Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Kulaktan kulağa yayılan yanlış bilgiler, diyet yapanlara yarardan çok zarar veriyor. Sürekli yeni kurallar ve diyet programları tavsiye ediliyor. Artık bu faydasız kuralları yıkmanın zamanı geldi!

ESKİ KURAL:
Akşam 7’den sonra hiçbir şey yeme
Akşam saat 19.00’dan sonra yemek yenmemesi gerektiğiyle ilgili herkesin bir fikri var. Eğer bu gerçek olsaydı, günümüz şartlarında hiç kimse akşam yemeği yiyemezdi. Birçok kişi saat 18.00’de işten çıkıyor, ortalama 19.00’da evde oluyor, yemek hazırlamak falan derken saat 20.00’yi buluyor.

Haberin Devamı

YENİ KURAL:
Saat değişmiyorsa, seçimi değiştirin
Saat 21.00’e kadar yemek yemeyi beklerseniz çok acıkırsınız ve açlığınızı kontrol edemezsiniz. Günün stresini atmak ve can sıkıntısını gidermek için sık sık kendinizi buzdolabının kapısında bulabilirsiniz. Bu durumda saat 19.00 gibi peynir, salata veya bir taze meyveyle 15 fındık/badem ya da ayran ile grissini, 1 dilim ekmek-peynirden oluşan küçük bir öğün yapabilirsiniz. Saat 21.00’de ise salatayı ve sadece ana yemeği yiyerek, aşırı kalori alımından kaçınabilirsiniz.

ESKİ KURAL:
Kilo vermek için yağı hayatından çıkar
Düşük yağ tüketerek kilo vermek hem sağlıksız, hem de gerçekçi değil. Deri altı yağ tabakası, vücut ısısının kaybını önler, organları çevreleyerek dış etkenlerden korur. Yağda eriyen vitaminlerin emilimi için ortamda yağ olması gerekir. İçinde yağ bulunan fosfolipitler, beyin ve sinir dokuları için elzemdir. Bu sebeple yağsız bir diyet uygulamak sağlık açısından doğru değil; vücudumuzun yağa da ihtiyacı var.

YENİ KURAL:
Sağlıklı yağları ılımlı miktarda tüketin
Yağ, uzun süre midede kalarak organın boşalmasını geciktirir ve tokluk hissi verir.
Bu nedenle hem sağlıklı olmak, hem de kilo vermek için beslenmenizde doymuş yağı azaltıp, doymamış yağı artırın. Diyetinize fındık, badem, ceviz, keten tohumu, zeytinyağı, balık yağı ve avokado gibi sağlıklı yağlar içeren besinleri eklemeyi deneyin. Süt, peynir ve et gibi gıdaların içindeki yağlar, dışarıdan bakıldığında görülmez. Eğer az yağlı beslenmek istiyorsanız, hayvansal ürünlerin az yağlı olanlarını tercih edin.

Haberin Devamı

ESKİ KURAL:
Hızlı kilo vermek için öğün atla, az ye
Teorik olarak daha az kalori alımı, başlangıçta mantıklı görünüyor olabilir ancak kalori atlamak aslında kilo
verme programda sizi geriye götürür. Çünkü uzun süre enerji almayan vücudumuza kıtlık mesajı gider ve harcadığı enerjiyi en aza düşürür. Daha sonra ilk aldığı enerjiyi kıtlık olur korkusuyla depo olarak kullanmaya meyillidir.
Kahvaltı etmek veya atlamak, vücutta iştah metabolizmasını etkilir, gün boyu artıp azalarak kan şekeri değerini belirler.
Böylece bir sonraki öğünde atladığımız öğünün acısını çıkartırız.
YENİ KURAL:
Gün boyu düzenli aralıklarla beslenin
Kahvaltı, öğle, akşam yemeği arasında atıştırmalık olarak, üç ana, üç ara öğün planlayın. Son atıştırmalık, yatmadan 1-2 saat önce yenmeli.
Bu kadar çok yemek, diyet yaparken çok fazla gibi görünse de, küçük porsiyonları daha sık yiyeceksiniz. Bu, metabolizmanızı hızlandıracak ve fazla yağı eritmeye yardımcı olacak.

Haberin Devamı

ESKİ KURAL:
Karbonhidrat tüketimi kesilmeli
Diyet yapanların düştüğü en önemli hatalardan biri; vücuda yeterli miktarda karbonhidrat almamak.
Diyete başlandığı zaman ekmek, pilav, makarna, patates ve mısır gibi besinler tamamen kesilir. Oysa ki yağ yakmak için bile karbonhidrata ihtiyaç var. Karbonhidrat içermeyen, protein ağırlıklı diyetlerle hızlı kilo verilir, fakat bu kilo kas ve sudan gider.
YENİ KURAL:
Tam tahılları tercih edin
Beslenmenin yüzde 55-60’ı karbonhidrattan sağlanmalı.
Karbonhidratların vücudumuzda pek çok görevi bulunur, yeterince glikoz bulamayan beyin, kas dokusunu kullanmaya başlar. Doğru tahılları tüketmek konusunda dikkatli olun.
Tahıllar, rafine edilirse besin değerinden kayıplar olur. Beslenmenizde yulaf ezmesi, tam tahıl ekmeği, bulgur, kinoa ve kabuklu pirinç gibi kompleks karbonhidratlara “Evet” deyin.

ESKİ KURAL:
Sevdiğin kalorilerden vazgeç
Kilo vermek, tekrar kilo almamak ve sağlıklı bir hayat için yemek ve yaşam tarzı alışkanlıklarının değiştirilmesi gerekir.
Bu değişiklikler, diyet programının birinci haftasında zor gelmeyebilir. Ancak bir süre sonra, yeni yeme alışkanlığı rutin yaşam tarzıyla çatışmaya başlar. Diyette yasaklar programın başarısız olmasına yol açar.
YENİ KURAL:
Ölçülü beslenip, sağlıklı yaşayın
Kilo vermeye çalışırken bazı gıdaların yasaklanması, ‘ya hep ya hiç’ tutumunu da beraberinde getirebilir.
Tatlı ve atıştırmalıkları kesmek yerine, aşırıya kaçmadan tüketin. Büyük bir pasta yerine, dondurma veya sütlü tatlı seçebilirsiniz. Bu gibi değişikliklerle, hem sevdiğiniz besinlerle mutlu olursunuz; hem de zayıflamanız için bir engel kalmaz.