Neleri değiştirmek istediğimi, neleri yapmak istediğimi, neleri artık yapmak istemediğimi her yıl düşünürüm. Bir de yaşadığım olaylara uzaktan bakıp “Neyi daha iyi yapabilirim?”, “Nasıl daha farklı olabilirdi?” diye de değerlendiririm. Siz de hemen elinize bir kağıt-kalem alıp değiştirmek istediklerinizi not edin
Gerçekçi hedef belirlemek:
Belirlediğiniz hedef için neler gerekli, ne kadar zaman, ne kadar bütçe, ne tip olanaklar lazım gibi faktörleri düşünüp bunları zihninizde netleştirin. Bu şekilde, aslında hem hedefinizin resmini çizmiş olursunuz, hem de ne kadar gerçekçi olduğunuzu.
Hedefin somut ve ölçülebilir olması:
Hedeflerinizin olabildiğince net olması, ulaşılabilirliği artırır. Örneğin; hedefiniz, egzersiz yapmak olsun. Bunun için gerekli koşulları sağladınız. Motivasyonunuz yüksek ve bir yandan da hayat temponuz oldukça hızlı. Yine de önceliğiniz egzersizi hayatınıza sokmaksa, kendinize somut bir hedef koyabilirsiniz. Bu da, örneğin, haftada 3 kez egzersiz yapmak olabilir.
Kendinizle ilgili hedefler belirleyin:
Hayatta birçok kişi için ya da birçok konu için isteklerimiz olabilir. Bu nedenle de, başkalarıyla ilgili hedefler koymak yerine, sizin iradenize bağlı olan, kendinizle ilgili hedefler belirlemek önemli. Örneğin; “Kilo vermek için diyete başlayacağım” ya da “Sigarayı bırakacağım”
gibi ifadeler daha anlamlı olacaktır.
Hedefleri belirlerken olumlu ifadelere odaklanmak:
Hayatta olmasını istediğimiz dileklerimizi olumsuz duygular yerine, olumlu duygularla ifade edebiliriz. Eğer ki, olumsuz ve yapmak istemediğimiz davranışlara ya da değişimlere odaklanırsak, şevkimiz kırılabilir. Ancak olumlu ifadeleri kullanırsak ve neleri değiştirmek istediğimizi kendimize söylersek, harekete geçmemiz
kolaylaşır.
Hedeflere ulaşmak emek ve çaba ister. Onlara ulaştıktan sonraki sürekliliği sağlamak da bizim elimizde. Bunun için, yaptıklarımızı her zaman not etmeli, gerçekleştirdiğimiz hedeflerimiz için kendimize küçük ödüller vermeliyiz.
YILBAŞINDA NE YEMELi?
* Yılbaşı özel bir gün olduğu için diyet yapmak yerine kilo almamaya çalışın çünkü hayatın keyfini çıkarmak da sağlığın önemli bir göstergesi.
* Yeni yılı karşılarken canınızın istediği her şeyin tadına bakın ama ölçüyü kaçırmamaya da gayret gösterin.
* Dışarıda yiyecekseniz, mekâna çok aç gitmeyin. Saat 18.00-19.00 civarı grissini+ayran veya sütlü kahve+3-4 kestane veya 1 dilim ekmek+peynir veya 10-15 fındık atıştırın ve bol su için.
* Evdeyseniz geç saatler için daha hafif seçimler yapabilir, taze sebze ve meyveleri atıştırmalık olarak tercih edebilirsiniz. Midenizi doldurmak ve kilo almak istemiyorsanız salatalık, çeri domates, havuç, biber, marul yaprağı, çiğ karnabahar, brokoli, kabak, kereviz sapı gibi sebzeleri yağsız yoğurt ve light labne peynire batırarak tüketin. Bunlar sizi tüm gece oyalayacak ve tok kalmanızı sağlayacaktır.
* Yemek öncesi peynir, salata ve sebzeyle başlangıç yapılabilir. Ana yemek olarak hindi eti iyi bir seçim çünkü kırmızı ete göre daha az yağ içerir. Ama yanında pilav yerken dikkatli olmakta fayda var. Eğer sonrasında tatlı yemek istiyorsanız pilav almamanızı ya da 2-3 kaşık tüketmenizi öneririm.
* Tatlı olarak yağ içermeyen hafif meyve tatlıları seçilebilir, cevizli kabak tatlısı, kaymaksız ayva tatlısı, fırında armut veya elma dondurmayla servis edilebilir.
* Yemek sonrası, sohbetlerin vazgeçilmez eşlikçisi kuruyemişlerin seçiminde de dikkatli olun.
1 avuç beyaz leblebi, 70 kalori içerir oysa 1 avuç antep fıstığı yaklaşık 180-200 kaloridir.
* Ertesi sabah şiş uyanmak istemiyorsanız alkolle birlikte bol su tüketin, çok tuzlu yemeklerden uzak durun.