Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Bir yıl daha geçti… Bir önceki yılbaşı daha dün gibi değil mi? Zaman çok çabuk geçiyor ve bizler de ona ayak uydurmaya çalışıyoruz. Böyle özel gecelerde; beslenme düzeni bozuluyor, her zamanki durumların dışına çıkılabiliyor. Korkmayın, size “Diyet yapın!” demeyeceğim ama küçük bir tavsiye: “Normal ölçüde yiyin”...

Sınırı zorlamayın

“Eyvah yarın diyetimi bozacağım, yeni yıla mutsuz gireceğim!”’ diye düşünenlere sesleniyorum: Lütfen keyfinizi kaçırmayın... Muhtemelen sevdiklerinizle beraber yeni yılı karşılarken, güzel bir akşam yemeği için özenli bir sofra hazırlayacaksınız veya dışarıda olacaksınız. Belki içinizde “Ben kutlamalara karşıyım; her zamanki yemeğimi yerim, televizyon izlerim” diyenler olabilir. Durum ne olursa olsun; uzun saatler oturduğunuz akşamlarda, yeme düzeni değişiyor ve her zaman yediğinizden daha fazla yiyebiliyorsunuz.

Haberin Devamı

“Yemek ve eğlencenin hakkını vereceğim” diyorsanız; kendinizle bir anlaşma yapın ve gerçekleri düşünün. Bu konuda yine de sınırı zorladıysanız pazar günü sizler için yazacağım ve rahatlıkla uygulayabileceğiniz detoks menüleri imdadınıza yetişecek, merak etmeyin.

Salata veya çorbayla başlayın

Yemeğe salata veya çorbayla başlayarak kalori alımınızı yaklaşık dörtte bir oranda azaltabilirsiniz. Cornell araştırmacıları, yaklaşık 100 kalorilik salata veya aperatif verdikleri bireylerin diğerlerine oranla ana yemekte yüzde 21 daha az kalori aldıklarını gözlemlemiş. Yılbaşı gecesi için harika bir sebze çorbası yapmayı deneyin.

Kuruyemişte de sınır var

1 avuç beyaz leblebi, 70 kalori içerir. 1 avuç çam fıstığı 180 - 200 kaloridir. 1 ufak kase içine; 1 yemek kaşığı kuru üzüm, 1 yemek kaşığı yaban mersini, 2 adet kuru erik veya kayısı, 1 yemek kaşığı beyaz leblebi, 10 adet fındık veya badem, 5 adet fıstık, 3 - 4 parça ceviz ekleyin ve gece boyunca bu ölçüyü aşmayın.

Alkol alacaklar dikkat!

Alkolün 1 gramının 7 kalori olduğunu duymuştunuz değil mi? Yağın 1 gramı ise 9 kalori. Alkol aldığımızda neredeyse yağ içmişiz gibi kalori alıyoruz. Tabii bu her içkideki alkol oranına göre değişiyor. Rakı, votka, viski yüksek; bira ve şarap daha az alkol içeriyor.

Haberin Devamı

Dünya Sağlık Örgütü, alkol kullanımında güvenli bir alt sınırın olmadığını söylerken, alkolün birçok kanser türü dahil 200 hastalığa neden olduğu uyarısında bulunuyor.

Türkiye Alkol Politikaları Platformu Başkanı Dr. Necmi Sınanmış’a göre; araştırmalar alkolün insan sağlığı üzerindeki büyük hasarının içme ya da çok hızlı içme denilen durumdan kaynaklandığını söylüyor. Hızlı içme, iki saatte 4 - 5 kadehten fazla içmek anlamına geliyor. Yani yılbaşı gecesinde sadece alkol miktarına değil tüketme hızınıza da dikkat etmeniz gerekiyor.

Hedeflerinizden vazgeçmeyin

Her yılbaşında olduğu gibi bu yılda da yeni umutlar, hayaller, dilekler ve beklentilerle yeni yıla “Merhaba” diyeceğiz. Umarım yeni yılda hedeflerinizden vazgeçmezsiniz ve hepsini tamamlarsınız. Bir araştırmaya göre; yeni yıl için alınan kararları gerçekleştirenlerin oranı dört kişide birmiş. Bir araştırma ise yüzde 8 diyor, yani hedeflerin gerçekleşme oranı düşük. Umarım bu yeni yıl da size önce sağlık sonra da; sevgi, başarı, huzur, aşk ve mutluluk getirir.

Haberin Devamı

‘İYİ YAŞAM’ DOKUNUŞLARI
Hindi dolması: Ana yemek olarak yılbaşının vazgeçilmezi hindi eti iyi bir seçim. Yanında kestaneli pilav yerine; bulgur ve beyaz pirinç, karışık sebzeli iç pilav tercih edebilirsiniz.
Karışık kızartma: Kızartma ya da şakşuka yerine bol domates soslu ızgara sebzeler sofranıza lezzet katacaktır.
Yılbaşı tatlısı: Yağ içermeyen hafif meyve tatlıları seçebilirsiniz. Cevizli kabak, kaymaksız ayva tatlısı, fırında armut servis edilebilir. Ya da yılbaşı sofralarınıza özel hazırladığım yılbaşı toplarıyla masanıza renk katan hafif bir tatlı servisi yapabilirsiniz. Tarifi izlemek isterseniz YouTube kanalıma da beklerim.
YILBAŞI TOPLARI
Malzemeler:
Yarım nar
6 - 7 hurma
3 kuru kayısı
10 - 15 badem
2 yemek kaşığı kakao
Toz Hindistan cevizi
Hazırlanışı: Sıcak suda bekletilen ve kabuğu soyulan hurmalar ve kayısılar, bademler ve kakao blenderdan geçirilir. Elde edilen hamurun içine nar taneleri de koyularak tekrar karıştırılır ve küçük toplar yapılır. Topların her tarafı toz Hindistan cevizine batırılarak süslenir. Dilerseniz nar taneleriyle dolu tabaklarda servis edebilirsiniz.
Afiyet ve sevgiyle…