Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Yılbaşı gibi özel gecelerde; beslenme düzeni bozuluyor. “Diyet yapın!” demiyorum ama en azından normal ölçüde yiyin...

“Eyvahh çarşamba günü diyet bozulacak” diye düşünenlere sesleniyorum: Lütfen keyfinizi kaçırmayın...
Muhtemelen sevdiklerinizle beraber yeni yılı karşılarken, güzel bir akşam yemeği için özenli bir sofra hazırlayacaksınız veya dışarıda olacaksınız.
“Ben kutlamalara karşıyım; her zamanki yemeğimi yerim, televizyon izlerim” diyenler olabilir.
Durum ne olursa olsun; uzun saatler oturduğunuz akşamlarda, yeme düzeni değişiyor; her zaman yediğinizden daha fazla yiyebiliyorsunuz.
“Yemek ve eğlencenin hakkını vereceğim” diyorsanız; kendinizle bir anlaşma yapın ve gerçekleri düşünün.

FAZLASI ZARAR...
Eğlenmek için alkolün fazlası keyif değil, eziyet... Doyduktan sonra yemek yemek de keyfi artırmıyor, taşıdığınız yük katlanıyor.
“Diyet yapın!” demiyorum ama en azından normal ölçüde yiyin. Bu konuda yine de sınırı zorladıysanız; 31 Aralık günü yayınlayacağım detoks menüsü ve ‘ertesi gün önerileri’ imdadınıza yetişecek, merak etmeyin.
Bence aşağıdaki notlar üzerinde şimdiden düşünmeye başlayın...
* Özel günlerde diyet yapmak yerine, kilo almamaya çalışın çünkü hayatın keyfini çıkarmak da sağlığın önemli bir göstergesi.
* Yeni yılı karşılarken canınızın istediği her şeyin tadına bakın ama ölçüyü abartmayın...
* Akşam çok fazla yemek yiyeceğinizi düşünerek, gün içinde öğün atlamayın.
* Güne hafif bir kahvaltıyla başlayın: Bir parça az yağlı beyaz peynir, 1-2 dilim tam buğday ekmek ve çiğ sebzeler yiyebilirsiniz.
* Öğle için çorba, zeytinyağlı sebze yemeği, yoğurt ve 1 dilim tam buğday ekmeği tercih edin.
* Aralarda da akşam yemeğine kadar acıkmanızı engelleyecek yiyecekler yemelisiniz.
* Yemeğe çok aç gitmemek için saat 18.00-19.00 civarı grissini,ayran veya bitki çayı ile tost atıştırın ve bol su için.
* Yeni yıl akşamı evdeyseniz; geç saatler için taze sebze ve meyveleri tercih edebilirsiniz.
* Midenizi doldurmak istemiyorsanız; istediğiniz kadar salatalık, biber, marul, kabak gibi sebzeleri yağsız yoğurt ve light labne peynirle tüketebilirsiniz.
* Yemek öncesi peynir, salata ve sebzeyle başlangıç yapılabilir. Ana yemek olarak hindi eti iyi bir seçim çünkü kırmızı ete göre daha az yağ içerir. Yanında pilav yerken dikkatli olun. Eğer tatlı yiyecekseniz, pilav tüketmeyin.
* Yağ içermeyen, hafif meyve tatlıları seçilebilir. Cevizli kabak tatlısı, kaymaksız ayva tatlısı, fırında armut servis edilebilir.
* Kuruyemiş seçiminizde de dikkatli olun. 1 avuç beyaz leblebi 70 kalori içerir oysa 1 avuç çam fıstığı yaklaşık 180-200 kaloridir.
* Ertesi sabah şiş uyanmak istemiyorsanız; alkol ile birlikte bol su ve maden suyu tüketin, çok tuzlu yemeyin.

Haberin Devamı

‘iYi YAŞAM’ DOKUNUŞLARI

Haberin Devamı

Hindi dolması: Ana yemek olarak yılbaşının vazgeçilmezi hindi eti iyi bir seçim. Yanında kestaneli pilav yerine; bulgur ve beyaz pirinç, karışık sebzeli iç pilav tercih edebilirsiniz.
Karışık kızartma: Kızartma ya da şakşuka yerine bol domates soslu ızgara sebzeler sofranıza lezzet katacaktır.
Yılbaşı tatlısı: Yağ içermeyen hafif meyve tatlıları seçilebilir. Cevizli kabak, kaymaksız ayva tatlısı, fırında armut servis edilebilir.

Haberin Devamı

ALKOL VE KURUYEMiŞ

Kuruyemiş: 1 avuç beyaz leblebi, 70 kalori içerir. 1 avuç çam fıstığı yaklaşık 180-200 kaloridir. 1 ufak kase içine; 1 yemek kaşığı kuru üzüm, 1 yemek kaşığı yaban mersini, 2 adet kuru erik veya kayısı, 1 yemek kaşığı beyaz leblebi, 10 adet fındık veya badem, 5 adet fıstık, 3-4 parça ceviz ekleyin ve gece boyunca bu ölçüyü aşmayın.
Alkol: Alkolün 1 gramının 7 kalori olduğunu daha önce duymuştunuz değil mi? Yağın 1 gramı ise 9 kalori. Bu demek oluyor ki, alkol aldığımızda neredeyse yağ içmişiz gibi kalori alıyoruz vücudumuza. Tabii bu her içkideki alkol oranına bağlı olarak değişiyor. Rakı, votka, viski yüksek; bira ve şarap daha az alkol içeriyor.