Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Yeni yılın ilk haftası tüm hızıyla başladı. Kalabalık ve kaçamaklarla dolu bir yılbaşı gecesini geride bırakmış olabilirsiniz. Böyle özel zamanlarda ‘hayır’ demek zor olabiliyor, sizi çok iyi anlıyorum. Ama nasıl başlarsa öyle gider diye düşünerek bugünkü yazımda sizlere, hafiflemenize yardımcı olacak tariflerle destek olmak istedim.

1. Vicdan çorbası

Sosyal medya takipçilerim ve danışanlarım benim, ‘dengeleme diyetlerime’ oldukça alışkınlar. Genellikle uzun süren veya yeme düzenimin değiştiği seyahatler sonrasında, ya da bayram, yılbaşı ve özel günlerin ardından dengeleme diyeti uygularım. Vicdan çorbası ise, benim dengeleme diyetlerimin yıldızıdır. Eğer yılbaşı gecesi çok kaçırdıysanız, bu hafta birkaç kez ana öğünlerde siz de ‘vicdan çorbası’yla bedeninizi ve vicdanınızı rahatlatabilirsiniz.

Haberin Devamı

Malzemeler: l 2 kabak l 2 soğan l 2 domates l 1 çorba kaşığı bulgur, l 1 tatlı kaşığı zeytinyağı, l Birer demet nane, maydanoz, dereotu, birer tutam kimyon, pul biber, kuru nane, karabiber l 2 - 3 diş sarımsak, az tuz, limon suyu l 5 bardak su
Yapılışı: Tüm malzemeleri beraber pişirin, daha sonra robottan geçirin.

2. Yağ yakan yoğurt

Yağ yakan mucizevi bir besinin olmadığını hepimiz biliyoruz ama bazı besinlerin yağ yakımına destek olduğu da bir gerçek. Yoğurt, kalsiyum içeriği, yüksek proteini ve dengeli yapısıyla yağ yakımına yardımcı oluyor. Üstelik baharatların metabolizmayı hızlandırıcı etkisiyle birleşince etkisi daha da artıyor. Ayrıca kırmızı biberdeki capsaicin isimli madde, vücudumuzda birçok farklı yolla, kilo kaybına yardımcı oluyor. Karabiberdeki piperin adlı madde, zerdeçaldaki curcumin adlı sağlığa faydalı bileşiğin emilimini ve etkisini artırıyor. Yılbaşı sonrası yağ yakan yoğurt tarifimi ara öğünlerde tüketebilirsiniz. Eğer ana öğün seçeneği olarak değerlendirmek isterseniz, içine üç yemek kaşığı yulaf ezmesi eklemeyi ihmal etmeyin.

Malzemeler:

l 1 kase yoğurt
l 1 tatlı kaşığı zerdeçal
l 1 çay kaşığı karabiber
l 1 çay kaşığı tarçın
l 1 çay kaşığı kırmızı biber
l Yarım elma rendesi
l 2 yemek kaşığı yulaf
l 1 tatlı kaşığı keten tohumu

Haberin Devamı

3. Hafif ve enerjik kahvaltı

Sabah kahvaltılarının, günün en önemli öğünlerinden olduğunu söylemeye gerek bile yok. Eğer kahvaltıyla ilgili sorunlar yaşıyorsanız, yeni yılda ilk hedefiniz onunla arayı düzeltmek olmalı. Sabahları güne protein, karbonhidrat ve yağ açısından dengeli bir kahvaltıyla başlamak gün içinde enerjinizi korumanıza yardımcı olur. Kışın güneş gibi parlayan meyvelerinden biri olan hurmayla, bu kahvaltıyı da seveceğinize eminim.

Malzemeler:
l 1 kase yoğurt
l Orta boy olgun Trabzon hurması
l 2-3 yemek kaşığı yulaf
l 5-6 badem
l Tarçın

Yapılışı: :Yoğurdu diğer malzemelerle karıştırarak tüketebilirsiniz. Badem yerine ceviz veya kabak çekirdeği gibi yağlı tohumları da tercih edebilirsiniz.

4. Yeşil detoks

Yeni yılın ilk günlerine biraz şiş uyanmış olabilirsiniz. Çok tuzlu beslenmek, fazla karbonhidrat alımı, az su tüketimi veya alkol kullanımı, ödeme yol açabilen sebeplerdendir. Eğer sizin de böyle bir şikayetiniz varsa, yeterli miktarda su içmek en önemli çözümlerden. Ama hem sıvı hem de vitamin mineral alımınızı destekleyecek bu yeşil detoks tarifimi de deneyebilirsiniz. Ayrıca böylece vücudun detoks sistemine de yardımcı olabilirsiniz.

Haberin Devamı

Malzemeler:

l 1 adet salatalık
l 1 avuç ıspanak
l Yarım adet yeşil elma
l Yarım adet limon suyu
l Yarım demet maydanoz
l 1 şişe doğal maden suyu/su,
l Bol buz.

Yapılışı: Bütün malzemeleri blender’dan geçirip, tüketebilirsiniz.

5. Karabuğdaylı mantar sote

Mantar kalorisi düşük ama protein içeren bir sebze olduğu için zayıflama diyetlerinin yıldızıdır. Tok kalmanıza yardımcı olur. Fazla kaçırdığınızı düşündüğünüz günlerin ertesi gününde gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz. Ben, bol sebzelerle mantar soteyi çok seviyorum ve bir tahıl grubu besinle birleştirmeyi tercih ediyorum.

Malzemeler:

l Yarım kilo mantar
l 4 yemek kaşığı karabuğday
l Kırmızı/yeşil biber
l 1 dal biberiye
l 2 diş sarımsak
l 2 adet domates
l Tuz, karabiber, kekik, kimyon
l 1 yemek kaşığı zeytinyağı

Yapılışı: Soğanlar ve sarımsaklar küçük küçük doğranır ve zeytinyağında salçayla sotelenir. Üzerine halka halka doğranan biberler, mantarlar ve domatesler eklenir. Az su ilavesiyle, karabuğday, baharatlar ve biberiyeyle beraber mantarlar olana kadar pişirilir.