması, kalsiyum kaynağı olması, sindirime yardım etmesiyle her yaş grubunun günlük beslenmesinde yer almalı.
Yoğurt seven insanlar bu faydaları hiç düşünmeden sadece yoğurdun tadından veya lezzetinden keyif aldıklarından dolayı tüketiyor olabilir. Eğer siz de bu gruptaysanız iyi bir haberim var. Yeni araştırmalar, yoğurt yeme alışkanlığı olanların olmayanlara göre daha dengeli beslenip besin öğelerini daha dengeli aldıklarını gösteriyor.

Bu gıdamıza sahip çıkalım
Yoğurt yiyen bir grup insan takibe alınıp yoğurt tüketmeyenlerle kıyaslandığında; meyve, sebze, fındık, balık, kepekli gıdalar gibi sağlık açısından önemli yiyecekleri yeme alışkanlıklarının daha fazla olduğu rapor edilmiş. Yoğurt yiyen gruptakilerin günlük aldıkları kalori oranları da tüketmeyenlere göre daha az ve dengeli. Bu özellik, yoğurdun dengeli protein veya yağ içermesi sebebiyle tokluk hissine olumlu katkısından ve kan şekerini dengelemesinden kaynaklanıyor olabilir.
Tufts Üniversitesi’nde yapılan başka bir çalışmadaysa, yoğurdun faydalarından önemle bahsedilmekle birlikte Amerikalıların henüz yeteri kadar yoğurt tüketmediklerinden şikayet ediliyor.
Hadi şimdi bu hafta yediklerinizi, evde pişirilen yemekleri ve market alışverişinizi düşünün ve yoğurt her gün yenildi mi bakın bakalım. Lütfen bu konuda ailenize, çocuklarınıza ve çevrenize de örnek olmaya çalışın. Bu geleneksel gıdamıza sahip çıkalım.

Tetikleme mekanizması
Meşhur sağlık araştırması Framingham eşliğindeki rapordaysa şöyle bir bilgi var: Yaşları 19-89 arasında değişen ve aralarında torun-çocuk gibi üç nesil bağlılıkları olan aileler de dahil 6 bin 500’den fazla yetişkinden toplanan veriler incelenmiş. Yapılan ölçümler sonucu, yoğurt tüketimi iyi olan insanların diğer sağlıklı besinleri de yeterli miktarda aldıkları görülmüş. Yani günlük beslenmemizde daha fazla yer verirsek yoğurt, mıknatıs gibi diğer sağlıklı gıdaları da yanına çekiyor.

Süt alternatifi
Yoğurt tüketimi az olanlar için süt iyi bir alternatif olabilir. Örneğin bir öğün yoğurt, diğer öğünde inek, keçi veya soya sütü tercih edilebilir.
Yoğurt, ayran veya cacık ya da çiğ sebzelerle karıştırılarak soğuk salata şeklinde de tüketilebilir. İşte size bazı tarifler...

Yoğurdu tüketme alternatifleri
* Sabahları 1 kase yoğurt içine yulaf ezmesi, 1 tatlı kaşığı tarçın ve 2 kuru kayısı, 2 tam ceviz ve 1 meyveyle iyi bir kahvaltı seçeneği olabilir.
* Yoğurt, aynı zamanda iyi bir ara öğün seçeneği. Yanında 1 meyve veya tahıl ürünleri tercih ederek hem açlık kontrol altına alınmış hem de kan şekeri dengelenmiş olur.
* Ara öğünlerde yoğurt yerine az yağlı süt tercih edilebilir. Hatta yanında 20 gr. bitter çikolata da çok lezzetli olabilir.
* Öğle ve akşam yemeklerinizde ana yemeklerin yanında yenilen 1 kase yoğurt, yemeği lezzetlendirip doymaya yardımcı olacaktır.
* Yatmadan 1-2 saat önce yenilen yoğurt, hem kan şekerini kontrol altına alacak hem de bağırsaklarınıza iyi gelecektir.